• Anzil
    Äldre 9 Nov 00:24
    6021 visningar
    11 svar
    11
    6021

    Hur fungerar social bidrag egentligen?

    Jag kan tyvärr inte bo kvar hemma, och kommer att hitta eget. Antingen hjälp av myndigheten eller via mig själv. Jag letar och letar på egen hand, så förhoppningsvis hittar man snart!


    Det minsta problemet är kanske att ta mina möbler i mitt rum till min nya bostad, hur mycket skulle en flyttbil kosta t.ex. Känns onödigt att hyra en enda stor lastbil för några få möbler..


    Men till det stora problemet. Jag har några besparade pengar, som kommer troligtvist försvinna efter ca tre-fyra månader i mina egna bostad. Förhoppningsvis har jag hittat ett arbete inom de månaderna.


     


    Men låt oss säga att jag fortfarande är arbetslös, hur går jag till väga med socialen. Är det förberedelser som det gäller, att man berättar för socialen att man har pengar, och man kommer kanske ansöka om socialbidrag när pengarna är slut. Eller ansöker man det när pengarna faktiskt är slut och hur lång tid tar det exakt, tills man får pengarna. Jag kan tänka mig att det kan vara någon form av kö eller liknade.


     


    Jag är egentligen inte sugen på att gå på försörjningsstöd, men jag kan inte bo kvar hemma och allting känns förvirrade av olika saker i mitt privata liv. Så all tips, är jag väldigt tacksam för!


     

  • Svar på tråden Hur fungerar social bidrag egentligen?
  • Anzil
    Äldre 9 Nov 19:12
    #4
    Michakaj1991 skrev 2017-11-09 17:24:54 följande:

    Tiden för handläggning är ca 2/3 veckor.

    Dom kommer begära ut kontoudrag för dig 3 mån tillbaka i tiden. Från alla dina konton.

    Dom kommer be dig söka bostadsbidrag. Du får inte äga något eller ha några tillgångar tex lån smycken bil mm.

    Alla swish betalningar man fått av någon tas som en inkomst. Och då får man minus för dom pengarna.

    Om du får socialbidrag så efter du betalt hyra el försäkring. Så har du över 3800 kr å leva på.

    Det är ett helvete kan jag säja och handläggare som inte vet vad dom sysslar med.


    Att betalat hyra, och har kvar 3.800 låter ju rätt bra.


     


    Jag bryr mig inte så mycket om bidrag beloppet, utan så länge jag klarar mig, är det helt okej. Jag är dessutom villig att arbeta, så jag hoppas på att med hjälp av att jag får lugn och ro, så hoppas jag att jag får en arbete, och jag skall även studera, så då blir det exempelvis kanske enklare, förhoppningsvis enklare att hitta ett lagerjobb t.ex :)


     


     

  • Anzil
    Äldre 9 Nov 23:13
    #8
    Moderno skrev 2017-11-09 19:53:52 följande:
    Tänk dock på att ju enklare jobb, desto större konkurrens.

    Du har alltså lite pengar vad jag förstår. Kan det inte vara bättre att satsa dem på att se världen (utgår från att du är ung med hänsyn till att du bor hemma)? -

    Rensa fisk i nordnorge, bartender på Cypern, eller liknande? Tror det finns risk att fastna i ett bidragsberoende när man är ung och utan direkta framtidsplaner, särskilt om man bor på en mindre ort (vilket du verkar göra mht enkelheten att skaffa bostad).

    Jag hoppas inte jag fastnar i någon bidrag och blir ''lat''.


    Jag har ambitioner i livet och vill egentligen inte gå på någon försörjningsstöd, men jag känner att jag inte klarar av att bo hemma längre. Det är i det fallet där jag knappt vågar gå ut ifrån mitt rum, det sker våld, stök och massa annat obehag i hemmet. Skall bli skönt att komma till någon annanstans och vill och få ro.


     


    Jag har besparade pengar, förhoppningsvis skall jag kunna finna arbete, studera innan besparade pengarna tar slut, så jag fortfarande har kvar sparade pengar och samtidigt inte har gått på försörjningsstöd. Jag vill helst inte gå på bidrag.


     

Svar på tråden Hur fungerar social bidrag egentligen?