• simon9

    HJÄLP! Läkaren säger Ångest/stress, tvekar! Symptom på stress och ångest? kanske MS eller Hjärntumör?

    Hej, jag är en kille på 20 år och har senaste 1.5 månaderna haft ett helvete... 
    De började med att jag åkte in till akuten för att jag trodde jag fick en hjärtattack. Det visade sig att det endast var en panik attack. (hjärtklappning, hjärtrus, domningar, skakningar i hela kroppen, obalans och känsla av att svimma) 
    (Har haft panikattacker och konstiga fobier som jag aldrig haft förut i cirka 3 månader, även fått humörrubbningar och svängningar då jag helt plötsligt börjar gråta?? Insåg detta efter akut besöket.)
    Sedan akut besöket så har jag haft symptom konstant dagligen som aldrig försvunnit. Dom varierar och förändras och jag blir aldrig av med dom. Det påverkar mig så mycket att jag inte klarar av vardagliga saker som arbete, städa, diska eller att ens fokusera/tänka på något annat än mina symptom eller döden. 
    Jag har gått igenom ganska mycket negativt och postitivt senaste halvåret/året kring ekonomi, arbete, relation och familj. Jag själv tycker inte det har påverkat mig alls eftersom jag själv i princip aldrig stressar över saker eller har ångest. Jag har haft en depression tidigare och detta är inte alls likt.
    Eftersom jag själv aldrig blir stressad eller brukar bli emotionellt påverkad så tror jag inte på stress/ångest som orsak till mina symptom. Kan tillägga att min pappa alltid tyckt att jag varit lite av en hypokondriker  vilket jag erkänner att jag även är.
    Symptomen är följande:
    Självmordstankar
    Depression
    Tankar kring livet och döden
    Ångest/stress
    Hjärtklappning
    Hjärtat slår oerhört hårt
    Ojämna hjärtslag
    Fryser om armar och fötter
    Fötter är konstant kalla och blir aldrig varma
    Tryck under fötterna, gör ont ibland
    Sticker i underfoten
    Brännande och/eller kylande effekt på armar och underfot (lite upp längst vaden)
    Helt slut i musklerna
    Grova skakningar i hela kroppen när jag ligger
    Hög tinitus
    Huvudvärk i olika varianter. (känns som en kniv på toppen av huvudet, ibland huvudvärk runtom hela huvudet och i pannan.)
    Värk i båda tinningar
    Trött
    Dålig koncentrations förmåga
    Dåligt minne
    magbesvär, magkartar 
    Ibland nedsatt balans
    Frossa
    Yrsel
    "Tjock" i huvudet. Väldigt svårt att förklara
    Pirrar/kiklar på huvudet "massa små myror eller miljoner pyttesmå nålar som sticker)
    Känns varmt i huvudet
    Känns som huvudet ska sprängas "utvidgas"
    Rodnar, känns varmt i ansiktet, mest på kinder
    Kinder känns hängiga (domnar??)
    Spänd och trött i nacken
    Rycker i muskler
    Känns som jag har feber men termometern visar 36.6
    Andas och sväljer så gör det ont i bröstet ibland (har även en förkylning just nu så beror troligtvis på det)
    Värk/ont i små punkter i kroppen, nästan pulserande ibland
    Låren, känns som jag har träningsvärk/mjölksyra och tappar känseln/kontrollen lite lätt över benen.
    Gör ont i låren
    Pulserar och sticker på handflator och fingrar.
    Jätte konstig känsla i överkroppen och armar. Pirrar nästan men inte riktigt och känner mig svag. Känns som kroppen är orolig och att de gör ont även fast det inte gör ont??. (obeskrivlig)
    Överkänslig i huden, känns som allt gör lite små ont, kliar eller sträver
    Sover dåligt
    Trött oftast
    Vaknar flera gånger om nätterna, vaknar helt stressad i kroppen.
    När jag vaknar och ska gå upp på morgonen känns överkropp och armar förlamade och pirrar.
    Ont i leder, speciellt om jag suttit eller legat länge.
    Muskel trötthet.
    Ingen kraft.
    (har även som sagt en förkylning just nu som satt sitt i bröstet, hostar inte mycket men ibland, ont i öronen, ont i bröstet och andra vanliga symptom)
    Har INTE alla dessa symptom på en och samma gång, utan de kommer och går under någon/några dagars period. Brukar kanske ha runt 5-6 symptom dagligen. Får även nya symptom till och från, därför är listan så lång...
    Läkaren har tagit blodprover som ser helt normala ut. EKG och ultra ljud av hjärtat på akuten visade inte heller några fel.
    Har läst flera trådar på internet som har liknande symptom och de finns en mängd olika saker! Hur ska jag göra för att kunna få hjälp och gå vidare?
    Har i övrigt fått Lugnande antidepressiva tabletter av min läkare men vågar inte riktigt ta dom... ska få kontakt med en psykolog också men det går otroligt långsamt.
    Tack på förhand!
  • Svar på tråden HJÄLP! Läkaren säger Ångest/stress, tvekar! Symptom på stress och ångest? kanske MS eller Hjärntumör?
  • dream on

    Du säger att du aldrig blir stressad men det kanske är så att det sätter sig i kroppen på dig istället ( somatiserar). Hypokondriker för ju också över ångesten till kroppsliga symptom. Jag lever med en man med ms men har själv haft panikångest. Jag tycker det låter mer som det senare, även om vissa symptom påminner lite om MS. Ångest och stress kan framkalla en mängd otäcka symptom och panikångest kan ju verkligen få en att tro att man ska dö eller bli galen. Mitt tips är att gå. Ut och promenera och var i naturen. Gör helt icke-krävande saker. Läs om du orkar men bara snälla, lättsamma saker. En kompis till mig läste uteslutande Astrid Lindgren när hon mådde sådär dåligt. Hoppas det blir bättre för dig snart. För mig tog det lång tid, drygt ett år. :/


    I slithered here from Eden just to sit outside your door
  • Kusin Krakel

    Om du har fått antidepressiva utskrivna av läkare bör du väl ta dem.

    Något fysiskt som man kan få depression, ångest och hjärtklappning av är Bvitaminbrist. Är du vegan eller vegetarian och slarvat med vitamintillskott eller har haft långvariga ätstörningar kan det vara värt att kolla upp.

  • Feminina

    Många diffusa symtom. Du har inte blivit biten av någon fästing?
    Har de även kollat upp sköldkörteln?

  • simon9
    Feminina skrev 2017-11-07 18:51:35 följande:

    Många diffusa symtom. Du har inte blivit biten av någon fästing?
    Har de även kollat upp sköldkörteln?


    Hej, ska faktiskt kolla upp borelia och TBE eftersom de har liknande symptom. Har en bekant som är speciallist inom området. Tack för tipset i övrigt, återkommer med hur det gick.
  • Feminina

    Jag känner igen rätt många av symptomen och har sjögrens syndrom + hypothyreos. Men symptomen du har kan stämma in på en mängd av reumatiska/automimmuna sjukdomar, och till och med bara stress/utbrändhet. Jag är dock lite skeptisk över diagnosen utbrändhet som ställs allt för lättvindigt. Många gånger har det visat sig att utbrändheten varit någon autoimmun sjukdom eller t.o.m borrelia. Det kan tyvärr ofta ta många år att få en diagnos. Men självfallet kan det bero på stress, och det är bra att du är ärlig med att du även lider av hypokondri.

  • Feminina
    simon9 skrev 2017-11-07 18:59:06 följande:
    Hej, ska faktiskt kolla upp borelia och TBE eftersom de har liknande symptom. Har en bekant som är speciallist inom området. Tack för tipset i övrigt, återkommer med hur det gick.
    Låter vettigt att kolla upp att det inte beror på det, eftersom alltfler drabbas. Återkom gärna med hur det gick sen :)
  • EdaEda

    Undrar också om de har kollat sköldkörtel samt olika vitaminbrister?

    Jag har liknande det du har och läkarna har hela tiden sagt ångest, vilket jag var tämligen säker på att det inte var. Träffade sedan en bra läkare som faktiskt lyssnade på mig.

    Iallafall så hade jag brist på b12, folat, D-vitamin samt järn. Av de prover de tagit sas. Men eftersom jag ändå hade dessa brister så läste jag på och insåg vilka sjuka symtom det ger samt att jag antagligen har brister på mer (efter att ha läst på ordentligt om vitaminer och mineraler)

    För hjärtat äter jag idag betablockerare och ska snart på ultraljud. Många andra av mina symtom har försvunnit iochmed att jag fyllt på med vitaminer :) varav muskelsvaghet, kramper, allmän sjukdomskänsla och muskelryckningar bl a försvunnit.

    Sen räcker det ju med några symtom för att oron ska dra igång och på så sätt skapa fler symtom. En ond cirkel men håller med om att läkarna gärna påtalar ångest, skriver ut piller och en remiss till psyk.

  • EdaEda

    Vill tillägga att just allt du har med fötterna samt känselstörningar ofta hänger ihop med just brist på b-vitaminer. Långvarig brist kan ge permanenta skador så köp lite vitaminer på apoteket. De allra flesta är svårt att överdosera men det kan du läsa mer om.

  • Pentra

    Som någon skrev här så är det bra att kolla upp fästingburna sjukdomar. Och, som någon annan skrev, så tyder vissa symptom på B-vitaminbrist. Men, även andra brister kan orsaka diverse av de symptom som du beskriver. Många av symptomen i tråden kan visa på att det i grund och botten även rör sig om något så enkelt som magnesiumbrist. Att pröva ta magnesiumtillskott är på egen hand är i det närmaste ofarligt eftersom magnesium är vattenlösligt. Än bättre är att ta bad med magnesiumklorid eller magnesiumsulfat (epsomsalt/bittersalt) eftersom huden tar upp magnesium på ett utmärkt sätt och då inte alls riskerar att störa mag-tarm-kanaken. ... Symptom på magnesiumbrist: Sömnsvårigheter, utmattning, spända muskler, huvudvärk, hjärtproblem, låg energi, högt blodtryck, PMS, ryggbesvär, förstoppning, njurproblem, osteoporos, för tidiga ålderssymptom, depression, oregelbundna hjärtslag, ångest, nervositet muskelkramp, spasmer, irritation, m.fl. Stress och oro etc. drar magnesium ur kroppen och magnesiumbrist orsakar stresskänslor och oro etc. Ju fler symtom man har desto säkrare är det att det beror på magnesiumbrist. ... Men även andra viktiga vitaminer och mineraler kan saknas. Vitaminer och mineraler som är bra mot depression och trötthet och bra för psyket, nerverna och muskulaturen: Zink, Ginko Biloba, omega 3, vitaminerna B1, B2 och B3, B8, B12, D-vitamin, litium, magnesium (som sagt), mangan, järn och vitamin E. OPC är också bra. Tänk på att ovanstående skall tas tillsammans med ytterligaer vitaminer/mineraler etc, i balanserade doser, med vilka dessa har en god katalyserande förmåga, för att nå bästa möjliga effekt. ... För något år sedan, eller så, så hade Illustrerad Vetemskap en artikel gällande att även vissa obalanser i tarmfloran orsakar ångest, depressioner och tvångstankar etc. Och då kunde en fekalietransplantation vara en del av lösningen. ... För att mer exakt finna ev obalanser så kan man även låta göra en gedigen blodanalys eller håranalys hos specialist. ... Att kombinera detta med meditations- och koncentrationsövningar kan också vara en god hjälp på vägen till ett bättre mående. ... Sköt om dig. ... ... Med vänlig hälsning, Pentra

  • Hugobross

    Känner igen mig precis. Är också kille 20 år.

    Det är garanterat inte hjärntumör. Utan låter precis som samma som jag har. Ångest och panikattacker.

  • tillfrisknande

    Du skriver att du klarar av dina problem eftersom du själv "i princip aldrig stressar över saker eller har ångest". Men det låter som att dina fysiska symptom (fast alla värden är ok) är ditt sätt att reagera på omvälvande saker som händer i livet. Det blir som en kroppslig ångest. Jag tror att du behöver bearbeta det som har hänt och  hitta ett bra förhållningssätt. En psykolog skulle kunna hjälpa dig, hoppas du snart får den kontakten. Och medicin kan absolut hjälpa, men antidepressiva mediciner ger ofta en viss försämring de första veckorna, så det kan vara lite tufft. Jag har precis fått ångestdämpande medicin som verkade nästan direkt. Innan dess hade jag en antidepressiv medicin som inte gav nån bra effekt alls. Så medicin kan absolut hjälpa, bara det är rätt medicin. Men du måste först och främst få en bra bedömning av en läkare, och kanske helst nån annanstans än på akuten, där de inte hinner sätta sig in i fallet. Försök få en tid på en psykiatrisk mottagning, kanske med remiss från din husläkare. Det är bara destruktivt och förlorad tid att gå omkring med såna symptom som du har. Försök ha tålamod och testa de mediciner som en psykiater skriver ut. Du kommer till slut att må mycket mycket bättre än nu.

Svar på tråden HJÄLP! Läkaren säger Ångest/stress, tvekar! Symptom på stress och ångest? kanske MS eller Hjärntumör?