• Anonym (Trött plånbo­k)
    Äldre 9 Dec 10:12
    27918 visningar
    71 svar
    71
    27918

    Exet fikar efter pengar igen...

    Jag och mitt ex separerade för ca två år sedan. På hennes initiativ. Vi bodelade enligt konstens alla regler och jag löste ut henne ur vårt hus, en kostnad som påverkat min ekonomi hårt.

    Hon hade svårt att hitta nytt boende, och bodde kvar i huset (utan att betala) i ca 6 månader. Hon fick sen tag i en BR i närheten och till ett vettigt pris, enligt mina beräkningar så borde hennes kostnader för boende vara ok i förhållande till hennes ekonomi. Hon tjänar inte massor men jobbar heltid så hon får ut ca 20 kkr.

    Ända sen hon flyttade har det mer eller mindre varje månad varit någon kostnad eller tjänst hon velat ha hjälp med. Oftast går det bra men nu har jag faktiskt tröttnat.

    I somras konstaterade hon att hon inte hade råd med sin lägenhet och sålde den. En period bodde hon hos sina föräldrar och barnen bodde hos mig på heltid, och träffade henne här så gott som varje dag. Hon sålde då en massa möbler som hon köpt nya till lägenheten knappt ett år tidigare.

    Hon valde att leta lägenhet i grannstaden där hennes föräldrar bor. Hittade till slut en fin tvåa (men vi har tre barn) som var billigare i inköp och hade lägre månadsavgift. När barnen skulle sova första veckan hos henne efter flytten uppdagades att de saknade sängar, så jag åkte en sväng till Ikea, självklart helt utan att ens få ett tack.

    Dock verkar hon inte tänkt på att hon numera kommer ha högre kostnader för transport då barnen måste skjutsas till och från skolan nu.

    För ett par veckor sen lipade hon om att hon inte hade råd med nya vinterdäck till bilen hon fick loss gratis i bodelningen, och jag stod där och fick skjutsa barnen eller hjälpa henne med däck. Sen hade hon inte råd att låta en verkstad byta dem, så hon körde ändå med sommardäcken och gled av vägen med barnen i. Kort och gott fick jag vackert byta däcken åt henne.

    Sen flytten har hennes konstanta tiggande efter pengar eskalerat, hon har redan alla barnbidrag, jag står för mobiler för de två äldre barnen. Förra månaden skulle det inhandlas nya vinterkläder, vilket jag sa att jag gärna delade, men det slutade med att jag betalade allt för att hon inte hade råd.

    Idag kom ett meddelande om att hon är stressad över att inte ha fixat barnens julklappar och att hon hoppades att inte hela Sverige ska till Ullared den 23e. Den underliggande meningen verkar vara att hon har slut på pengar och väntar sig att jag ska erbjuda mig så att hon kan lösa det innan löning.

    Allt genom detta så säger hon aldrig tack, uppskattar aldrig om man gör något för henne (har aldrig gjort iofs) och anser att hon blev lurad i bodelningen. Vilket inte är sant, hon fick över en miljon i handen, och huset övervärderades rejält.

    Jag har flera gånger försökt ta upp med henne vart pengarna tar vägen, hon har ändå 25000 in, jag har knappt 4000 mer och högre kostnader för boende, och även om det är tajt så ligger jag på plus.

    Hon har slutat spara till barnen, lägger pengar på saker jag tycker är onödigt när man har det knapert och kör stenhårt på känslomässig utpressning.

    Nu har jag bestämt att det får vara slut på att vara snäll.

    Ska man som trebarnförälder över 40 inte vara mer mogen och ansvarig än så här?

  • Svar på tråden Exet fikar efter pengar igen...
  • Caramb­olan
    Äldre 9 Dec 11:30
    #11
    +1

    Är det alltid så att hon hintar och fiskar istället för att fråga rakt ut? I så fall kan du försöka att bara spela dum. Låt inte hintarna bita på dig. Skriver hon att hon hoppas att inte hela världen åker till Ullared den 23:e får du väl svara nåt i stil med "Det låter jobbigt, hoppas du inte behöver köa hela natten!" Erbjud inget när hon fiskar.

    Om hon faktiskt drar sig till att fråga rakt ut om pengar kan du fundera då på om du vill ge eller låna ut. Då blir det lättare på dina villkor och du kan begära att hon betalar tillbaka. Du är inte bara hygglo och räddar läget utan det blir en rak uppgörelse.

  • Anonym (Nina)
    Äldre 9 Dec 11:43
    #12

    Vad är de för kvinna som inte ens kan byta däck på sin egna bil? (Trodde alla kunde) och som dessutom riskerar att de händer barnen något när hon kör med sommardäck... Illa!

    Dags att sätta ner foten! Hon utnyttjar ju dig till max, för den lön hon har så ska hon klara sig! Förmodligen unnar hon sig något extra varje månad och vet att de ändå löser sig eftersom du alltid fixar å betalar allt åt henne..

    Men något som jag kan störa mig på extremt mkt är folk som fan inte ens kan visa tacksamhet när de får hjälp. Bortskämda människor!

    Lär dig säga nej, för då får hon lösa sina problem själv helt enkelt :)

  • Äldre 9 Dec 11:45
    #13

    Jag förstår verkligen inte hur du har kunnat ge de mycket pengar till ett ex, dessutom ett oförskämt sådant!

    Jag förstår att ni har gemensamma barn försvårar för dig att säga nej, men att ge henne saker etc medför ju bara att hon inte behöver ta ansvar för sig själv. Dessutom tänkte vad du och barnen hade kunnat göra roliga saker om du sparat den pengarna själv istället.

    Hon kan dessutom mycket väl gå på ullared 23, hon får väl gilla läget om det är mycket folk. Ge henne inte en krona till nu.

  • Äldre 9 Dec 12:33
    #14
    dagg88 skrev 2017-12-09 11:45:16 följande:

    Jag förstår verkligen inte hur du har kunnat ge de mycket pengar till ett ex, dessutom ett oförskämt sådant!

    Jag förstår att ni har gemensamma barn försvårar för dig att säga nej, men att ge henne saker etc medför ju bara att hon inte behöver ta ansvar för sig själv. Dessutom tänkte vad du och barnen hade kunnat göra roliga saker om du sparat den pengarna själv istället.

    Hon kan dessutom mycket väl gå på ullared 23, hon får väl gilla läget om det är mycket folk. Ge henne inte en krona till nu.


    Tror inte det handlar om ifall det är knökfullt på Ullared utan om att hon vill att Ts ska betala för kalaset.
  • Äldre 9 Dec 12:39
    #15
    Minimalen skrev 2017-12-09 12:33:15 följande:

    Tror inte det handlar om ifall det är knökfullt på Ullared utan om att hon vill att Ts ska betala för kalaset.


    Jo det räknade jag oxå ut :) menade mera att hon får skylla sig själv (och det kan han säga till henne) det är ingen nyhet att julen kommer...

    Blir så provocerad över vuxna människor som inte tar ansvar. Hon kommer aldrig lära sig om ts inte sätter ned foten.
  • Äldre 9 Dec 12:52
    #16

    Du har ju sätt dig själv i fällan när du gång efter gång hjälper henne ekonomiskt. Sluta med det med en gång! Hon får ordna julklappar själv eller så blir barnen utan julklappar från henne.

  • Anonym (Svårt­)
    Äldre 9 Dec 12:56
    #17

    Låna ut 2000kr till henne förutsatt att ni tillsammans går igenom hennes utgifter de senaste 3-4 månaderna i bankappen. Förmodligen rinner det iväg pengar på henne själv (utgång, kläder, inredning, drinkar är ett vanligt singelmammaproblem när de ska leva la dolce vita efter familjelivet och visa Instagram hur bra de har det). Sätt upp en budget med henne, ifrågasätt varje utgift få in avbetalning på lånet till dig i budgeten. Vill hon inte visa dig tidigare utgifter har du ingen anledning att hjälpa henne.

    Tyvärr kan du inte bara klippa banden som många säger då dina barn ska vara där varannan vecka.

    Gör ett försök att få henne att växa upp fingerar inte det kan får hon lära sig livets hårda skola.

  • Äldre 9 Dec 13:02
    #18
    +1

    Det låter som att det svåraste situationerna för dig är när det riskerar att gå ut över barnen. Alla de situationerna kan du så klart inte undvika men en del kan du nog vara lite mer smart med. ofta kan du säkert hjälpa barnen utan att hjälpa exet. Typ sängexemplet, kör hem till henne och hämta barnen och säg att de bor hos dig tills hon fixat sängar. Samma sak med vintedäcken, är ni I situationen där barnen måste skjutsas av boende föräldern så kan hon helt enkelt inte va boende förälder förrän däcken är bytta

  • Äldre 9 Dec 13:07
    #19

    Vinterkläderna känns det bättre att bara betala

    Julklapparna, får barnen julklappar av dig och andra släktingar så får väl mamman stå med skamstruten om hon inte tänkt och prioriterat.

    Hon kommer ju aldrig att börja ta ansvar om du räddar henne hela tiden.

    Frågar hon rakt ut om pengar eller hjälp igen så sätt hårt mot hårt och säg att du inte tänker ge henne mer pengar men att du gärna sätter dig ett par dagar och hjälper henne gå igenom sin ekonomi och sätta upp en budget.

  • Äldre 9 Dec 13:14
    #20

    Jag kan förstå att du fixar vinterdäck om era barn åker i bilen. Likaså vinterkläder till ungarna - ska de frysa för att hon inte vill betala? Det är klurigt hur man tar sig runt sånt!

    Men julklappspengar är lätt. Ge inget.

Svar på tråden Exet fikar efter pengar igen...