Inlägg från: Anonym (Hanna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hanna)

    Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning

    Tror inte att det blir bättre om tidningarna låter bli att skriva om det. Folk märker ju själva om hus/lägenheter ligger ute länge på Hemnet, om det kommer många på visningar, om det bara är några få som budar etc.

    De nya reglerna för utlåning och amortering gör att det blir dyrare för folk, och då måste folk anpassa sig efter det. Sist ut är alltid säljarna som köpt för dyrt och nu måste ha tillbaka sina pengar, de som gått på myten att det alltid är en investering att köa hus/lägenhet.

  • Anonym (Hanna)
    carpediem86 skrev 2017-11-10 10:33:36 följande:

    Anonym (Kvart över armen): Vi gjorde ett lite annorlunda upplägg kring hennes arvode där det är en rätt låg startsumma men med 10 % ersättning sen utöver ett visst pris. Så lyckas hon få upp priset tjänar vi båda mycket på det, så förhoppningsvis ska det hjälpa motivationen en del : ) Hon har även pratat en hel del om skillnaderna i hur det är att sälja (från en mäklares vy) nu när det är så pass tungt och många annonser ute, t.ex. att de måste höra av sig mycket mer till intresserade spekulanter osv.

    Alla nybyggen har jag inte tänkt på så mycket faktiskt, men det är sant, även om jag hade kunnat vänta hade det nog inte varit någon bra idé. Även om räntan bara höjs med 0,25 % t.ex. så kommer det ändå sända signaler också att den till slut verkligen är på väg uppåt igen och om det samtidigt blir färdigbyggt ändå fler nya bostäder kan det bli ändå svårare då att sälja kanske.

    Anonym (Hanna­): Då tror vi olika där. Eller det är inget att tro om egentligen, folk påverkas av medierna oavsett om det som skrivs är sanning eller ej. Det måste däremot inte vara huvudanledningen till att det skett en stor förändring nu bara sista månaderna. Du får gärna skriva vad du tänker är det som gjort den här snabba förändringen i hur folk agerar vid köp/sälj av bostäder.


    Du tror alltså att priserna ökar igen när tidningarna inte skriver om de sjunkande/stabiliserade priserna?

    Det är de nya reglerna som gör att folk inte får så höga lönelöften längre, och det är det större utbudet. Detta tror jag är huvudsaken till att priserna minskar/inte ökar. Och naturligtvis finns det en gräns, även när räntan är låg, för hur mkt folk är villiga att betala.

    Och som sagt, köparna är de första att hänga på när detta händer. Mer utbud ger färre köpare på varje enskilt objekt, färre köpare ger intryck av att objektet inte är prisvärt, vilket i sin tur gör att folk inte budar som galningar. Värst är det för dom som måste sälja, dvs de som redan köpt nytt eller ska skiljas.
  • Anonym (Hanna)
    carpediem86 skrev 2017-11-10 12:21:16 följande:
    De måste inte just öka, men det som skrivs i tidningarna påverkar priserna. Så om det börjar skrivas positiva saker istället för negativa påverkar det. Om priserna går nedåt kanske de då inte går lika snabbt nedåt t.ex. 

    Vilka nya regler har trätt in senaste 1-3 månaderna som orsakar den här plötsliga nedgången menar du? FI's förslag till skärpt amorteringskrav kan förstås påverka, men det är inte genomfört än och är troligt att det blir nedröstat. 

    Att det blivit ett större utbud nu är ju för att färre vill köpa just nu samtidigt som många vill sälja och vissa lägger ut annonser på nytt pga dåliga bud. Det beror på nånting. Arbetslösheten är fortfarande låg, räntan har inte heller förändrats senaste månaderna. Däremot skrivs det just nu de här månaderna mycket om bostadskrash och bubblor. Vi kan lämna det då det inte är så viktigt, men jag är rätt säker på att det som skrivs i tidningarna påverkar folk. Det kanske inte påverkar dig alls, men alla är inte lika bra på att tänka och ta reda på saker själva.
    Men då måste det ju finnas något positivt att skriva om. Det jag har läst, har ju varit mäklare som yttrat sig. Menar du att de ljuger? Det ligger ju i deras intresse att priserna ökar, då tjänar de ännu mer pengar.

    Sedan tror jag inte att media påverkar så mkt som du tror. Folk ser ju själv att hus ligger ute längre, att färre budar osv.

    De senaste åren har det kommit en hel del nya regler, är inte jätteinsatt eftersom vi inte har varit aktiva på bostadsmarknaden på många år. Men självklart påverkar reglerna hur mkt folk får låna.
  • Anonym (Hanna)
    carpediem86 skrev 2017-11-10 12:26:39 följande:
    Jag försöker inte på något sätt undvika bubblan som påverkar marknaden i stort och har aldrig skrivit något om det. Jag köper ju en ny lägenhet och säljer min gamla, när jag kunde valt att flytta till en bostadsrätt och hoppas på att priserna går ner och sen om något år köpa istället för ett billigare pris. Men då hade jag startat tråden på ett annat sätt. Däremot är en sak väldigt intressant att ta med i din analys. Nämligen vanliga personers ekonomiska förutsättningar med hur mycket pengar man har över efter bassaker som mat och husrum. Det är faktiskt något som gör att man nu med mer pengar över varje månad kan betala mer för boende. Mat är t.ex väldigt billigt idag jämfört med för 50 år sedan (inflationsjusterat), även flygresor, enklare bilar osv. Därför är det möjligt att ligga över kurvan på bostadspriser jämfört med inflationen. Alltså inte att det hela tiden ska öka mer och mer från den, men det är möjligt att ligga en bit över den framöver med, även efter en prisnedgång. 

    Du som verkar ha läst på en hel del om detta, vet du hur det sett ut de senast ca 500 åren kring detta? 

    PS, jag är medveten om att det finns stor risk för en bostadsbubbla, jag motsäger inte det. 
    Du glömmer att vi har en historiskt låg ränta nu, som vi haft länge. När räntan är 3-4% så kommer många människor ha betydligt mindre att röra sig med.
  • Anonym (Hanna)
    Anonym (Kvart över armen) skrev 2017-11-10 15:12:29 följande:
    Det är inte säkert att mäklarna har intresse av att priserna ökar. Det som räknas är efterfrågan och att man kan få tillräckligt stora volymer. Mäklaren får ju inga intäkter om hen inte säljer något. Mot den bakgrunden vill nog de flesta mäklare hellre se en hög säljfrekvens en högre priser per se, med undantag för dem som är nischade. 

    Jag tror dock som dig att förändrade regler (i kombination med stort nybyggande) kommer att få effekter (det kan vara det vi ser nu). En snabb korrigering neråt till ett stabilare läge vore nog bäst ur ett samhällsperspektiv, där de som gjort rekordköp offras (rekordyra köp, alltså).
    Fast går luften ur marknaden så minskar ju antalet objekt också. Förr när det varit nedgång på bostadmarkanden så har ju många mäklare fått sluta för att de inte kan försörja sig. Så jag tror det hänger ihop. Många vill ta sig in på bostadsmarknaden (köpa sitt boende) när det är billigt (dvs låga räntor), blir det för dyrt att köpa eget så låter fler bli.


  • Anonym (Hanna)
    carpediem86 skrev 2017-11-10 18:01:56 följande:
    Det är senaste månaderna som priserna dippat. Det är nu något hänt, och det är inte räntan för styrräntan har legat stilla. Medierna tror jag personligen är det som påverkat mest eftersom det är enda större saken som ändrats nu senaste månaderna. Att det är troligt att en större negång kommer däremot är nog de flesta med på, men i det läger har vi varit länge nu i Sverige som helhet.
    "De senaste åren har det kommit en hel del nya regler, är inte jätteinsatt eftersom vi inte har varit aktiva på bostadsmarknaden.."
    Vad som händer för 1 eller 2 år sedan t.ex. bör inte vara det som orsakat prispressningen nu senaste månaderna.
    Jag menade inte att räntan påverkat senaste tidens fall, utan att du skrev att folk har mkt pengar att lägga på sitt boende. Det beror på att räntan är låg.
Svar på tråden Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning