• Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 10 Nov 10:01
    16576 visningar
    52 svar
    52
    16576

    Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning

    carpediem86 skrev 2017-11-10 09:43:40 följande:
    Ja det kanske inte är så mycket mer man kan göra. Jag är beredd att gå ner 10 - 15 % i pris från det mäklaren tror att jag skulle kunna få för lägenheten men planen är först extra visningar förstås ifall det blir tunnt med bud nu till en början. Hyrde inte in någon specialist stylist, men mäklaren och fotografen hjälpte till mycket och hade med sig extra saker som vi ställde upp för att få till utseendet lite bättre i alla fall. Sen är det ingen jättedyr lägenhet, utan mellan 1 och 2 miljoner, så det blir inte lika viktigt med att hyra in möbler, hyra in stylist osv då.

    Det jag funderar mest över är om det går att göra reklam för lägenhetens annons på något smidigt sätt, förutom det jag redan gjort när jag delat på FB och ett par stycken jag känner delat också.
    Tycker du ska ligga på mäklaren (om du inte lyckas vid första visningen/arna) och kolla så att hen verkligen arbetar genom att aktivt höra av sig till sina kontakter. 

    Låter ju annars som att du har ett bra läge med hänsyn dels till priset och dels till att du kan vara beredd att gå ner så mycket i pris (förutsatt naturligtvis att lägenheten inte är en minietta med delad toalett i någon skum förort eller ligger mitt ute i ingenstans). 

    ----
    Däremot tror jag inte att man bör vänta längre om man behöver sälja. I vår kommer ännu fler nybyggen att stå klara och sätta betydande press neråt på priserna. Dessutom talar ganska mycket för att det kan bli ett amorteringskrav, vilket också bidrar till prispress. Går räntan samtidigt upp blir det garanterat en bostadskrasch, men det finns väl inte så mycket som tyder på en snabb räntehöjning idag. Det finns också en risk att man som säljare blir lurad av att många är i behov av bostad eftersom man måste skilja på behov och förmåga. Till allt detta kommer också att mäklarna måste ha omsättning. De kan därmed bli intresserade av snabbare affärer till lägre priser, vilket går ut över säljarna. 
  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 10 Nov 15:05
    #16
    carpediem86 skrev 2017-11-10 10:33:36 följande:

    Anonym (Kvart över armen): Vi gjorde ett lite annorlunda upplägg kring hennes arvode där det är en rätt låg startsumma men med 10 % ersättning sen utöver ett visst pris. Så lyckas hon få upp priset tjänar vi båda mycket på det, så förhoppningsvis ska det hjälpa motivationen en del : ) Hon har även pratat en hel del om skillnaderna i hur det är att sälja (från en mäklares vy) nu när det är så pass tungt och många annonser ute, t.ex. att de måste höra av sig mycket mer till intresserade spekulanter osv.

    Alla nybyggen har jag inte tänkt på så mycket faktiskt, men det är sant, även om jag hade kunnat vänta hade det nog inte varit någon bra idé. Även om räntan bara höjs med 0,25 % t.ex. så kommer det ändå sända signaler också att den till slut verkligen är på väg uppåt igen och om det samtidigt blir färdigbyggt ändå fler nya bostäder kan det bli ändå svårare då att sälja kanske.

    [...]


    En sådan drivkraft skadar nog inte. Och det låter ju som att hon har sina krokar ute, vilket kan upplevas som tryggt.

    Jag tror som sagt inte heller att det är en god idé att vänta. Hellre att man skapar utrymme för en lång försäljningsperiod än att väntar på någon förändring som kanske inte kommer. 

    Ska du sälja i någon av storstadsregionerna?
  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 10 Nov 15:12
    #17
    Anonym (Hanna) skrev 2017-11-10 14:21:03 följande:
    Men då måste det ju finnas något positivt att skriva om. Det jag har läst, har ju varit mäklare som yttrat sig. Menar du att de ljuger? Det ligger ju i deras intresse att priserna ökar, då tjänar de ännu mer pengar.

    Sedan tror jag inte att media påverkar så mkt som du tror. Folk ser ju själv att hus ligger ute längre, att färre budar osv.

    De senaste åren har det kommit en hel del nya regler, är inte jätteinsatt eftersom vi inte har varit aktiva på bostadsmarknaden på många år. Men självklart påverkar reglerna hur mkt folk får låna.
    Det är inte säkert att mäklarna har intresse av att priserna ökar. Det som räknas är efterfrågan och att man kan få tillräckligt stora volymer. Mäklaren får ju inga intäkter om hen inte säljer något. Mot den bakgrunden vill nog de flesta mäklare hellre se en hög säljfrekvens en högre priser per se, med undantag för dem som är nischade. 

    Jag tror dock som dig att förändrade regler (i kombination med stort nybyggande) kommer att få effekter (det kan vara det vi ser nu). En snabb korrigering neråt till ett stabilare läge vore nog bäst ur ett samhällsperspektiv, där de som gjort rekordköp offras (rekordyra köp, alltså).
  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 11 Nov 22:20
    #42
    Anonym (12345) skrev 2017-11-11 21:45:52 följande:

    Det är tyvärr väldigt vanligt.

    Jag köpte för 2 år sedan , inte säkert att jag får igen pengarna dock kommer jag inte sälja idag.

    Kommer extraamortera ned till 50% den dagen räntan skjuter i höjden

    Och fynda på fritidshus, vilket kommer att köpas kontant faller priserna så kommer det gå att få mycket för 3-400k kr


    Det kan finnas en risk för att priserna på fritidshus stagnerar snarare än sjunker. Det är nog relativt ovanligt att man måste sälja sommarstugan, i jämförelse med ts situation (sälja sin gamla bostad vid ett nyförvärv). Har sett fritidshus som legat ute i åratal på hemmet. Däremot skulle priserna på fritidshus kunna pressas av sjunkande priser på villor. I vissa fall och på vissa platser är nog dessa objekt relativt utbytbara.
  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 11 Nov 22:26
    #43

    Som flera nämnt (även om det har svag koppling till ämnet) är det få köpare som inser att det kan finnas en risk att sitta med lån utan säkerhet vid en misslyckad "bostadskarriär". Har hänt bekanta till mig, som var tvungna att sälja första egna huset med förlust vid arbetsrelaterad flytt. De sitter nu i hyresrätt med ett par hundra tusen i skulder utan säkerhet. (De betalar dock mycket för att bli av med dem snabbt, men ändå). Inte alls någon rolig situation, och absolut inget de räknade med när de var med och budade upp priser på förra villan för ett par år sedan!

  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 11 Nov 22:31
    #45

    Kan tilläggas till förra (#43) att man skulle kunna tänka att för varje 120' som priset steg över marknadsvärdet vid försäljningstidpunkten, innebär det ett extra år till skuldfrihet och ett nytt bostadsköp för dem (om de amorterar 10'/månaden).

  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 12 Nov 10:38
    #49
    Anonym (12345) skrev 2017-11-12 10:10:03 följande:

    Även om det är ovanligt att man tvingas sälja sommarstugan pga  man inte har råd, så kommer andra faktorer att påverka.

    Tillgången på pengar, högre räntor och att en primära bostad kostar mer per månad.

    Då blir det mindre att röra sig med och det kommer spegla sig i fritidshus också.

    Självklart finns det objekt idag som legat ute 1 år elller mer, men det beror på en andra orsaker än tillgången på pengar.


    Att prispress på vanliga villor påverkar fritidshus tror jag är sannolikt, även andra faktorer som du nämner, men ememedellertid med fördröjning jämfört med på bostadsmarknaden i övrigt.
  • Anonym (Kvart över armen)
    Äldre 12 Nov 10:42
    #50
    Anonym (12345) skrev 2017-11-12 10:11:35 följande:

    Hur kommer det sig att dom var tvungana att sälja?

    Att bo i hyresrätt är ju dyrt det med.


    Det var jobbrelaterat. Huset stod tomt en tid medan de försökte få upp priser. Detta skedde för något år sedan, men på landsbygden.
Svar på tråden Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning