• Jenny34

    Vattkoppor två gånger

    På 1177 och andra sidor om sjukdomar och vård kan man läsa att man bara kan få vattkoppor en gång, därefter bältros. Men båda mina barn fick det två gånger. De undersöktes av flera olika läkare på både vårdcentral och specialistsjukhus vid senaste tillfället (på grund av svåra utslag) och man tog prover. Specialisterna medgav att man visst kan få kopporna flera gånger utan att det är bältros, men det ska vara ovanligt. Och ja, vi är helt säkra på att det var vattkoppor första gången. De blev smittade av kusinerna som hade bekräftade vattkoppor. Inkubationstid och symtom stämde också exakt med vattkoppor och vi hittade koppor i hårbotten (som bara ges av vattkoppor). Första gången fick de en lindrig infektion, vilket kan förklara upprepningen, men att båda skulle få det igen var ändå oväntat. Även en av de tre kusinerna fick det igen senare. Dessutom blev infektionen och utslagen så mycket värre denna andra gång. De var inte vätskefyllda blåsor denna gång utan snarare bölder och sår som tog lång tid på sig att torka. Innan proverna visade vattkoppor trodde vi inte att det var det, igen. De största bölderna har tyvärr orsakat djupa fula ärr. Nu är jag gravid med ett tredje barn och det barnet kommer vi definitivt låta vaccinera. Kanske hjälper det inte fullt ut, eftersom man ändå kan bli smittad, men oftast med en lindrig infektion. Jag önskar så att vi hade vaccinerat våra äldre barn, så att de kanske kunde ha undvikit sina många fula ärr. Kan man dessutom undvika bältros senare i livet är mycket vunnet. En släkting har återkommande bältros sedan ett antal år sedan.

    Kontentan av det här är att man visst kan få vattkoppor två gånger och att det ibland kan orsaka fula ärr. Och överväg vaccinering i stället för vattkoppskalas.

  • Svar på tråden Vattkoppor två gånger
  • Iowhannah
    ostpaj skrev 2018-01-02 23:10:01 följande:

    Så med andra ord, man ska vaccinera sig mot fula ärr?


    Och vem bestämmer att de är fula?

    Jag hade också vattkoppor två gånger, dock har jag inga ärr av dem. Jag skiter i om mitt barn får ärr efter sin (första) omgång. Spelar roll.
Svar på tråden Vattkoppor två gånger