• Äldre 11 Nov 14:37
    20018 visningar
    111 svar
    +1
    111
    20018

    Skulle du vilja fira jul med oss?

    Ok, det här är inte en riktig inbjudan, bara en spinn på andra trådar i samma ämne eller som tagit den vändningen.

    Så, låter det här som en jul du vill ta del av?

    Vi samlas i en gammal släktgård i Roslagen. Stället ligger lite avigt så att bila är att föredra, men en buss stannar ca 2 km ifrån, uppe på motorvägen. Är det snö kan det hända att eventuella barn i sällskapet får åka hundsläde resten av vägen.

    Kommer man före 10 så finns rejält med julfrukost. Gröt av flera sorter, nybakt  mjukt bröd, hemgjort hårt tunnbröd, hemgjord leverpastej och smör, hemgjord påläggskorv och färskost. Kaffe, te, juice, hemgjord varm choklad och hur mycket säsongsfrukt som helst.

    Efter frukost blir det frivillig hundprommenad (alla hundar är välkomna, btw, det finns plats och gott till dem med), om det är snö och fint och har varit kallt ett tag finns både skidspår och uppskottad skridskobana runt sjön. Är det inget roligt väder finns saker att göra inne. Leksaker, pyssel och spel som roar barnen, alla vuxna får väl sällskapa med varandra, läsa en bok, vara med barnen eller spela biljard. Bara.... ge fan i köket.......

    Kl 14 serveras dignande julbord. Har ni läst Emil i Lönneberga på sistone? Allt det där som räknas upp på bordet under det stora tabberaset i Katthult? Ja, dubbla det. Eller ännu mer. Klassisk senapssill? Naturligtvis, men även en modern spinn på sillen, förmodligen internationell. Griljerad skinka? Så klart, och marinerad, griljerad tofu, om du föredrar vegetariskt. Köttbullar OCH broccolibollar. och potatisgratäng och janssons och morotslåda och revbensspjäll och korvar så det sprutar ur örona på en. Desserter och julgodis. Nubbe och julöl, svagdricka, mumma och julmust och läsk.

    Har man inte ätit klart när Kalle börjar så är det bara att ta med tallriken ut i vardagsrummet. Känner man sig mätt och klar med julmaten så kan man få en kopp valfri varm dryck och sitt pepparkakshjärta. Alla barn får stora pepparkakshjärtan med sitt namn på och non-stop runt kanten. Vuxna får sånna om de vill ha.

    Efter Kalle byter vi julklappar. De är personliga och väl uttänkta, och det spelar ingen roll om det är en penna till skrivnörden för 20 kr eller en stor korg med gotter för 2000. Det är tanken som räknas, inte värdet.

    Resten av eftermiddagen och kvällen lunkar på i fridens, glädjens och lekens tecken. Nya leksaker leks med, nya spel spelas, både sällskapsspel och tv-spel, samtal om högt och lågt förs. Det blir inte mer organiserat ätande, men mat finns i överflöd om någon blir hungrig, bara att gå ner till köket och nalla ur skåpen. Man kan även frossa i julgodis, nötter och frukt.

    Barnen har inga läggtider utan får säga till själva eller slockna i soffor, fåtöljer och famnar. Det finns gott om sängar, så alla får sova över som känner för det. Även på juldagen finns rejält med frukost och är man en pigg jävel och lite lagom religiös så kan man gå till kyrkan och deras julotta ett par km bort. Annars överlåtes även juldagen till, ofta lite mer stillsamt, lek, samtal och bara enkelt sällskap. Ofta utelek, eftersom det brukar snöa på juldagen. Vi kan också gå upp till grannen som är småbonde och hälsa på djuren. På juldagen äter vi oftast ingen lunch, men det serveras den klassiska julsteken, eller rättare, stekarna, för vi har alltid en kalvstek, en kalkon och något vegetariskt, med tillbehör till middag.

    Vad säger ni? SKulle ni vilja fira jul med min familj?


    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
  • Svar på tråden Skulle du vilja fira jul med oss?
  • Anonym (Anna)
    Äldre 11 Nov 22:52
    #41
    Aniiee skrev 2017-11-11 22:46:57 följande:
    Tro mig, maten äts upp, det allra mesta, under julens tre dagar. Både för att vi är rätt många, och för att vi är rätt bra på att äta =P

    Vi äter jullunch så sent för att de flesta av oss nog inte direkt är så intresserade av Kalle längre.... Det har blivit så på senare år att det är bara några stycken som förflyttar sig när det börjar, resten är kvar i köket. Det är liksom inte obligatoriskt att titta på dåligt dubbade tecknade barnprogram från 60-talet här (jag har dessutom klippt ihop egna "kalle" senaste 2 jularna som varit mycket mer uppskattat av ungarna).
    Glad
  • Äldre 11 Nov 23:46
    #42
    +1

    Förutom att jag är lite star-struck av dig hade jag nog gärna firat jul med dig.

    Är det OK att ta med ett eget tillskott till julbordet? I min familj har vi en maträtt som vi lakto-vegetarianer äter, som jag inte kan tänka mig att vara utan...

  • Äldre 11 Nov 23:56
    #43
    EmberEyes skrev 2017-11-11 23:46:25 följande:

    Förutom att jag är lite star-struck av dig hade jag nog gärna firat jul med dig.

    Är det OK att ta med ett eget tillskott till julbordet? I min familj har vi en maträtt som vi lakto-vegetarianer äter, som jag inte kan tänka mig att vara utan...


    Haha, star struck =P 
    Vad är det ni har? Alltid roligt att höra vad andra har på julbordet.
    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
  • Äldre 12 Nov 00:00
    #44

    Det är en gratäng där man varvar tomatsås, mozzarellaost och skivad aubergin, lite som en lasagne eller moussaka.

  • Äldre 12 Nov 00:06
    #45
    EmberEyes skrev 2017-11-12 00:00:47 följande:

    Det är en gratäng där man varvar tomatsås, mozzarellaost och skivad aubergin, lite som en lasagne eller moussaka.


    Mmmmm gott...... *dregglar som Homer*
    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
  • Anonym (Emmy)
    Äldre 12 Nov 01:24
    #46

    Både ja och nej. Låter väldigt mysigt, är vegetarian, så uppskattar verkligen variationen på maten. Däremot är jag väldigt hemmakär, och har svårt att slappna av bland mycket folk. Tycker inte alls om att övernatta hos andra.

    Hade det varit hos mina föräldrar och bara de närmaste deltagit, så hade det varit en perfekt jul.

    Upplägget och allt är super, men sällskapet är viktigast.

  • Lord Hans
    Äldre 12 Nov 08:05
    #47

    Nej, jag firar hellre med min egen familj.

  • Anonym (Singe­l)
    Äldre 12 Nov 08:49
    #48

    Det låter mysigt och socialt, nu tänker jag inte på eventuella nackdelar dock. Jag är singel och brukar fira jul med några få nära släktingar vilket är rätt trist, vore kul att få vara med om något varmare och trevligare.

  • Äldre 12 Nov 08:52
    #49

    Ja och nej. Först tänkte jag "ja!" låter härligt med all mat och härlig julstämning. Men ju mer jag tänker så känner jag "nej" jag vill ju fira med min släkt och inte med ett gäng främlingar, oavsett hur trevliga de kan tänkas vara. Sen låter det som för mycket folk.

    Slutligen så VILL jag bidra till julbordet och att andra också ska få göra det med sina specialiteter. Det är lite grejen med julen för mig, att alla som vill tar med sig en sill eller något spännande som de älskar, kanske ett recept de ärvt att äldre släktingar. Det låter urtrist att någon bestämmer att ingen annan ens får gå in i köket. Vi är många som tycker om och är bra på att laga mat.


    Korrekturläser som en kratta
  • Anonym (nej 2)
    Äldre 12 Nov 09:28
    #50

    Nej, alldeles för stort och stimmigt, och det känns lite overkill för mig. Däremot så firar alla jul som dom vill så ni får säkert trevligt.

Svar på tråden Skulle du vilja fira jul med oss?