• Anonym (?)

    Kan man hyra ut hyresrätt i andra hand utan att få det godkänd?

    Om jag är folkbokförd på adressen och har en inneboende, är det ok att flytta ut och fortsätta ha kvar hyresgästen om jag fortsätter att vara folkbokförd på samma adress? 

  • Svar på tråden Kan man hyra ut hyresrätt i andra hand utan att få det godkänd?
  • Carambolan

    Nej, det är både olaglig andrahandsuthyrning och brott mot folkbokföringslagen.

  • Anonym (Ivan)
    Anonym (?) skrev 2017-11-21 17:30:05 följande:

    Om jag är folkbokförd på adressen och har en inneboende, är det ok att flytta ut och fortsätta ha kvar hyresgästen om jag fortsätter att vara folkbokförd på samma adress? 


    Nej. Du kan förlora kontraktet.
  • Anonym (C)

    Du kan tills du blir påkommen, och då förlorar du kontraktet. Varför vill du inte bo i lägenheten? I vissa fall kan inte hyresvärden neka dig att hyra ut i andrahand.

  • Anonym (?)

    Tittar hyresvärden in och kontrollerar vem som bor i lägenheten?

  • Anonym (faktor)
    Anonym (?) skrev 2017-11-21 18:17:00 följande:

    Tittar hyresvärden in och kontrollerar vem som bor i lägenheten?


    Om de får anledning till det ja. D.v.s. främst om den boende missköter sig eller grannarna börjar undra för att du aldrig syns till. 

    Så här skriver fastighetsägarna i Göteborg i en artikel:

    ? Vi upptäcker ett antal fall av olovlig andrahandsuthyrning per år. När vi gör det ger vi vår förstahandshyresgäst möjlighet att vidta rättelse, som det kallas, säger Inger-Lena Bennman, kommunikationschef, Bostadsbolaget.


     


    Att vidta rättelse innebär att se till att andrahandshyresgästen flyttar eller att ansöka om att få hyra ut lägenheten i andra hand, om man har beaktansvärda skäl.


    För att upptäcka svart uthyrning använder sig fastighetsägarna av olika metoder. Bland annat har de personal som rör sig i husen och kontrollerar namn på brevlådor.


     


    När en andrahandsuthyrning ska upphöra kontrollerar fastighetsägarna att hyresgästen som har förstahandskontrakt flyttar in igen. De kontrollerar också av med skatteverket vilken adress personer är skrivna på. Både om deras hyresgäster är skrivna någon annanstans och om någon som inte ska bo i deras fastighet är skriven på den adressen. Andrahandsuthyrningar avslöjas ofta genom tips från grannar. Många av de lägenheter som hyrs ut i andrahand förmedlas genom Blocket och webbsidor.


     


    ? Våra resurser räcker tyvärr inte till för att bevaka blocket och andra sajter i den grad som vi kanske borde göra för att från vårt håll ha full kontroll på frågan, säger Katrin Amgarth, informationschef, Familjebostäder.


     


    De fastighetsägare som GP varit i kontakt med tycker att andrahandsuthyrning är viktigt eftersom personer ibland behöver vara ifrån sin lägenhet under en period, men många poängterar att det är viktigt att hyresgästen med förstahandskontraktet inser att den fortfarande är ansvarig för lägenheten.


     


    Andrahandsuthyrning godkänns för max ett år i taget och de skäl som kan beviljas är studier eller arbete på annan ort, militärtjänstgöring eller provsamboende med partner i annan lägenhet, enligt hyreslagen. 
    -


    www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/s%C3%A5-avsl%C3%B6jar-v%C3%A4rdarna-svart-andrahandsuthyrning-1.538815
Svar på tråden Kan man hyra ut hyresrätt i andra hand utan att få det godkänd?