• Emmacecilia

    Sövas när man har svår astma?

    Jag har de senaste åren blivit allt sämre i min astma. Jag har perioder när jag är sämre och min läkare har förklarat att jag är dåligt syresatt. Han har bra koll på mig och det har gått bra hittills. 

    Men när jag ville operera båda ögonen för gråstarr samtidigt, så sa ögonläkaren nej pga av min astma. De vill inte söva mig. Jag fick göra två operationer med lokalbedövning, med tre veckors mellanrum.

    I våras var det utredning kring gynproblem och ev hade det kunnat leda till en gynoperation, men det löste sig, jag behövde inte. 

    Men jag undrar, hur funkar det med sövning och svår astma? Om jag är riktigt dålig en sån gång då en operation är väldigt nödvändig? Jag har sluppit åka in till akuten, har bara behövt söka akut till min vårdcentral när jag varit som sämst. Har då nätter när jag hostar konstant pga av astman. 

    Jag skulle bli tacksam om någon vill berätta för mig hur sjukvården gör när man söver en person som är dålig i sin astma. 

  • Svar på tråden Sövas när man har svår astma?
  • Anonym (A)

    Dåligt syresatt ska man normalt sett bara bli under akut astmaanfall. Är du adekvat medicinerad? Rätt diagnos? Kan det vara tex KOL?

  • Inteutanproblem

    Vad får du för mediciner? Vad beror din astman på, allergier tex? Kan inte svara på vad som händer vid akutsktuation där OP krävs, utan du får nog ta upp det med din läkare. Att du rent generellt bara blir sämre och sämre är ju såklart inte särskilt bra, är det mer än astma som spökar kanske? Är själv astmatiker och skulle jag hamna i en liknande sits med försämrad astma trotts tex vidtagna åtgärder i hemmet inkl medicin, hade jag velat att dom utreder mig vidare.

  • Emmacecilia

    Jag har icke allergisk astma sen jag var 13, då sa läkaren ansträngsastma. När jag var 27 år upptäckte min nuvarande doktor att jag har astma som ska medicineras kontinuerligt, är idag 47 år och har Symbicort, 2 puffar morgon, 2 puffar kväll. Vid de dåliga perioderna får jag prednisolon enligt schema.

    Det är först de senaste tre åren jag blivit riktigt dålig pga av ventilationsbristerna och en knarkande storrökande granne. (Jag har vidtagit åtgärder mot både ventilation och grannen, han försvinner om några månader. Även min katt har fått skador förträngningar på lungorna pga av den rök som kom in när grannen var ny, den katten är nu avliden. Jag blev sämre samtidigt som min katt visade symtom. Det är en vidrig situation. Har ytterligare en granne som börjat röka utanför mitt köksfönster, fastän hon vet att jag har astma och även granndamen under).

    Jag känner att jag har gynproblem igen och gruvar mig för att det ska kräva operation. Eller att jag hamnar i en situation där det blir bråttom med op.

  • Inteutanproblem

    Men fy fasen det låter ju inte riktigt klokt. Kan din hyresvärd tala med dom rökande grannarna? Eller du själv kanske om du vågar. Förklara situationen och hur illa din astma faktiskt reagerar på deras rökning. Är ju i princip livshotande... Antar att flytta inte är ett realistiskt alternativ för dig. Tycker faktiskt det inte känns okej att dina grannar gör sådär.

    Har inte så mycket jag kan tipsa om iom att hemsituationen ser ut som den gör och verkar vara den större boven i dramat, men det finns en medicin jag kan tipsa dig om i alla fall. Montelukast, man tar en tablett vid sängående varje kväll. Den har gjort min astma väldigt mycket bättre. Kan verkligen rekommendera att du propsar på att få testa den, för skillnaden den gjorde för mig var helt galet. Känner inte många som testat den, men dom få jag känner till har fått samma positiva effekt som mig.

  • Dame2017

    Får du ett rejält astmaanfall tar ju sjukvården över din andning och du hamnar i respirator. Det är ju samma sak under en operation. Man kan ge förebyggande mediciner och akutmediciner. Det är klart du inte är någon drömpatient, men inte heller någon extremt svår. 
    Nu är jag ingen expert på astma, men det låter ju lite som att du behöver träffa en specialist och inte bara en doktor på VC, som nog kan vara mkt kunnig, men din astma verkar ju ha blivit värre än primärvårdsnivån. Å andra sidan, varför flyttar du inte, om du nu har problem med din omgivning?

  • Emmacecilia

    Jag bor i bostadsrätt och jag har talat med båda grannarna som röker. De vägrar bryta några av sina vanor. Tjejen som tar med sig alla sina besökare och ställer dem för att röka utanför mitt fönster verkar njuta av att veta hur illa hon skadar mig och min katt. Blivande lärare är hon också. 
    Jag har pratat med styrelsen också, men det är något fel på människorna i huset. De hånar mig när jag förklarar hur svår min astma är. Och är inte villiga att göra någon förändring.
    Jag försöker flytta och letar aktivt. 

    Jag är tacksam för stödet och ska absolut ta upp den medicinen med min läkare!

Svar på tråden Sövas när man har svår astma?