Forum Övrigt - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad är storstädning?

  Lör 11 nov 2017 10:13 Läst 2288 gånger Totalt 6 svar
  Anonym (Elm)
  Visa endast
  Lör 11 nov 2017 10:13

  Läser ofta folk som frågar hur ofta andra städar/storstädar.

  Jag undrar därför vad just du räknar som storstädning? Vad är skillnaden mellan din storstädning och din vanliga städning?

  Tråkigaste frågan någonsin kanske, men är verkligen nyfiken på hur det skiljer sig åt för olika personer.

 • Lör 11 nov 2017 10:19 #1

  För mig innebär det att man flyttar på möbler man inte brukar göra, att man tar lister, tar fönster, tvättar av hela dörren.

  Nu storstädar jag punktvis. Så garderober, skåp, bokhyllor, lådor tar jag aldrig samtidigt som ett helt rum och aldrig mer än ett rum på en gång.

  Jag gör det efter behov, vissa rum (t.ex badrummet) behövs oftare. Andra rum mer sällan.

  En gång per är dock måttot att alla rum ska ha storstädats.

 • Lör 11 nov 2017 10:32 #2

  Hm. I vårt hem finns det nog ingen klar gräns mellan vad som kallas ?lättstäd? och storstäd. Lättstäd en vanlig vardag innefattar väl mest att plocka i ordning, dammsuga, våttorka golv vid behov, se till att badrummen är fräscha. Kanske byta handdukar. Dammtrasan kan jag greppa lite närsom. Smuts på köksluckor torkas av direkt.

  Storstäd är tillägnat helgen. Då byts även sängkläder, en grundligare rengöring av badrummen, torka lister, allmän rengöring av kökets ytor... Säkert glömt något.

  Att tvätta fönstren ingår inte i vårt normala storstäd. Det får ha en egen dag då vi har så många fönster att det inte hinns med något annat städ den dagen, om vi nu inte tänkt ägna all vaken tid åt detta typ.

 • Anonym (Rubbe­t)
  Visa endast
  Lör 11 nov 2017 11:39 #3

  För mig är storstädning att man gör alla de där sakerna som behöver göras mer sällan än en gång i veckan: ugnen, kylen, frysen, bakom element, golvbrunnar, inuti köksskåpen, fönsterputsning etc. Personligen brukar jag dela upp det och ta någon eller några av sakerna när jag har tid och lust, men gör jag allt på en gång kallar jag det storstädning.

 • Lör 11 nov 2017 18:01 #4

  Jag "storstädar" lite olika. En typ av storstäd är när jag ska dammsuga,torka av alla ytskikt såsom möbler och golv,torka av skåpluckor,bädda nytt,städa badrum,kasta grovsopor,plocka ner saker i källaren,rensa mm. Sedan kommer storstäd 2: tvätta fönster och byta gardiner,piska mattor,tvätta soffkuddar och soffföverdrag,torka av kyl och skåp invändigt,städa i lådor,ugn,frosta av frysen,röja undan på balkongen,fixa blommorna hemma mm. Oftast delar jag upp storstädandet under en helg. Storstädar ca 4 ggr/år. Men plockar undan varje dag,dammar av,dammsuger och tar badrummet varje helg. Mycket tas vid behov också. Är inte pedant men ordningsam.

 • Sön 12 nov 2017 16:20 #5

  Största skillnaden på vanligt städ och storstäd är att taklamporna, golvlisterna och fönstren blir rena. Försöker fixa det två gånger om året men ibland blir det bara en gång.

 • Sön 12 nov 2017 16:49 #6

  Städar varje fredag. Dammar, dammsuger och moppar. Vanligt veckostädning.

  Vid storstädning flyttas möbler, dammsugas bakom och mattor hängs ut och piskas kuddarna i soffan tas bort och dammsugs.

  Som någon skrev så fönsterputsning, rensar lådor i köket osv. ser inte jag som storstädning (men förstår de som gör det) Utan det ser jag mer som underhåll. Som att rensa avlopp, stuprör sådant som görs vid behov och inte regelbundet.

  Hänger du med? Eller är det bara jag som tänker så?

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll