Forum Hälsa: Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Kiropraktik = Kvacksalveri?

  Mån 8 jan 11:01 Läst 17870 gånger Totalt 14 svar
  Mån 8 jan 11:01

  Har under hösten fått ont i ryggen orsakat av träning. När det nu inte gått över av sig själv börjar jag fundera på att uppsöka någon form av behandling. Läser på lite om fysioterapi, kiropraktik och naprapati och då sett att de två senare anses tillhöra s.k. alternativmedicin. Detta gör mig mycket skeptisk.

  Har någon här någon erfarenhet och tips? Smärtan sitter i ländryggen och är som värst på morgonen när jag legat still hela natten.

  Tack på förhand.Hjärta

 • Mån 8 jan 11:09 #1

  Kiropraktorer och naprapater kan fixa mycket som inte sjukgymnaster kan. Problemet är att det finns dåligt folk även inom de yrkesgrupperna, och en klantig kiropraktor kan ställa till mycket elände. Det bästa är att höra sig för bland dina vänner och bekanta. Gå efter personliga rekommendationer! Du kan utgå från att en kiropraktor som får många lovord, faktiskt är duktig på det han gör.

  Själv föredrar jag osteopater. Det blir lite dyrare, eftersom de gärna gör en hel serie med behandlingar, men jag tycker det håller bättre i längden. En kiropraktor eller naprapat har lite mer "quick fix". Fixar ryggen på 10 minuter och sedan blir det bra - eller så blir det inte bra.

 • Mån 8 jan 12:34 #2

  Jag åkte på ryggskott i våras, såpass att jag knappt kunde röra mig utan att ögonen tårades och bara ta mig upp ur sängen va en procedur på 10 min.
  Gick till en naprapat och han lyckades faktiskt få mig bättre. En långsam procedur som tog flera veckor med ett besök i veckan i ca 4 veckor och sen varannan vecka några gånger till. Jag vet av erfarenhet att jag inte hade blivit bra annars, haft ryggskott tidigare som blev obehandlat och det tog längre tid innan jag blev bra. Skulle behöva gå igen nu då jag känner att ett ryggskott är på g igen men det kostar ju pengar med. 

  Mamma och pappa går till samma klinik som jag med en annan naprapat och blir hjälpta. Dom har gått längre än mig och det va tack vare det jag fick komma dit från början. 

 • Tis 9 jan 00:24 #3

  Ofta är teorierna man bygger på felaktiga när det gäller kiropraktiker och naprapater. Däremot är det många som blir bättre av deras handgrepp ändå.

 • Tis 9 jan 05:37 #4

  En riktig kiropraktor dvs en utbildad i England mfl ställen har lång utbildning och kan minst lika mycket om skelettet och musklerna som en läkare. Vad jag förstår råder det delade meningar om den svenska kiropraktorutbildningen som tydligen finns numera.

  Jag känner tre läkare, samtliga har själva privat gått till kiropraktor med rygg/ischias-problem och den ena har en kiropraktor ansluten till sin vårdcentral som de skickar patienter till.

  Jag har själv gått till en kiropraktor (utbildad i England) i flera års tid för ländryggsproblem, hon är mycket skicklig och hjälper mig enormt.

 • Tis 9 jan 05:44 #5

  Jag hade fruktansvärd smärta i ländryggen för ett år sen. Kunde inte ens böja mig framåt.. Gick till en naprapat som sa att jag hade diskutbuktning och han hittade var kotan satt exakt. Fick med mig gymövningar och övningar från McKenzie-metoden som räddade min rygg! Tycker absolut att du ska gå till en naprapat!

  Gick till honom en annan gång då jag hade dagliga migränkänningar. Han knäckte min nacke och min bröstrygg, sen fick jag akupunktur. Tycka vad man vill om detta, men det fungerade på mig! Ingen migrän alls idag. :)

 • Tis 9 jan 07:22 #6

  Jag gick hos kiropraktor i många år (jättenöjd då) men sen fann jag en naprapat och efter det går jag aldrig mer till kiropraktor. Naprapaten knäckte inte bara utan masserade och fixade med musklerna runt om också vilket ledde till att jag inte behövde gå dit lika ofta

 • Tis 9 jan 11:19 #7

  Lider av mycket svår migrän som ofta utlöses av spänningar i nacke, rygg och skuldror. Har även en skada i ena skuldran som naturligtvis också bidrar.

  Jag har testat i stort sett all medicin som finns, en del har hjälpt marginellt.

  Som många andra med migrän är jag känslig för ljus och värme och jag har det alltså svårare på sommaren. Sommaren 2014 försvann i ett töcken av smärta och illamående. Jag släpade mig mellan sängen och toaletten och minsta ljusstråle skar som en blixt genom huvudet.

  Det var då jag fick tipset att besöka en kiropraktor. Jag var skeptisk först men beslutade att ge det en chans och det har jag aldrig ångrat!

  Jag bor i en liten stad så här finns bara en kiropraktor och han gav mig mitt liv tillbaka. Redan efter första behandlingen kändes det bättre och efter sex behandlingar var smärtan borta.

  Numera går jag till kiropraktorn en gång i kvartalet för att "mota Olle i grind". Känner jag mig spänd däremellan så går jag naturligtvis en extra gång.

  Jag lider fortfarande av migrän men numera kommer anfallen mycket sällan och varar kanske 12-24 timmar mot tidigare 2-3 dygn (utom 2014 då det var konstant i flera veckor).

 • Tis 9 jan 12:42 #8

  Både jag och min man har blivit hjälpta omgående av både naprapater och en osteopat. Osteopat kan göra mer men är dyrare. Mannen har fått rätt många ryggskott då han knappt tagit sig upp från sängen. Ett besök hos naprapaten så kan han jobba nästa dag! Han är hantverkare och har fysiskt krävande jobb. Vart bor du? I Örebro har jag två bra tips om du bor i närheten. Annars som någon skrev hör runt med bekanta.

 • Tis 9 jan 14:27 #9

  Har då och då plågats av ont i nacken och rygg. Har gått till massör då jag trott att det varit muskulärt/spänningar. Skönt med massage men har ju hjälpt föga. För ett år sedan hade jag mer ont än vanligt och började tro på allvarligare fel..typ tumör så jag sökte hjälp hos läkare.. som lätcderas sjukgymnast med kiropraktisk erfarenhet titta på mig. Knakelibrak...och så vart jag symptomfri. Så numera när börjar få besvär så går jag dit. Bästa jag varit med Om!! Man kan vara lite öm samma dag och ev dagen efter men sedan blir det bra. Bästa kombinationen är rimlig träning (där det är viktigt att rörelserna utfördes rätt) och en del sjukgymnastiska övningar - för att stärka svagheter . Och kiropraktiker då och då som ett komplement. Ju tidigare man går desto lättare går det att räta till. Jag hade inte tvekat - gå till en välrenommerad!

 • Tis 9 jan 16:04 #10 +1
  Bronson skrev 2018-01-08 11:01:37 följande:

  Har under hösten fått ont i ryggen orsakat av träning. När det nu inte gått över av sig själv börjar jag fundera på att uppsöka någon form av behandling. Läser på lite om fysioterapi, kiropraktik och naprapati och då sett att de två senare anses tillhöra s.k. alternativmedicin. Detta gör mig mycket skeptisk.

  Har någon här någon erfarenhet och tips? Smärtan sitter i ländryggen och är som värst på morgonen när jag legat still hela natten.

  Tack på förhand.Hjärta


  När jag av desperation uppsökte en massör fick jag en behandling som inbegrep massage och ryggknäckning. Det gjorde ont och ärligt talat var jag rätt tveksam när massören skulle knäcka till ryggen men det tycktes fungera. Jag tror att hemligheten ligger i att (ha turen att) välja rätt person. Vad de sedan kallar sig är av mindre vikt.
 • Ons 10 jan 14:25 #11

  Tack för många bra svar!
  Lite mindre skeptisk och kanske tar mig till en naprapat och provar :)

 • Ons 10 jan 14:45 #12

  Min kiropraktor har räddat mitt liv.
  Jag var väldigt skeptisk innan eftersom till och med en läkare skrämt mig för att gå till kiropraktor.. men efter ett år av konstant yrsel som ingen av 7 läkare kunde hitta orsaken till s gick jag ändå till en. Det tog 15 minuter massage och 2 "knäckningar" i nacken och så var yrseln borta. Så för mig är de riktiga mirakelarbetare! Jag har gått till två olika kiropraktorer (den ena jobbar med idrottsmedicin) och bägge är utbildade i USA på riktigt fina universitet. Den utbildningen är dessutom evidensbaserad. Så min rekommendation är att gå till någon med gedigen utbildning från USA. Lycka till!

  Kan förresten rekommendera bägge jag gått till, riktigt seriösa och duktiga!

  Stefan Järnefors i Umeå och Kiropraktorkliniken (Peter heter han, glömt efternamnet) i Trelleborg.

 • Lör 13 jan 20:19 #13

  Har själv haft problem med rygg, nacke och axel. Vad som har hjälpt mig är mycket träning. Inte "gym träning" d,  utan att använda kroppsvikten. Ofta när något brister så är det p ga att man är otränad någonstans. Viktigt att träna upp båda kroppshalvorna och mycket stretchning och rörelser. 

  Har ingen erfarenhet utav kiropraktor lr något ovanstående. Men visst tror jag att en del är duktiga och kan fixa snabbt. Men tror inte för en sekund på att det är bättre med en yttre fysisk kraft för att påverka kroppen utan man ska träna sig själv inneifrån och ut! Allt vi gör påverkar ryggen. Sitter i bilen, på jobbet, lyfter saker, böjer oss och ligger för mjukt. Inte konstigt att människan får problem och sjunker ihop allt mer. Jag tror det är bättre att lära sig sträcka på sig själv och spendera tid till armhävningar och träna nacken. Även pressa sig mot saker som dörrkarmar, väggar, stänger utomhus, lyfta sig i träd och bli allmän vältränad lika mycket överallt i kroppen! Ser det som att kiropraktor m.m. lindrar för tillfället men risken är stor att du skadar dig värre nästa gång ? Då du inte har fått upp styrkan där det behövs! 

 • Sön 14 jan 09:57 #14
  FallenAngelNr1000 skrev 2018-01-13 20:19:16 följande:

  Har själv haft problem med rygg, nacke och axel. Vad som har hjälpt mig är mycket träning. Inte "gym träning" d,  utan att använda kroppsvikten. Ofta när något brister så är det p ga att man är otränad någonstans. Viktigt att träna upp båda kroppshalvorna och mycket stretchning och rörelser.


  Jag har också god erfarenheter av träning. Dock sköter jag den i huvudsak på ett gym. Fast då med lite lättare vikter och annat fokus än de som går dit för att bygga en stor biceps. Det tillsamman med att jag lagt in vardagsträning där jag går omvägar istället för genvägar och använder ett kvastskaft för rörlighetsträning har gjort att ryggen mår mycket bättre.

SE VÅRA MEST POPULÄRA KLIPP JUST NU

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll