Forum Barn 1-2 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sommar/förskola

  Lör 11 nov 2017 10:40 Läst 4861 gånger Totalt 11 svar
  Lör 11 nov 2017 10:40

  Hej,

  Jag är lite fundersam, ska inskola våran son kring 1april i år, då är han just över 1år. Sen är det tänkt att pappan ska ta pappaledigt 4v första semester perioden i juni sen har vi båda semester tillsammans och sen kommer jag vara hemma 4v mammaledigt.

  Min fundering är att han kommer knappt hinna vara på förskolan ca 2månader så kommer våran son vara hemma 12v igen.

  Är det bra eller dåligt?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-11-11 10:42
  Menar i april nästa år såklart

 • Lör 11 nov 2017 10:43 #1

  Jag hade lagt föräldraledigheten och semestern så han började efter den istället. Ni kommer behöva skola in igen...

 • Lör 11 nov 2017 10:48 #2

  Tackar vi nej till platsen kommer vi få vänta flera månader igen. Det är de som är problemet...

 • Lör 11 nov 2017 11:03 #3

  Fast kan ni inte tacka ja och förskjuta inskolningen?

 • Lör 11 nov 2017 11:06 #4 +1

  Det är redan gjort här får man bara skjuta på inskolningen 1månad

 • Lör 11 nov 2017 11:14 #5

  Tycker personligen det är väldigt tidigt med förskola för en 1 åring så jag hade gjort allt för att skjuta upp starten

 • Lör 11 nov 2017 11:26 #6

  Allt beror ju på vilket barn ni har. Vissa barn seglar in på förskolan och gillar livet där, för andra tar det längre tid att bli varma i kläderna. 

  Att skolas in för bara 2 månader och sedan vara borta 3 månader är ju ingen optimal situation. Hade ni kunnat skjuta på starten till hösten skulle jag rekommendera det. Visst barnet slipper ev sammanslagningar under sommaren, men när han kommer tillbaks får ni räkna med att ha tid att skola in honom på nytt. Om ni har riktig otur kommer första inskolningen gå lättare och nästa blir tuffare då han närmar sig separationsfasen vid 1,5 år plus vad den stora förändringen med syskon kan innebära. 

  En annan fråga är ju om ni vill ha syskonet på förskola med alla dess smittor med en liten bebis som också utsätts för detta. Jag anser inte att något är rätt eller fel, men det är bra att ta med i beräkningen. (Jag har även jobbat på förskola)

  Jag har ca 2,5 år mellan mina barn, har 3 stycken. Alla har skolats in vid drygt 1 år, så ena föräldern har kunnat jobba deltid. Nu är äldsta snart 7 år och jag har bara jobbat heltid en kort period, då mitt yrke är så pass tidskrävande. Jag kan ju se en stor skillnad mellan barnen infektionsmässigt. Andra barnet var i princip konstant sjuk hela våren mellan 8 och 12 månaders ålder, när amningen trappades ner för mer mat. Sedan dess har hon varit friskare. Första barnet hade jag mer vabb med mellan 1 och kanske 2-3 års ålder, första året på förskola var värst. Däremot kan jag väl tycka att vi klarat oss relativt bra från vabb för att ha så många små barn med undantag när vi hade en period med vattenkoppor och andra prickar under nästan 4 veckors tid.

  Sedan har vi nog klarat oss bättre från vabb då jag jobbat tisdag till torsdag och barnen har blivit sjuka först efter ca 2 dagar på förskolan.

 • Lör 11 nov 2017 11:46 #7

  Tack för era svar.

 • Lör 11 nov 2017 14:36 #8

  Vi gjorde ungefär så med vår dotter. Vi sökte plats till maj för att försökra oss om att få plats där vi ville. Då gick hon maj-juni sen var hon hemma igen med semester/föräldraledighet fram till slutet av augusti.

  Det blev ganska bra. En by inskolning fick vi göra men den hick smidigt eftersom hon redan varit där en omgång. Under sommaren pratade vi en del om förskolan, gick förbi och tittade, lekte på deras gård när det var stängt. Så hon kände sig hemma där när hon började på riktigt.

  Jag hade inte valt att göra så om det inte varit för att vi ville h a just den förskolan, men det blev bra ändå.

  Kan tillägga att hon var 15 månader i maj och hade rätt korta dagar under maj-juni.

 • Kusin Krakel
  Visa endast
  Lör 11 nov 2017 15:01 #9

  Det låter ju inte helt ultimat, men kan förstås fungera. Jag skulle om jag vore pappan vara föräldraledig 8 veckpr på halvtid istället, 4 veckor före och 4 veckor efter din semester och ha barnet på förskolan varannan dag under denna period istället.

  Om jag vore du skulle jag också sprida ut de fyra veckornas föräldraledighet som du tänkt ta efter semestern och tex ta en eller ett par dagar/ vecka under en längre period.

 • Lör 11 nov 2017 15:18 #10

  Jag skulle höra med förskolan om ni kan komma och hälsa på några gånger under dina sista två veckor som föräldraledig.

 • Lör 11 nov 2017 17:41 #11

  Min dotter var exakt ett år fyllda då hon började hos sin dagmamma,och det var också i april! Sedan tog vi 5 veckor ledigt i juli och det fungerade hur bra som helst att komma tillbaka!! För både mig och dottern kändes det faktist jättebra att efter 2 månaders intensiv förändring i våra liv med barnomsorg och arbete pausa och vara tillsammans igen. Mitt barn fann sig snabbt med att komma in i gruppen under inskolningen och var trygg i sig själv och barngruppen. Dagmamman arbetade ihop med 3 andra dagmammor så mitt barn träffade nya personer i både stor och liten grupp. Så för oss funkade det.

FRÅGA BARNLÄKAREN

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll