• Aniiee

    Skulle du vilja fira jul med oss?

    Ok, det här är inte en riktig inbjudan, bara en spinn på andra trådar i samma ämne eller som tagit den vändningen.

    Så, låter det här som en jul du vill ta del av?

    Vi samlas i en gammal släktgård i Roslagen. Stället ligger lite avigt så att bila är att föredra, men en buss stannar ca 2 km ifrån, uppe på motorvägen. Är det snö kan det hända att eventuella barn i sällskapet får åka hundsläde resten av vägen.

    Kommer man före 10 så finns rejält med julfrukost. Gröt av flera sorter, nybakt  mjukt bröd, hemgjort hårt tunnbröd, hemgjord leverpastej och smör, hemgjord påläggskorv och färskost. Kaffe, te, juice, hemgjord varm choklad och hur mycket säsongsfrukt som helst.

    Efter frukost blir det frivillig hundprommenad (alla hundar är välkomna, btw, det finns plats och gott till dem med), om det är snö och fint och har varit kallt ett tag finns både skidspår och uppskottad skridskobana runt sjön. Är det inget roligt väder finns saker att göra inne. Leksaker, pyssel och spel som roar barnen, alla vuxna får väl sällskapa med varandra, läsa en bok, vara med barnen eller spela biljard. Bara.... ge fan i köket.......

    Kl 14 serveras dignande julbord. Har ni läst Emil i Lönneberga på sistone? Allt det där som räknas upp på bordet under det stora tabberaset i Katthult? Ja, dubbla det. Eller ännu mer. Klassisk senapssill? Naturligtvis, men även en modern spinn på sillen, förmodligen internationell. Griljerad skinka? Så klart, och marinerad, griljerad tofu, om du föredrar vegetariskt. Köttbullar OCH broccolibollar. och potatisgratäng och janssons och morotslåda och revbensspjäll och korvar så det sprutar ur örona på en. Desserter och julgodis. Nubbe och julöl, svagdricka, mumma och julmust och läsk.

    Har man inte ätit klart när Kalle börjar så är det bara att ta med tallriken ut i vardagsrummet. Känner man sig mätt och klar med julmaten så kan man få en kopp valfri varm dryck och sitt pepparkakshjärta. Alla barn får stora pepparkakshjärtan med sitt namn på och non-stop runt kanten. Vuxna får sånna om de vill ha.

    Efter Kalle byter vi julklappar. De är personliga och väl uttänkta, och det spelar ingen roll om det är en penna till skrivnörden för 20 kr eller en stor korg med gotter för 2000. Det är tanken som räknas, inte värdet.

    Resten av eftermiddagen och kvällen lunkar på i fridens, glädjens och lekens tecken. Nya leksaker leks med, nya spel spelas, både sällskapsspel och tv-spel, samtal om högt och lågt förs. Det blir inte mer organiserat ätande, men mat finns i överflöd om någon blir hungrig, bara att gå ner till köket och nalla ur skåpen. Man kan även frossa i julgodis, nötter och frukt.

    Barnen har inga läggtider utan får säga till själva eller slockna i soffor, fåtöljer och famnar. Det finns gott om sängar, så alla får sova över som känner för det. Även på juldagen finns rejält med frukost och är man en pigg jävel och lite lagom religiös så kan man gå till kyrkan och deras julotta ett par km bort. Annars överlåtes även juldagen till, ofta lite mer stillsamt, lek, samtal och bara enkelt sällskap. Ofta utelek, eftersom det brukar snöa på juldagen. Vi kan också gå upp till grannen som är småbonde och hälsa på djuren. På juldagen äter vi oftast ingen lunch, men det serveras den klassiska julsteken, eller rättare, stekarna, för vi har alltid en kalvstek, en kalkon och något vegetariskt, med tillbehör till middag.

    Vad säger ni? SKulle ni vilja fira jul med min familj?


    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
  • Svar på tråden Skulle du vilja fira jul med oss?
  • smulpaj01

    Är frågan hypotetisk? Vem skulle inte vilja fira jul med Er? Det låter helt UNDERBART och då ska du komma ihåg att jag verkligen avskyr julen pga massa orsaker sedan tidigare.

    Men detta kan ju inte bli bättre. BJUD in mig please ? DrömmerTomte

  • Bianca1

    Med tanke på att jag vuxit upp med en ensamstående, alkoholiserad mamma så har jag bara upplevt sådana jular i mina drömmar!
    Nu försöker jag ge mina barn sånna jular men det är inte lätt när det bara är jag, dem och min mormor.... min mamma vet man inte om hon kommer förrän samma dag. Hade gärna kommit till er och låtit mina barn få uppleva vad jag tycker låter som en riktig drömjul!

  • BossHoss

    Nu har ju jag redan last I en annan tråd om ert julbord så bara därför skulle man ju komma.GladMen i övrigt så är det nästan precis så som julen skall firas.
    Men när kommer tomten????


    Jag älskar ju klappar men det går ju inte riktigt att ha på så stora sammankomster. Så familjen skulle nog få fira jul dagen efter med klappar eller dagen före (uppesittar kvällen)

  • Palestrina

    Det låter supermysigt, men vilka är det som städar och lagar all maten? I mina jular, mina riktiga jular alltså, är vi mycket färre människor och har inte lika överdådiga julbord, och vi delar på arbetet och köper mycket färdigt, men det är ändå en kamp att hinna med att fixa allt innan jul. Alltså man längtar ju till julen, men det är en längtan blandad med fasa eftersom denna ljuvliga ledighet är förknippad med så mycket arbete och så många krav. Förutom julmaten som ska förberedas är det all städning och alla julklappar och på jobbet är det inte heller som att det blir mindre intensivt när julen närmar sig utan tvärtom.

    Men, ja, jag skulle antagligen tacka ja om jag blev inbjuden, men jag skulle ALDRIG vilja stå som värd för tillställningen. Jag kan komma och ta med köttbullar och leverpastej, och köpa med mig saker jag blir ombedd att ta med, som tunnbröd och julmust m.m. Och jag hoppas att värden (eller värdinnan, för om jag får lov att vara fördomsfull en stund är det oftast en kvinna som är chefen för julfirandet) gör detta frivilligt, så att det inte är förknippat med krav för att "vi har alltid firat jul så här". Julen kan nog driva en människa rätt in i väggen om man inte ser upp.

    Min barndoms första jular som jag minns var för övrigt väldigt mycket Fanny och Alexanderiga, men det var ju en hemmafru som var den tidens julfurstinna. Idag skulle det aldrig funka.

  • KitschQueen
    Anonym (brrr) skrev 2017-11-13 08:54:56 följande:

    Julen du beskriver är rätt nära min föreställning av helvetet. Så jag hade tackat nej.

    Men så avskyr jag jul också.


    Ja fy vilket mardrömsfirande....
    På julen ska man ta det lugnt utan en massa ståhej....ät vad du vill, gör vad du vill och strunta i traditioner.
    Fattar inte hajpen med denna hysteri...och att ha en massa folk inpå sig dagarna i enda....nej tack !
    Fira ni hur ni vill så firar vi hur vi vill
    Utan pekpinnar och drama....Love, Peace and Respect <3
  • Jennie med ie

    Känns aldeles för stort för min smak och det känns som att jag skulle upplevas som en svikare när jag måste dra mig undan till absolut tystnad och vila...

  • Aniiee
    Stårschan skrev 2017-11-13 10:20:05 följande:

    Det låter jättemysigt! Under förutsättningar att det inte finns några 1 klämkäcka hurtbullar till lekledare som ska styra upp vad alla ska göra så låter det helt fantastiskt och gemytligt. En sån jul som man önskar att man kunde få till. 2 Har ni snö?


    1. Blä Kräks

    2: Ibland, men inte alltid.
    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
  • Aniiee
    Bianca1 skrev 2017-11-13 10:46:02 följande:

    Med tanke på att jag vuxit upp med en ensamstående, alkoholiserad mamma så har jag bara upplevt sådana jular i mina drömmar!
    Nu försöker jag ge mina barn sånna jular men det är inte lätt när det bara är jag, dem och min mormor.... min mamma vet man inte om hon kommer förrän samma dag. Hade gärna kommit till er och låtit mina barn få uppleva vad jag tycker låter som en riktig drömjul!


    Jag tror lite att det har blivit så här för att vi också har vuxit upp med en alkoholiserad förälder och den andra föräldern var svårt sjuk under större delen av min uppväxt, och ffa mina småsyskons. Mamma, som var sjuk, gjorde absolut sitt bästa ändå, och mormor fanns och hjälpte till också för att göra julen så bra som möjligt, men det var liksom som det var. Både mamma och mormor pratade och berättade om sånna jular som vi har nu, och drömde om att ge oss det, så den drömmen finns liksom i oss, och nu när vi är vuxna och flera av oss har barn så kan vi göra och ge just det.
    Jag älskar kanske mindre än vad jag gjorde förr, men mer än du nånsin får veta
Svar på tråden Skulle du vilja fira jul med oss?