• Anonym (Kul)

    Era godaste recept på köttfärssås?

    Här kan vi dela med oss av våra goda recept på köttfärssås, kanske kan bli inspiration till att prova ett nytt recept så det inte blir samma hela tiden? Iaf mitt recept på köttfärssås är:

    Fläskfärs

    Gul lök

    Skivad morot

    Majs

    Paprika

    Krossade tomater

    Ketchup

    Köttbuljong

    Örtkryddor, oftast timjan och oregano

    Salt och peppar

    Gör såhär:

    Fräs lök, paprika och morot i margarin. Bryn färsen tills den är genomstekt, häll i majsen, krossade tomater, ketchup och köttbuljong. Krydda med örtkryddor. Låt puttra i 15-20 min. Tillsätt salt och peppar efter smak. Servera med spagetti.

    Alla ingredienser tar man efter smak och tycke :)

  • Svar på tråden Era godaste recept på köttfärssås?
  • sextiotalist

    Nötfärs, gul lök, rivna morötter, champinjoner (helst färska, konserversde annars) passerade tomater.

    Kryddor:

    Rött vin, svart och vitpeppar, salt, oregano, basilika och timjan.

    Socker och ketchup är totalförbjudet (jag avskyr sött i mat).

    Bryner finhackad lök och rivna morötter.

    Bryner färsen, saltar och pepprar, i med vin, låter vinet koka ihop, salt och peppar igen. I med löken, morötterna och champinjonerna, i med de passerade tomaterna krydda det sista

  • Anonym (Mums)

    Mitt recept:

    Hacka stjälkselleri, riv morötter, hacka gul lök. Fräs samman i smör eller olja. Häll på 2-3 dl vitt vin och låt koka en stund. Sedan på med tomatpuré, Mutti krossade tomater och Mutti plommon/körsbärstomater. Salta, peppra och så på med en dutt socker till tomaterna. Låt puttra ihop medan du steker färsen, jag använder vanligen nötfärs. Blanda sedan i färsen och låt småputtra i åtminstone 1 timme.

  • Anonym (Mums)
    sextiotalist skrev 2017-12-09 17:44:02 följande:

    Nötfärs, gul lök, rivna morötter, champinjoner (helst färska, konserversde annars) passerade tomater.

    Kryddor:

    Rött vin, svart och vitpeppar, salt, oregano, basilika och timjan.

    Socker och ketchup är totalförbjudet (jag avskyr sött i mat).

    Bryner finhackad lök och rivna morötter.

    Bryner färsen, saltar och pepprar, i med vin, låter vinet koka ihop, salt och peppar igen. I med löken, morötterna och champinjonerna, i med de passerade tomaterna krydda det sista


    Fast man har ju inte i socker för att det ska bli sött utan för att balansera upp syran i tomaterna.
  • gnipökåms
    Aniiee skrev 2017-12-09 16:52:57 följande:

    Mer chili än köttfärssås, men:

    Nötfärs (eller blandfärs, eller lamm- eller någon vitlfärs)
    Lök, gul, röd och vit
    Fänkål
    Krossade eller passerade tomater (jag personligen föredrar passerade) 
    Soja
    Oxfond med rödvin
    Fempeppar (santa maria kvarn, eller blanda själv)
    Santa Marias Chili Explosion
    Spiskummin
    Cayennepeppar
    Smoked paprika pulver
    Kummin
    Chiliflakes
    Chilipulver
    Timjan
    Kanel
    70+% choklad
    ev lite mer grönsaker, typ morötter, palsternacka, paprika.... efter tycke och smak.

    gör så här:
    Hacka alla grönsaker ganska fint och stek upp i smör. Häll på alla kryddor (utom chokladen) samt lagom med vatten (man kan också hälla på lite öl, cider, eller vin om man vill). Rör ihop, låt puttra någon minut. Ställ åt sidan.

    Bryn färsen. Häll på krossade tomater, soja, fond och grönsakerna. Rör om ordentligt och lägg på ett lock. Låt puttra i minst 30 minuter. Lägg i choklad, låt smälta och rör i ordentligt. Smaka av, justera kryddningen om det behövs.


    Choklad lät spännande, hur mycket brukar du ungefär ha i?
  • sextiotalist
    Anonym (Mums) skrev 2017-12-09 18:04:57 följande:

    Fast man har ju inte i socker för att det ska bli sött utan för att balansera upp syran i tomaterna.


    Spelar ingen roll, speciellt om man gillar syran i tomaterna. Jag känner direkt om det är något sött i, sambons ena barn försökte, jag kände direkt.

    Jag måste balansera bort det söta med salt
  • Anonym (Mums)
    sextiotalist skrev 2017-12-09 18:28:41 följande:
    Spelar ingen roll, speciellt om man gillar syran i tomaterna. Jag känner direkt om det är något sött i, sambons ena barn försökte, jag kände direkt.

    Jag måste balansera bort det söta med salt
    Du känner direkt om det är ett par kryddmått socker i köttfärssåsen på 1 kg färs? Tillåt mig tvivla. 
  • sextiotalist
    Anonym (Mums) skrev 2017-12-09 19:00:47 följande:

    Du känner direkt om det är ett par kryddmått socker i köttfärssåsen på 1 kg färs? Tillåt mig tvivla. 


    Tvivlar på att man använder ett kryddmått
  • Aniiee
    gnipökåms skrev 2017-12-09 18:11:37 följande:
    Choklad lät spännande, hur mycket brukar du ungefär ha i?
    Ungefär 30 gram till en sats med 1 kg färs.
    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Anonym (Mums)
    sextiotalist skrev 2017-12-09 19:05:08 följande:
    Tvivlar på att man använder ett kryddmått
    Hur mycket trodde du man använde? Ett par matskedar eller?
  • Anonym (en finsk variant)

    Jag är så evigt trött på alla såser med tomatkross i, så denna har blivit min favorit. Man bryner vetemjölet och rör ut med vatten/mjölk/grädde så det blir som en brunsås, supergott! En klassiker här i Finland. Alla har sin egen variant, men ungefär denna kör vi på:

    - 400-600g nötfärs
    - 1 lök
    - 1 buljongtärning
    - 1 tsk tomatpuré
    - sojasås
    - 2 msk vetemjöl
    - vatten/mjölk/grädde
    - salt, peppar, ev cayennepeppar

    Stek nötfärs och löken först, lägg åt sidan och bryn vetemjöl, blanda ut med vätska och låt koka ihop till en sås. Ha i alla andra ingredienser och sist färsen och löken. Låt puttra en stund, servera med potatis eller pasta.

Svar på tråden Era godaste recept på köttfärssås?