• Äldre 10 Nov 08:30
    16574 visningar
    52 svar
    52
    16574

    Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning

    Vad kan man göra extra nu för att lyckas sälja en bostadsrätt? Få kommer på visningar, det ges ibland bud långt under utgångspris pga att endast en person bjuder något. Tips på vad man som säljare kan göra för att sticka ut och få köpare intresserad?

    Har en mäklare som är bra, första visningen är inte gjord än. Jag är däremot rädd att det kommer vara väldigt få intresserade och vill förstås göra allt för att slippa gå ner i pris då det handlar om mycket pengar. Delat annonsen på FB osv, men vad kan man mer göra?

  • Svar på tråden Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning
  • Äldre 10 Nov 08:52
    #3
    Cl4udio skrev 2017-11-10 08:37:23 följande:

    vänta tills den här hysterin går över, 3 månader kanske. Bostadsbristen är kvar o amorteringskrav fanns redan innan denna dip inleddes. varför sälja just nu?


    Problemet är att jag måste sälja nu pga att jag köper en annan lägenhet. Jag fick ett väldigt bra pris på den (troligen pga svaga marknaden just nu) så även om jag får lite lägre bud än väntat är det väl okej. Men lyckas jag få normala bud skulle det vara mycket värt! Därför jag funderar vad man mer kan göra som säljare. 
  • Äldre 10 Nov 09:43
    #5
    Ja det kanske inte är så mycket mer man kan göra. Jag är beredd att gå ner 10 - 15 % i pris från det mäklaren tror att jag skulle kunna få för lägenheten men planen är först extra visningar förstås ifall det blir tunnt med bud nu till en början. Hyrde inte in någon specialist stylist, men mäklaren och fotografen hjälpte till mycket och hade med sig extra saker som vi ställde upp för att få till utseendet lite bättre i alla fall. Sen är det ingen jättedyr lägenhet, utan mellan 1 och 2 miljoner, så det blir inte lika viktigt med att hyra in möbler, hyra in stylist osv då.

    Det jag funderar mest över är om det går att göra reklam för lägenhetens annons på något smidigt sätt, förutom det jag redan gjort när jag delat på FB och ett par stycken jag känner delat också.
  • Äldre 10 Nov 10:33
    #8

    Anonym (Kvart över armen): Vi gjorde ett lite annorlunda upplägg kring hennes arvode där det är en rätt låg startsumma men med 10 % ersättning sen utöver ett visst pris. Så lyckas hon få upp priset tjänar vi båda mycket på det, så förhoppningsvis ska det hjälpa motivationen en del : ) Hon har även pratat en hel del om skillnaderna i hur det är att sälja (från en mäklares vy) nu när det är så pass tungt och många annonser ute, t.ex. att de måste höra av sig mycket mer till intresserade spekulanter osv.

    Alla nybyggen har jag inte tänkt på så mycket faktiskt, men det är sant, även om jag hade kunnat vänta hade det nog inte varit någon bra idé. Även om räntan bara höjs med 0,25 % t.ex. så kommer det ändå sända signaler också att den till slut verkligen är på väg uppåt igen och om det samtidigt blir färdigbyggt ändå fler nya bostäder kan det bli ändå svårare då att sälja kanske.

    Anonym (Hanna­): Då tror vi olika där. Eller det är inget att tro om egentligen, folk påverkas av medierna oavsett om det som skrivs är sanning eller ej. Det måste däremot inte vara huvudanledningen till att det skett en stor förändring nu bara sista månaderna. Du får gärna skriva vad du tänker är det som gjort den här snabba förändringen i hur folk agerar vid köp/sälj av bostäder.

  • Äldre 10 Nov 12:21
    #12
    Anonym (Hanna) skrev 2017-11-10 10:53:08 följande:
    Du tror alltså att priserna ökar igen när tidningarna inte skriver om de sjunkande/stabiliserade priserna?

    Det är de nya reglerna som gör att folk inte får så höga lönelöften längre, och det är det större utbudet. Detta tror jag är huvudsaken till att priserna minskar/inte ökar. Och naturligtvis finns det en gräns, även när räntan är låg, för hur mkt folk är villiga att betala.

    Och som sagt, köparna är de första att hänga på när detta händer. Mer utbud ger färre köpare på varje enskilt objekt, färre köpare ger intryck av att objektet inte är prisvärt, vilket i sin tur gör att folk inte budar som galningar. Värst är det för dom som måste sälja, dvs de som redan köpt nytt eller ska skiljas.
    De måste inte just öka, men det som skrivs i tidningarna påverkar priserna. Så om det börjar skrivas positiva saker istället för negativa påverkar det. Om priserna går nedåt kanske de då inte går lika snabbt nedåt t.ex. 

    Vilka nya regler har trätt in senaste 1-3 månaderna som orsakar den här plötsliga nedgången menar du? FI's förslag till skärpt amorteringskrav kan förstås påverka, men det är inte genomfört än och är troligt att det blir nedröstat. 

    Att det blivit ett större utbud nu är ju för att färre vill köpa just nu samtidigt som många vill sälja och vissa lägger ut annonser på nytt pga dåliga bud. Det beror på nånting. Arbetslösheten är fortfarande låg, räntan har inte heller förändrats senaste månaderna. Däremot skrivs det just nu de här månaderna mycket om bostadskrash och bubblor. Vi kan lämna det då det inte är så viktigt, men jag är rätt säker på att det som skrivs i tidningarna påverkar folk. Det kanske inte påverkar dig alls, men alla är inte lika bra på att tänka och ta reda på saker själva.
  • Äldre 10 Nov 12:26
    #13
    Anonym (Bubbla) skrev 2017-11-10 11:07:39 följande:

    För det första kan du inte undvika bubblan eftersom hela bostadsmarknaden är i en stor bubbla precis som det var i Italien, Spanien, Storbritannien, USA osv för snart 10 år sedan. En bubbla byggs upp under mycket lång tid vanligtvis och kan enbart byggas upp om majoriteten av befolkningen och makthavare förnekar att den ens existerar. Många hoppas på smygpunka och stabila priser under flera år för att inflationen ska komma ikapp bostadspriserna men tittar man historisk så går det mycket fort när det väl brister. En bubbla brister oftast i vågor där du först har en nedgång i priser som stoppas av varefter priserna återhämtar sig, dock ofta inte till samma nivåer som toppen. Det här fasen kallas tjurfällan och "alla" tror att nu vänder det upp igen som "det alltid har gjort". Tittar man dock långsiktigt 30-100 år så är bostadspriserna alltid stabila mot inflationen och varje större uppgång följs av en lika stor nergång i priser. Ser man på svenska bostadsmarknaden gick den förmodligen in i bubbelfas runt år 2000 så det är där priserna någonstans kommer landa, dock justerat mot inflationen sedan dess. Om det är en tjurfälla vi ser nu eller den stora nedgången kan bara framtiden visa men när den väl kommer så kan man få stora problem om man sitter med svarte petter. Gå in på www.husmask.se och titta själva hur det ser ut. Det är statistik från genomförda bostadsaffärer i hela Sverige och det är nedgång i hela landet vi pratar om. Mest i procent på prisuppgången har varit på landet och i småstäder med mest i absoluta tal är i storstäderna och nedgången följer samma mönster som uppgången i nästan samtliga fall jag har studerat. Jag har studerat diverse investerings, finans och bostadsbubblor under dom senaste ca 500 åren och dom följer alltid utan undantag nästan exakt samma mönster och det är det vi ser nu.

    Trevlig helg!


    Jag försöker inte på något sätt undvika bubblan som påverkar marknaden i stort och har aldrig skrivit något om det. Jag köper ju en ny lägenhet och säljer min gamla, när jag kunde valt att flytta till en bostadsrätt och hoppas på att priserna går ner och sen om något år köpa istället för ett billigare pris. Men då hade jag startat tråden på ett annat sätt. Däremot är en sak väldigt intressant att ta med i din analys. Nämligen vanliga personers ekonomiska förutsättningar med hur mycket pengar man har över efter bassaker som mat och husrum. Det är faktiskt något som gör att man nu med mer pengar över varje månad kan betala mer för boende. Mat är t.ex väldigt billigt idag jämfört med för 50 år sedan (inflationsjusterat), även flygresor, enklare bilar osv. Därför är det möjligt att ligga över kurvan på bostadspriser jämfört med inflationen. Alltså inte att det hela tiden ska öka mer och mer från den, men det är möjligt att ligga en bit över den framöver med, även efter en prisnedgång. 

    Du som verkar ha läst på en hel del om detta, vet du hur det sett ut de senast ca 500 åren kring detta? 

    PS, jag är medveten om att det finns stor risk för en bostadsbubbla, jag motsäger inte det. 
  • Äldre 10 Nov 18:01
    #19
    Anonym (Hanna) skrev 2017-11-10 14:23:44 följande:
    Du glömmer att vi har en historiskt låg ränta nu, som vi haft länge. När räntan är 3-4% så kommer många människor ha betydligt mindre att röra sig med.
    Det är senaste månaderna som priserna dippat. Det är nu något hänt, och det är inte räntan för styrräntan har legat stilla. Medierna tror jag personligen är det som påverkat mest eftersom det är enda större saken som ändrats nu senaste månaderna. Att det är troligt att en större negång kommer däremot är nog de flesta med på, men i det läger har vi varit länge nu i Sverige som helhet.
    "De senaste åren har det kommit en hel del nya regler, är inte jätteinsatt eftersom vi inte har varit aktiva på bostadsmarknaden.."
    Vad som händer för 1 eller 2 år sedan t.ex. bör inte vara det som orsakat prispressningen nu senaste månaderna.
  • Äldre 10 Nov 18:05
    #20
    Anonym (Kvart över armen) skrev 2017-11-10 15:05:31 följande:
    En sådan drivkraft skadar nog inte. Och det låter ju som att hon har sina krokar ute, vilket kan upplevas som tryggt.

    Jag tror som sagt inte heller att det är en god idé att vänta. Hellre att man skapar utrymme för en lång försäljningsperiod än att väntar på någon förändring som kanske inte kommer. 

    Ska du sälja i någon av storstadsregionerna?
    Umeå i okej läge, så en av de större städerna norröver åtminstone. Försäljningsperiod på 1,5 månader tills kontrakt ska skrivas på. Men på den tiden hinner man med flera visningar så jag hoppas på att inte behöva gå ner en massa i pris för att få den såld.
  • Äldre 10 Nov 18:26
    #22
    Anonym (Bubblan) skrev 2017-11-10 18:15:00 följande:
    Det är en bostadsbubbla. Priserna i många städer i Sverige är lika höga och ibland högre än liknande bostäder i efterfrågade städer i t. ex USA. Det säger väl en hel del? Journalister kan inte påverka bostadspriserna. Det är efterfrågan som styr. Luften har gått ur marknaden och många kommer att bli sittande med höga lån på bostäder som inte går att sälja pga värdeminskningen. Många kommer att hamna hos kronofogden. Leken är slut. Det är dags att börja betala för luftslotten och lyxliven som har byggts med lånade pengar de senaste åren.

    Nu handlar tråden inte om detta. Att det är en bostadsbubbla håller väldigt många med om. Däremot priser jämfört med USA beror på hur du jämför. Nu är priserna centralt där jämfört med centralt i Sverige mer än dubbelt så dyrt, så i så fall kan vi öka på rätt ordentligt innan vi når upp till toppen ;) Helt olika förutsättningar, så det är som att jämföra äpplen med päron.


    www.globalpropertyguide.com/North-America/United-States/square-meter-prices
    www.globalpropertyguide.com/Europe/Sweden/square-meter-prices

    Jag tror också att vi är i en bostadsbubbla, men läs gärna startfrågan och svara på den ifall du ska skriva mer här.

  • Äldre 11 Nov 03:05
    #29
    Anonym (Hanna) skrev 2017-11-10 18:36:05 följande:
    Jag menade inte att räntan påverkat senaste tidens fall, utan att du skrev att folk har mkt pengar att lägga på sitt boende. Det beror på att räntan är låg.
    Det stämmer inte heller så bra. Den disponibla inkomsten har ökat markant i Sverige över tid (i länken ca 70 års statistik) vilket gör störst skillnad till att folk har mycket pengar över att lägga på boende om de väljer att göra så. Det gör att även de som inte äger en lägenhet har mycket mer pengar över och kan spara till en högre kontantinsats osv. Kolla på blå linjen som är inflationsjusterad.

    Men ja, räntekostnaderna/mån är totalt sett låga just nu för bostadsmarknaden. De är ungefär lika låga som de var på 70-talet i Sverige. Räntan är däremot lägre nu, men då man har större lån blir räntekostnaden per månad ändå ungefär samma som på 70-talet.
  • Äldre 11 Nov 03:17
    #30
    Anonym (12345) skrev 2017-11-10 19:30:06 följande:
    Det är just det som är grejen, du köper och säljer till samma marknad, köper du en bostad till bra pris pga det har gått ned så får du räkna med att få mindre för din bostad, marknaden påverkar ju åt båda hållen.

    Räknar du med vinst i ditt nuvarande försäljningspris?
    Jag räknar med en rejäl vinst i mitt nuvarande försäljningspris då jag ägt den en längre tid och priserna gått upp extremt mycket. Liknande lägenheter på samma område har sålts för 2-3 gånger mer än det jag köpte för nu senaste två åren. I min egen kalkyl räknade jag däremot med att få 100k mindre än det mäklaren säger att jag bör få. Samt att jag köpte nya nu för ett väldigt bra pris, så även om jag får mindre än jag räknat med är det okej. Däremot vill jag förstås få ut så mycket som möjligt. Har fått ett bra tips tror jag här i tråden, samt ett bra tips på ett annat forum, men även lite mer input och tankar.

    Hoppas på det bästa nu då det är väldigt mycket värt ifall man får köpa billigt och sälja för ett "normalt" pris. Jag har ägt två lägenheter tidigare och köpt billigt jämfört med dåvarande marknad (men sålt dyrt, fick däremot lov då att lägga ut annons igen sist och hyra ut i andrahand under ett halvår osv) vilket tillsammans kanske ger en extra årslön för mig jämfört med dem som bara budar och bestämmer sig att de ska ha just det huset eller just den lägenheten. 
  • Äldre 11 Nov 03:29
    #31
    Anonym (Bubblan) skrev 2017-11-10 18:48:37 följande:
    Det finns inga genvägar. De som har råd och är intresserade kommer att komma på visning. Du har råd att ta en viss lägsta summa. Var inte snål och försök inte vänta ut fler bud utan ta det bud som du blir erbjuden, om något. Om ett halvår har du förlorat ännu mer pengar om du inte har fått den såld innan dess.
    Det finns massor av genvägar. Enkla exempel är att styla till lägenheten, där bara någon enstaka tusenlapp och några timmars tid gör mycket. Samt fixa enklare småsaker innan foto/visningar. Samt att tidpunkten när man lägger ut spelar stor roll, särskilt om man säljer nära ett universitet eller på någon plats där antal intresserade varierar beroende på någon yttre faktor i närheten. Viktigt även att kolla på regeländringar som är på gång som påverkar osv osv. 

    Det är lätt att säga att man ska ta det bud man blir erbjuden, men det finns en gräns nånstans. Sist jag sålde tog jag inte det bud jag fick utan la ut på nytt och tjänade på så sätt ca 100k. Det är en risk förstås, men kör man bara som du tänker och tar det bud man får utan att fundera på om det är bättre att lägga ut igen kan man förlora mycket pengar. Tänker man att det inte finns några genvägar alls heller utan bara lägger ut och gör ett sämre jobb med annonsering och styling och annat än övriga på marknaden kan du förlora ändå mer pengar.
  • Äldre 11 Nov 03:39
    #32

    Men om vi ska gå tillbaka mer till ämnet igen istället för alla sidorspår, en fundering jag har är om man på något sätt kan kontakta nya studenter på Umeå universitet eftersom det är en trolig målgrupp för min lägenhet. Finns det listor t.ex. med mejladresser att hitta? Gissar att det inte finns. Behöver ju i så fall helst få tag på dem innan de kommit hit och börjat studera. Alla kollar inte på Hemnet aktivt och alla kollar inte igenom allt som finns där, så att göra mer reklam för sig kan hjälpa. T.ex. lägenheten jag ska köpa nu hittade jag av en slump i en tidning eftersom jag inte letade lägenheter aktivt. 

    Det jag är ute efter med den här tråden är främst att få fler tips för att öka mina chanser jämfört med andra som säljer just nu.

  • Äldre 11 Nov 15:05
    #37
    Anonym (12345) skrev 2017-11-11 10:33:25 följande:
    Ändå får fler och fler avslag på sina bolåneansökningar.
    Ja, det är nog bra att bankerna är mer förnuftiga i sin utlåning nu. De flesta räknar ungefär så här som jag förstått det:
     - Man ska klara av 7 % ränta + 2 % ammortering
     - Man ska ha en rejäl slant pengar per månad per vuxen och en mindre summa per barn. Tror det är ca 8-10k/vuxen och ett par tusen per barn.
     - Man bör ha en kontantinsats själv och inte låna till den med. Om man inte har nog med pengar så är räntan dyrare på topplån och liknande.

    De resonerar däremot väldigt konstigt i vissa fall. T.ex. om jag själv går in med 80 % av värdet i en bostad och lånar endast 20 % så får jag inte det ifall jag har för låg inkomst, trots att banken inte tar någon risk. Om jag tappar jobbet, tvingas sälja i dåligt läge, och bara får tillbaka halva bostadens värde i ett extremt scenario så har jag ju då ändå råd att lösa bankens lån. Men de är stenhårda här av någon märklig anledning, trots att de inte tar någon nämnbar risk vid ett sådant lån.

    De är också stenhårda vid uthyrning av del av bostad, även om ett hus man vill köpa redan har en hyresgäst med kontrakt och huset är ombyggt med uthyrningsdel helt separat. De säger att risken finns att man inte kan hyra ut sen i framtiden, men risken finns ju också att man tappar sitt jobb. 

    De räknar inte heller in inkomster om man arbetar mer än heltid, samt massor av olika typer av inkomster räknar de ej in. Jag får därför låna väldigt lite eftersom jag har många inkomster på andra håll än mitt heltidsjobb och de räknar allt det som noll :/ Vissa banker räknar till och med på 2 % ammortering även om man går in med 50 % av bostadens värde från start, så jag får välja bank noga när jag lånar. 

    Jag ville bara skriva av mig lite. Blev rätt less först när jag ringde runt och fick reda på att det enbart är mitt heltidsjobb som räknas, inte någon av mina andra inkomster och inte min uthyrning och inte heller att jag minskar deras risk genom att gå in med en stor del av bostadens värde direkt från start med egna pengar. Men nu i stluändan fick jag lånelöfte på flera hundra tusen mer än jag behövde, så det löste sig iaf.

    Lägenheten jag skrivit kontrakt för att köpa är i Umeå och den jag säljer med. Rätt bra läge till universitetet på den jag säljer, därför är studenter en stor målgrupp.
  • Äldre 12 Nov 13:31
    #51
    Anonym (student på annan ort) skrev 2017-11-12 08:25:59 följande:

    Mitt tips är att du kollar om studenterna har facebookgrupper. Där jag studerar har varje klass en egen grupp. På just mitt program och i min klass hade du nått 200 personer.

    Våra gruppers namn följer följande princip: skola + program + år för studiestart.

    Eller så printar du ut din annons och sätter upp på anslagstavlor i skolan.


    Någon ska helst köpa innan/inför terminsstarten och har då inte kommit till Universitetet än alltid, men att sätta upp lappar kanske inte är så dum idé för folk kan ju sprida information till sina kompisar också. Kanske en QR kod som man kan scanna av med mobilen och komma direkt till annonsen på webben. Ska kolla på det :)
Svar på tråden Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning