• Anonym191

    Få planerat snitt som förstföderska??

    Är det någon här som i Östergötland (eller någon annanstans för den delen) lyckats få planerat kejsarsnitt som förstföderska pga förlossningsrädsla??

    Jag är så extremt rädd för att föda vaginalt, första barnet och jag är livrädd för att släppa kontrollen, kan inte sluta föreställa mig värsta tänkbara scenario och att det kommer sluta i akutsnitt eller liknande ändå. Skulle kännas sååå bra att ha ett planerat datum då man vet att bebis kommer, att man inte behöver gå och "vänta" och sedan ge sig in i en vaginal förlossning som kan gå hur som helst, är rädd att barnet ska skadas, att jag ska skadas och att i princip allt ska gå fel..

    Har läst förlossningsberättelser från människor som fött både vaginalt och med planerat snitt, läst på om riskerna med snitt osv men känner ändå att jag vill ha det. Är i vecka 29 nu.

    Finns det någon chans att få igenom det tro? Är nästan orolig att fråga BM då det känns som hon inte kommer ta mig på allvar pga att jag är ung (22), som det varit förut i andra diskussioner med henne.

  • Svar på tråden Få planerat snitt som förstföderska??
  • Anonym191

    Hur menar du med att det inte finns någon känt fall med en misslyckad vaginal förlossning? Det är väl inte ovanligt att en vaginalförlossning slutar i akutsnitt pga komplikationer (att barnet ligger fel, att mamman inte orkar krysta ut barnet, medicinska orsaker som uppdagar sig etc.)? Det är just sådant jag är rädd för. Att kvinnor fött barn i miljontals år känner jag är irrelevant, hur ska det göra riskerna mindre och min rädsla mindre? Om jag kan välja ett alternativ som får mig att känna mig säkrare och mer trygg i min förlossning, varför ska inte jag ha möjlighet till det? Jag vill kunna gå in i min förlossning och känna att jag gjort mitt val och känner mig trygg i att ha kontrollen i mitt val. Dessutom så är det en stor chans att jag skulle få genomgå förlossningen själv då min sambo jobbar borta (70 mil bort) vissa dagar i veckan och skulle förlossningen sätta igång så har han verkligen INGEN möjlighet att komma hem förän dagen efter som tidigast när han är där. Skulle kännas så mycket bättre för oss båda att veta när bebisen kommer och för mig att veta att jag inte kommer behöva gå igenom det som gör mig livrädd ensam.

  • Anonym191

    Ni verkar tro att jag "förutsätter" det värsta pga att jag endast är negativ och inte "orkar" föda som "man ska". Nej, utan så fort jag tänker på förlossningen som är beräknad 22 februari, så mår jag dåligt över det. Jag försöker tänka att allt ska kunna gå bra men kan inte sluta tänka att något kan gå fel vilket gör att jag går runt och inte kan njuta av min graviditet fullt ut utan bara oroar mig för vad som kommer hända. Självklart kan det gå felfritt och allt kan lösa sig perfekt, och självklart finns det risker med ett kejsarsnitt också. Det känns som att folk förutsätter att man tar detta beslut helt ogrundat och själviskt för att man är lat eller liknande och inte orkar ta i tu med en "normal" förlossning. Detta är inte fallet här, och bara för att jag är ung så är detta inte ett ogrundat beslut pga okunnighet om de så kallade normala förlossningarna.

    Det var en fundering och inget annat egentligen.

  • Anonym191
    Carin1979 skrev 2017-12-04 12:44:44 följande:

    Hej!

    Ingen, och då menar jag INGEN, kan tvinga dig att föda vaginalt. Du har inte rätt att ?kräva? ett kejsarsnitt enligt konstens alla regler men egentligen är det precis så det alltid blir. Däremot ska du nog inte säga till din bm att du vill ha ett datum av praktiska skäl, utan stå på dig kring din förlossningsrädsla! Den är äkta och visst samtal kan hjälpa, men för min del var enda utvägen snitt. Jag behövde knappt ge någon förklaring då jag varit med om övergrepp i barndomen. Mina två snitt har läkt alldeles utmärkt efter några veckor. Vi måste släppa den här stenåldersmentaliteten kring barnafödande, snitt är snabbt, smidigt och säkert. Och framför allt - upp till den gravida kvinnan att bestämma. Ingen annan! Lycka till och stå på dig!


    Hej!

    När jag nämner att min sambo jobbar borta osv så är det inte menat att det ska låta som att jag vill ha snitt för att det är "bekvämt" eller liknande! Nämner det för att det är ännu en faktor som spelar in i min rädsla, inte nog med att jag är extremt rädd, orolig och obekväm i tanken på att föda vaginalt, så finns det en stor chans att jag får genomgå det utan min sambo, pappan till barnet och min klippa. Då jag inte har någon familj som bor närmre än 20 mil bort så blir jag ensam i den jobbiga situationen i så fall, vilket gör att jag blir ännu mer orolig och nervös och inte kan njuta fullt ut av graviditeten och se framemot födseln (såklart vill jag inget hellre än att hon ska komma ut till oss, men tanken på födseln skrämmer livet ur mig).

    Tack för förståelsen! Jättetråkigt att behöva försvara sig mot folk som verkar tro att jag är en lat tonåring som inte vet vad jag pratar om, att det inte finns en chans att min rädsla är riktig och mitt beslut välgrundat.
  • Anonym191
    Anonym (Blomman) skrev 2017-12-04 13:01:17 följande:

    Vad förvånad jag blir över alla hårda ord mot dig ts och att de blandar in din ålder!!

    Tyvärr är det så att man aldrig i förväg kan veta hur det går och vad som är bäst. Kejsarsnitt är ett stort ingrepp men samtidigt en rutinoperation. Det viktiga är att du mår bra och känner dig förberedd mentalt.

    Mitt råd till dig är att så fort som möjligt kontakta din barnmorska om detta, det är den vägen du måste gå.

    PS ta inte åt dig av diskussionerna i tråden.


    Tack!

    Precis, självklart förstår jag att ett kejsarsnitt inte är ett litet ingrepp och att komplikationer kan hända där också. Jag sitter inte och tror att det kommer vara helt smärtfritt eller liknande eller att jag kommer vara uppe och gå 5 minuter efteråt som att inget har hänt, så som folk verkar tro att min inställning till KS är om man utgår från kommentarerna här. Jag är fullt medveten om riskerna, smärtan som kan komma efteråt, läkningsprocessen som är så olika för alla. Men när jag väger fördelar mot nackdelar, med de olika tillvägagångssätten så skulle det för MIG kännas bäst att kunna förbereda mig mentalt, om än inte helt och hållet, på NÄR det kommer att hända och HUR det kommer att hända, samt att jag då vet att jag inte kommer vara ensam i den där situationen som skrämmer mig så fruktansvärt, vilket också får mig att må bättre inför förlossningen.

    Jag tar inte åt mig som tur är tycker mest att det är intressant vilken stenålderssyn människor verkar ha på hur man "ska" föda barn, bara för att kvinnor fött barn vaginalt i miljontals år behöver väl inte det betyda att alla alternativ ska tas bort och vi ska leva kvar i att man inte har något val?
  • Anonym191
    Anonym (Mamma) skrev 2017-12-04 13:28:17 följande:

    Hade nog inte varit samma åsikter om det vore män som födde barn...

    Jag anser att alla människor, kvinnor som män har rätt till den vården de är i behov utav. Är en kvinna rädd för att föda vaginalt (som jag har stor förståelse för efter min kaosartade förlossning) så ska hon självklart erbjudas snitt, GRATIS. Eftersom TS är skattebetalande har hon också rätt att nyttja systemet :)


    Precis! Att motivera det som pengaslöseri förstår jag inte, då jag har varit skattebetalande av arbete sedan 17 års ålder, varför ska jag inte ha möjlighet att nyttja det? Var ska mina skattepengar gå om INTE min egen vård? Om jag betalar 50-70 000kr per år i skatt, men jag har inte rätt att få den vården jag vill ha och faktiskt kan känna att jag behöver för mitt, om inte fysiska så psykiska, välmående?! Låter helt galet för mig.
  • Anonym191
    Anonym (Nia) skrev 2017-12-04 14:12:30 följande:

    Det kan man tycka. Men i dagsläget räcker pengarna inte ens till att behandla och operera de som är riktigt sjuka, tex cancer, inom vårdgaranti-tiden. Så då är det självklart att de som tycker att de kan springa runt och bli gravida men sedan vägra föda normalt prioriteras bort. Deras snitt är INTE nödvändigt på något sätt, men att hjälpa sjuka och döende människor är nödvändigt.


    "Springa runt och bli gravida men sedan vägra föda normalt" - låter som att du tror att alla som vill ha snitt är oansvariga tonåringar som råkat bli gravida och sedan sätter sig på tvären och vägrar föda "normalt" pga att de inte har lust ungefär. Min graviditet var väldigt planerad, men rädslan är densamma för det.
Svar på tråden Få planerat snitt som förstföderska??