• Äldre 25 Dec 10:46
    16834 visningar
    5 svar
    5
    16834

    actifry?

    Vill köpa en actifry, men vill veta, ni som har en, vad ni tycker om den...Blir det bra pommes i den? Och fritera kyckling tex, blir det bra? Hur gör man med kryddning tex?

    Vi skulle behöva ha en stor, har hittat en obh nordica på 1,7 kg. Vi är bara 4 pers, men barnen har ofta kompisar här hemma...så vi vill gärna ha en stor.

    Dom är ju lite smådyra, ca 2000 kr....är det värt dom pengarna?

    Tipsa gärna om vad ni friterar i den och vad man inte ska fritera i den...

  • Svar på tråden actifry?
  • Kodia
    Äldre 25 Dec 12:32
    #1

    Jag har ingen, men har kikat lite på dem, och är lite fascinerad över att folk kallar dem "fritös". Det är ju som en liten varmluftsugn med omrörning. 
    I och med den automatiska omrörningen kan jag tänka mig att frysta pommes frites blir bättre än i vanliga ugnen, även om det inte får plats lika mycket, så om man ofta värmer frysta pommes frites kan jag tänka mig att det är en bra investering.

    Hoppas du får bra svar från folk som faktiskt har en!

  • Äldre 25 Dec 12:50
    #2
    scrapparlotta skrev 2017-12-25 10:46:17 följande:

    Vill köpa en actifry, men vill veta, ni som har en, vad ni tycker om den...Blir det bra pommes i den? Och fritera kyckling tex, blir det bra? Hur gör man med kryddning tex?

    Vi skulle behöva ha en stor, har hittat en obh nordica på 1,7 kg. Vi är bara 4 pers, men barnen har ofta kompisar här hemma...så vi vill gärna ha en stor.

    Dom är ju lite smådyra, ca 2000 kr....är det värt dom pengarna?

    Tipsa gärna om vad ni friterar i den och vad man inte ska fritera i den...


    Hej, vi har haft en actfry i några år nu, och nej, det är ingen Fritös! Däremot röster den allt, så potatisen blir rostade, kycklingvingar blir rostade, och allt du lägger i den blir rostat, och får inte samma känsla som friterat. Tar du bort spaden som skall snurra runt, kan du ha i vad som helst, som fiskfilé, köttstycken, som koteletter och så. Det blir stekt, eller närmare som grillrostat. Vi tycker mycket om den, och speciellt 1kg kycklinglever blir kanonbra, med snurrspaden på. Men vår tar bara 1kg.
  • optimi­st63
    Äldre 26 Dec 02:00
    #3

    Tycker det låter som det blir en ganska torr och tråkig smak på maten. Det är ju oljan som sätter den goda smaken på pommes mm. Har provat att göra pommes i ugn utan olja och det blir ju inget vidare....

  • lillem­an2000
    Äldre 26 Dec 12:46
    #4

    Hur kan denna vara högst upp på hetaste debatterna med 3 svar?

  • Äldre 27 Dec 09:56
    #5

    Vi har en och kör potatis i den. Både köpepommes och egna potatisklyftor. Blir kalasbra, men det slår så klart inte egen ugnspotatis med riktigt ordentligt med smör, eller hemgjorda pommes som friterats.

    Pommes hemma gör man bäst på Yukon Gold. En speciell potatis som lämpar sig otroligt bra till Pommes!


    Egna pommes
    Yukon Gold potatis
    Olja, Salt, Ättika

    * Potatisen behöver inte skalas
    * Skär 2 kg potatis i 10x10 mm-stavar, helst med en billig maskin av plast
    * Sortera bort alla för tunna stavar från potatisarnas kanter
    * Skölj ordentligt i kallt vatten i durkslag
    * Koka potatisen i 2,5 l vatten med 1 msk salt och 1 msk ättiksprit.
    Potatisen ska vara i vattnet 9 minuter (det tar ett par minuter innan det
    kokar upp, men det är tiden i vattnet som räknas). Stor kastrull med
    pastainsats gör det enkelt.
    * Låt potatisen svalna och ånga av, gärna på galler
    * Första friteringen (vanlig hemmafritös, ca 4 l olja):
    - Friteringstid 8 minuter
    - Fritera hälften eller en tredjedel av potatisen åt gången
    - Värm oljan till max (190 grader), för varje friteringsomgång, innan potatisen läggs i
    - Efter 1-2 minuters fritering, sänk termostaten till ca 155 grader
    - Om man friterar hälften av potatisen på en gång och potatisen inte
    svalnat och ångat av helt kan det "bubbla över kanten" i fritösen till att
    börja med, så man bör vara beredd att lyfta ur frityrkorgen snabbt och kort
    * Häll potatisen på hushållspapper och "rulla runt" för att suga upp oljan
    * Låt den friterade potatisen svalna och ånga av, gärna på galler
    * Frys in, gärna över natten, men ett par timmar eller ned mot 1,5 timme i
    effektiv frys är OK
    * Andra friteringen:
    - Ta potatisen direkt ur frysen, tina inte
    - Friteringstid 3-4 minuter
    - Fritera en tredjedel av potatisen åt gången
    - Värm oljan till max (190 grader) innan potatisen läggs i, för varje omgång. Fritera på
    180-190 grader
    * Häll potatisen på hushållspapper, salta rikligt (viktigt att salta medan
    potatisen fortfarande är oljig) och "rulla runt" i hushållspapperet
    * Servera omedelbart eller låt ånga av kort på galler innan pommesen läggs i en skål

    Kok- och friteringstiderna 9+8+4 minuter är kritiska att hålla sig till, och
    beror på hur tjocka stavarna är. De flesta recept på nätet har kortare
    tider, som kan fungera med tunnare stavar, men oftast leder till soggiga
    pommes. Längre kokning och fritering än i receptet leder till genomhårda
    pommes.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden actifry?