• Äldre 20 Nov 18:48
    2802 visningar
    3 svar
    3
    2802

    Är det sant att risken för livmoderhalscancer minskar om man tar p-piller?

    En barnmorska som försöker övertala en tjej att ta p-piller gav detta som en anledning att ta p-piller, alltså att risken för livmoderhalscancer ökar utan p-piller jämfört med om man tar dem.. Stämmer detta?
  • Svar på tråden Är det sant att risken för livmoderhalscancer minskar om man tar p-piller?
  • Äldre 20 Nov 19:36
    #1

    Risken ökar inte utan, men den minskar med. Två HELT olika saker!

  • Anonym (Nej)
    Äldre 20 Nov 20:49
    #2

    www.alpha-plus.se/blog/deprimerad-det-kan-vara-p-pillret/

    Läs!!

    Du förlorar massa näringsämnen när du äter p-piller vilket kan leda till flera hälsoproblem bla depression.

  • Anonym (Nej)
    Äldre 20 Nov 20:53
    #3

    023-79 28 00 info@alpha-plus.se

    Sök ?

    Deprimerad? Det kan vara P-pillret!

    5 Okt 2016

    Deprimerad? Det kan vara P-pillret!

    Forskarna har funnit nya och övertygande bevis för att kvinnor som regelbundet använder den vanligaste typen av preventivmedel ? kombinationspiller ? oftare samtidigt äter antidepressiva medel. Sannolikheten är faktiskt så stort som 23 %, jämfört med kvinnor som inte äter P-piller.

    Forskarna på universitetet i Köpenhamn, tittade på flera olika typer av preventivmedel, inte bara den vanligaste typen av P-piller ? kombinationspillret. P-piller med bara progesteron, som inte är lika vanligt, ökade chansen för att kvinnan samtidigt behöver antidepressiva medel med hela 34 %!

    P-plåster ökade risken med hela 100 %, medan en vaginalring ökar risken med 60 % och intrauterint system (tex hormonspiral) ökade risken med 40 %.

    Bild: thinkstockphotos.com | cred: Balazs Kovacs

    Tonårsflickor befann sig i högriskgruppen ? av dem mellan 15 och 19 år som åt kombinationspiller, var förekomsten av antidepressiva hela 80 %.

    Forskarna menar att även om preventivmedlen har fördelar så måste vi också se till biverkningarna. Risken att drabbas av depression är en av dem. Forskarna påpekar också att man fortfarande inte vet om pillret i sig orsakar depressionen, men att korrelationen med antidepressiva medel är oroväckande och bör undersökas vidare.

    Studien är den största av det slaget som någonsin gjorts, med mer är 1 miljon danska kvinnor mellan 15 och 34, vars sjukjournaler följts under 13 år. De fysiska biverkningarna av preventivmedel är ganska kända, men denna studie är först att identifiera möjlig problematik med den mentala hälsan.

    The Guardian rapporterar att det är dubbelt så sannolikt att kvinnor drabbas av depression än män efter puberteten. De skiftande nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron har pekats ut som en möjlig orsak och det är de två hormonerna som påverkas av det vanligaste P-pillret. Man tror att högre nivåer av båda kan orsaka sänkt sinnesstämning hos användarna.

    Det vi alla bör tänka på är att alla ska informeras om de potentiella biverkningarna av preventivmedlen, så att alla har en möjlighet att göra en upplyst riskbedömning. Kombinationspillret är fortfarande det mest effektiva preventivmedlet med 99 % effektivitet om man tar det rätt. Här får man väga fördelarna med sex utan graviditet, mot en möjlig depression.

    Bild: thinkstockphotos.com | cred: Apiruk

    P-piller urlakar kroppen på näring

    Många studier har också visat att P-piller urlakar kroppen på näring ? ytterligare en orsak till depression och övriga biverkningar. Främst gäller det folsyra, B2-, B6-, B12-, C- och E-vitamin samt mineralerna magnesium, selen och zink ? näringsämnen som kopplats till bl. a. depression vid brist.

    D-vitaminnivåer tycks dock öka hos vissa kvinnor som äter P-piller ? dock inte till optimala nivåer, utan fortfarande alldeles för lågt för de som t. ex. bor på norra halvklotet. Detta innebär dock, att för dem som slutar med pillren för att bli gravida, är det viktigt att öka sitt intag av D-vitamin för att inte få alltför stor brist.

Svar på tråden Är det sant att risken för livmoderhalscancer minskar om man tar p-piller?