• Glinda från Oz
    Äldre 30 Nov 22:03
    10921 visningar
    80 svar
    80
    10921

    Vad är kopplingen mellan autism och Asperger?

    I DSM (som används av Försäkringskassan och Världshälsoorganisationen) finns Asperger kvar som separat diagnos, du tänker på diagnosmanualen DSM som används i b.la USA.

    Du får läsa diagnoskriterierna för autism och Asperger och själv bilda dig en uppfattning, den största skillnaden är att man inte har en störd talutveckling innan 3- års ålder om man har Asperger, som vuxen är diagnoserna likadana och därför ansåg man i USA att det behövdes göras om. Asperger är INTE lättare autism, en med Asperger kan bo på gruppboende och inte ens klara dagligverksamhet medan en med autism kan driva ett miljondollarsföretag företag eller tvärtom. De har också lagt till lite kriterier i DSM som perceptionsstörningar också och grupperat i diagnosen i tre nivåer efter hjälpbehov.

    GAD behöver inte yttra sig i sociala situationer överhuvudtaget (för mig gör det inte det) men om det gör det handlar det om rädsla och att man övertänker, inte att man inte förstår som vid autism. Det är två olika diagnoser som inte har något med varandra att göra. GAD är en psykisk sjukdom som du säger och autism/Asperger en funktionsnedsättning.

  • Glinda från Oz
    Äldre 30 Nov 22:30
    #5
    Anonym (Mamma) skrev 2017-11-30 16:52:15 följande:

    Asperger är på samma spektrum som autism men dom med asperger brukar inte ha problem med talet eller vara försenade med att prata. Det är av vad jag förstår en lättare form av autism. Men dom ändrar kriterierna hela tiden.


    De kriterierna vi har nu har vi haft i 27 år och de kriterierna som fanns innan fanns i 13 år. Det tycker inte jag är att ändra hela tiden.
  • Glinda från Oz
    Äldre 30 Nov 23:32
    #7
    Anonym (Mamma) skrev 2017-11-30 22:59:07 följande:

    Förlåt, jag bor i USA och trodde Sverige hade liknande kriterier, och här ändrar de dom mycket på senaste åren, det var inte länge sen dom använde Bettelheims teorier till och med.


    DSM (som används i USA) har ändrat fem gånger på 65 år, jag tycker inte det är hela tiden det heller. Den senaste gången DSM ändrades var 2013 men innan dess hade den inte ändrats sedan 1994.

    Bruno Bettelheim var en barnpsykolog, hans teorier har inte med diagnoskriterierna att göra överhuvudtaget, de handlar om vad han tror att autism beror på och hur det ska behandlas.
  • Glinda från Oz
    Äldre 2 Dec 16:50
    #18
    Anonym (j) skrev 2017-12-02 14:00:50 följande:

    Vänta vänta vänta, nu blir det förvirrat. Du säger att Asperger och autism absolut inte är samma sak, hur går det ihop med att diagnoserna är likadana i vuxen ålder? Menar du själva diagnosen eller tillståndet? Som jag förstått det är det tvärtom, att de flesta med Asperger inte behöver dagsverksamhet eller gruppboende, har du verkligen skrivit rätt där?

    Okej, då vet jag vad GAD är, men du menar alltså att om man har det, så kan det inte leda till att man inte riktigt kan låta sig att träna på sociala situationer vilket ju leder till att man inte förstår? Även om man är förmögen till att lära sig det i efterhand.

    En sak har jag väldigt svårt att tänka mig och det är att människor som fötts utan Asperger/autism bara automatiskt förstår allt som har med sociala koder att göra från födseln, det låter väldigt osannolikt. Däremot kan jag tänka mig att de har lättare att se hur andra gör och ta efter det. Kan dock tänka mig att de också behöver träna på det i tidiga år. 


    Läs mitt inlägg igen, jag säger att autism och Asperger är nästan samma sak i diagnosmanualen ICD. Det finns två diagnosmanualer som man använder i Sverige DSM och ICD. I den nya diagnosmanualen DSM har man slagit ihop alla diagnoser inom autismspektrat och den nya diagnosen i DSM skiljer sig en hel del från de gamla diagnoserna. Jag vet att det är förvirrande eftersom det är två olika manualer och DSM ändrades hyfsat nyligen.

    Jag har skrivit rätt, det är inte helt ovanligt att de med Asperger inte klarar ett vanligt jobb utan har daglig verksamhet, jobbar på Samhall eller har en anpassad anställning av något slag. Diagnosen Asperger är inte en lättare form av autism, diagnoserna autism, Asperger eller atypisk autism säger ingenting om hur svår diagnosen är. Däremot kan man inte ha en utvecklingsstörning (det är en tilläggsdiagnos) om man har Asperger, men alla med autism har inte en utvecklingsstörning.

    GAD behöver inte påverka i sociala situationer överhuvudtaget. Det är väldigt stor skillnad på Asperger och GAD, GAD är en ångestsjukdom och ångest är inget som ingår i Aspergerdiagnosen. De flesta med Asperger har svårt att läsa av folk och tolka subtila signaler, det här är något som är medfött så har man bara GAD har man den förmågan.

    Visst behöver alla träna på hur man beter sig i sociala sammanhang, men att se om någon är ledsen eller glad är inget en neurotypisk (en person som inte har en NPF diagnos) behöver öva på, de flesta föds med en förmåga att läsa av ansiktsuttryck och kunna se hur människor känner. Om jag ska dra ett exempel, att se om någon är ledsen är en medfödd förmåga, att använda bestik, inte snyta sig i bordsduken och inte ha raptävling på en middag är något vi lär oss och är alltså inte medfött.
Svar på tråden Vad är kopplingen mellan autism och Asperger?