• Anonym (Orolig)

    Orolig för min man

    Hej, vet inte riktigt var jag ska börja och risken ör att det blir långt.

    Varit tillsammans med min man i 15 år, gifta i 5, två barn 6 och 8. Min man har alltid haft häftigt humör och kort stubin, men inget som vi inte kunnat diskutera eller hantera - känslomänniska helt enkelt. För ca 7 år sedan hade han det väldigt jobbigt (mkt hemma, på jobbet, relationsproblem med sin far) och gick in i den berömda väggen. Han är otroligt stolt och vill absolut inte ta hjälp av någon professionell och "klarade sig upp på egen hand" som han själv uttrycker det.

    Efter detta har han dock förändrats i sitt sätt att vara. Han fungerar bra i perioder och allt ör frid och fröjd men tyvärr kommer dalarna rätt så ofta. Jag upplever honom som misstänksam, paranoid och otroligt egoistisk. Pratat mkt skit om andra och framhäver dig själv. Har vi en konflikt är det ALLTID mitt fel (skäller han på barnen är det mitt fel för att jag inte säger till dom ordentligt så då måste han etc)

    När han blir arg blir han väldigt elak, skäller och kallar mig idiot osv. Gapar och överröstar så att man inte går en syl i vädret. Mkt svår att kommunicera med även när han lugnat ner sig då han (med undantag för någon enstaka gång) inte erkänner sina brister och fortsätter skylla på mig.

    Det värsta är att jag tycker han behandlar barnen illa emellanåt. När han är på gott humör är han en fantastisk pappa (och man) men hans svajiga humör påverkar barnen som är rädda för att göra honom arg (jag ser ju beteende och känner igen mig själv då man ofta trippar på tå och låter honom få sin vilja fram för att inte starta något)

    Om dom gjort misstag ber dom mig att inte berätta för pappa ex. Häromdagen sa äldsta barnet "Mamma jag litar bara på dig" vilket skär i mitt hjärta.

    utåt sett är han otroligt charmig och social, väl hemma har åsikter om allt och alla, klagar även på sin egna familj och sina vänner till mig " han gör SI, hon sa så"

    Han bryt sig väldigt mkt om vad andra människor tycker och tror om honom. Om någon sagt en kommentar som han tycker är konstig (som jag inte ens ägnat en tanke) då kan han älta det i dagar.

    Jag vet att utbrändhet och depression påverkar människor i stort sett hela livet men ju mer jag läser och funderar undrar jag om han kanske lider av någon psykisk sjukdom eller så?

    Han är dom sagt inte mottaglig för att ta emot hjälp av någon sort, jag har försökt oräkneliga gånger. Han tycker inte han gör något fel - det är ju fel på alla andra!

    Att kommunikationen inte fungerar oss emellan är det som gör mig så frustrerad, jag vill kämpa men kan inte göra det ensam...

  • Svar på tråden Orolig för min man
  • Anonym (Orolig)
    Anonym (123) skrev 2018-01-12 19:23:09 följande:

    Tänker på det du skriver, att då måste barnen vara själva med honom.

    Jag tänker att det behöver inte alls betyda att han fortsätter mot dom så som han gjort tidigare om du lämnar honom. Utan tvärtom, så kan det ge honom en tankeställare om han inte har er vid sin sida hela tiden. Och relationen kanske blir mycket bättre. Han kanske rent av skulle må bra av en paus från familjerelationer? Jag tänker att om den nu blivit så "laddad"?

    Klokast vore att lämna med ultimatum att du kommer tillbaka när han fått hjälp så ni kan leva som en familj igen. Att lämna är förmodligen det enda som kommer göra att han söker hjälp själv om han är så emot det när du ber honom. Man saknar inte kon fören båset är tomt, så att säga.

    Ibland behövs en rejäl knuff för att få folk i rött riktning.

    Som det är nu, kan ni iallafall inte ha det, för barnen skull, även din såklart. De ska inte behöva känna fruktan och smyga och undvika sin far av rädsla.


    Hej och tack för svar.
    Ett ultimatum skulle bara provocera honom och jag vet med säkerhet att han aldrig skulle "förlåta" något sådant.

    Han skulle (inte utan hjälp) inte inse sina fel utan skylla allt på mig.
  • Woohooo

    Du måste sätta dig ner och prata med honom, och kräva att han söker hjälp, och att ni annars får separera. Detta är inte hållbart, öht. Jag förstår att det är jättesvårt, men jag tänker främst på barnen. Det behöver ske något drastiskt, och det snart!

    Kram <3

  • Anonym (fyyy)
    Anonym (Marina) skrev 2018-01-12 18:18:15 följande:

    Det är svårt att lämna men man måste. Jag drog ut på det. Var rädd att kontakta kvinnojour eller någon myndighet. Ville inte berätta avslöja det hemska men samtidigt ropade jag på hjälp!

    Planerade i hemlighet ändå och tog foton på saker han gjorde sönder i sin vrede och tog foton på mina blåmärken och gjorde röstinspelningar och skrev anteckningar och packade saker jag ville ha med när han inte var hemma. Visste att en dag måste jag fly. Men visste inte hur? Hade inte ens bil och vi borde vid skogen.

    Funderade på en annan utväg men fann ingen annan än ringa polisen eller kvinnojouren. Den dagen kom fortare än jag hade planerat. Det gällde död eller liv var så rädd. Min man stack och skulle tillbaka om någon timme. Ringde till en kvinnojour och fick komma med en gång. Hade turen att en bekant var på besök just den dagen. Har aldrig ångrat att jag åkte. Kunde inte ha det bättre än jag har det nu!


    Kan inte låta bli att fråga, du behöver inte svara om du inte vill. Tycker det är vansinnigt starkt av dig! Men hur blev det sen? Kändes det inte svårt att lämna alla saker åtminstone bakom sig? Eller fick du hämtat dina saker sedan? Vad gjorde din man när han fick veta att du lämnat?
  • Anonym (Orolig)
    Anonym (E) skrev 2018-01-12 20:01:57 följande:

    Vad hände när han gick i väggen, hur pratade ni? hur stöttade du honom? Vad gjorde ni för åtgärder? Hur såg sorg-bearbetningen ut? Är han avbelastad ansvaret hemma?

    Jag förstår att han inte vill gå terapi. Vissa människor tycker terapi är förolämpande , det är inte för alla.

    Men han måste jobba med sina känslor på något sätt. Ni kanske skulle behöva vara själva utan barnen, åka bort? Ta semester vecka? Kan du göra en sån där Intervention då du samlar alla hans nära och kära så han inte kan fly sanningen hur illa det är? Då ni alla berättar hur han är,även barnen. Det kanske skulle hjälpa alla? Om han nu trycker undan känslorna och lägger locket på.

    Endast du kan bestämma om han är en farlig människa som bara kommer skada dig och barnen eller om han mår dåligt och verkligen krockat sig blodig i väggen men kan bli bättre.


    Hej och tack för svar.

    Jag har försökt stötta och hjälpa på alla sätt (även när han inte velat ha hjälp) jag kan, tyvärr ser han gärna bara det jag INTE gör och glömmer 20 saker som jag gjort.

    Både när han var som sämst och nu drar jag i princip hela lasset med hus, barn, socialt umgänge, planerar semestrar, köper presenter, fritidsaktiviteter u name it.
    Vilket han under bra perioder är tacksam för. Han kan ju numera erkänna att han varit dålig (och kom tillbaka utan hjälp eller mediciner) och att han ngt mer stresskänslig - men inga andra brister egentligen. Får han ett utbrott är det mitt fel även om utbrottet är oproportionerligt stort i jämförelse med vad jag gjort.

    Terapi ser han som något för svaga människor - inte aktuellt på något sätt tyvärr.

    Vid ett tillfälle då det vag riktigt jobbigt pratade jag med hans föräldrar och storasyster (som står på min sida) för att få stöd. Tyvärr är relationen med hans pappa mkt svajig pga olika orsakar och han har motargument för allt när dom försöker prata med honom. Dessutom såg han det som ett jättesvek att jag pratat med dom "bakom hans rygg" - ngt som han knappt kunde förlåta (och som han gärna använder emot mig så fort vi har en konflikt)

    Det jag undrar är om det "bara" är sviterna efter hans depression/utmattning eller något annat. Narcissistisk personlighetsstörning är ngt som jag läst mkt om och det stämmer in i mångt och mycket - vad som är lite underligt är att jag inte sett det beteendet förrens efter han var utbränd.

    Jag är inte rädd för honom, har kommer inte slå mig eller barnen.

    Jag förstår nät man läser att ens första råd och tanke är -LÄMNA. Men jag söker mig hit mer för att få hjälp att hjälpa honom. Han är min man och far till mina barn!
  • Anonym (123)
    Anonym (Orolig) skrev 2018-01-12 22:21:09 följande:

    Hej och tack för svar.

    Ett ultimatum skulle bara provocera honom och jag vet med säkerhet att han aldrig skulle "förlåta" något sådant.

    Han skulle (inte utan hjälp) inte inse sina fel utan skylla allt på mig.


    Utan ultimatum då. Helt enkelt, det fungerar inte som familj om han inte fungerar i sig själv.

    Du skrev längre ner att du sökte hjälp här för att hjälpa honom, inte lämna.

    Oftast i såna här lägen så är just att länna det enda sättet att hjälpa.

    Har själv suttit i ett förhållande med en som hade problem och totalt vägrat söka hjälp. Jag var tills sist tvungen att lämna, för det fungerar inte att kämpa själv i ett förhållande. Det blev en väckarklocka och han sökte hjälp sen.
  • Anonym (Z)
    Anonym (123) skrev 2018-01-12 23:11:58 följande:

    Utan ultimatum då. Helt enkelt, det fungerar inte som familj om han inte fungerar i sig själv.

    Du skrev längre ner att du sökte hjälp här för att hjälpa honom, inte lämna.

    Oftast i såna här lägen så är just att länna det enda sättet att hjälpa.

    Har själv suttit i ett förhållande med en som hade problem och totalt vägrat söka hjälp. Jag var tills sist tvungen att lämna, för det fungerar inte att kämpa själv i ett förhållande. Det blev en väckarklocka och han sökte hjälp sen.


    Det här är även min erfarenhet. Min fd led av psykisk ohälsa men HAN var ju inte sjuk. Utan alla andra var dumma i huvudet. Inget hände förrän jag lämnade in skilsmässoansökan. Då vände det. Tyvärr var det för sent för att rädda relationen så nu skiljer vi oss ändå men nu är han bra och fullt ut bra för barnen.

    Mitt råd är att du sätter ned foten. Det kommer inte hända någonting annars.
  • Anonym (E)
    Anonym (Orolig) skrev 2018-01-12 22:35:59 följande:

    Hej och tack för svar.

    Jag har försökt stötta och hjälpa på alla sätt (även när han inte velat ha hjälp) jag kan, tyvärr ser han gärna bara det jag INTE gör och glömmer 20 saker som jag gjort.

    Både när han var som sämst och nu drar jag i princip hela lasset med hus, barn, socialt umgänge, planerar semestrar, köper presenter, fritidsaktiviteter u name it.

    Vilket han under bra perioder är tacksam för. Han kan ju numera erkänna att han varit dålig (och kom tillbaka utan hjälp eller mediciner) och att han ngt mer stresskänslig - men inga andra brister egentligen. Får han ett utbrott är det mitt fel även om utbrottet är oproportionerligt stort i jämförelse med vad jag gjort.

    Terapi ser han som något för svaga människor - inte aktuellt på något sätt tyvärr.

    Vid ett tillfälle då det vag riktigt jobbigt pratade jag med hans föräldrar och storasyster (som står på min sida) för att få stöd. Tyvärr är relationen med hans pappa mkt svajig pga olika orsakar och han har motargument för allt när dom försöker prata med honom. Dessutom såg han det som ett jättesvek att jag pratat med dom "bakom hans rygg" - ngt som han knappt kunde förlåta (och som han gärna använder emot mig så fort vi har en konflikt)

    Det jag undrar är om det "bara" är sviterna efter hans depression/utmattning eller något annat. Narcissistisk personlighetsstörning är ngt som jag läst mkt om och det stämmer in i mångt och mycket - vad som är lite underligt är att jag inte sett det beteendet förrens efter han var utbränd.

    Jag är inte rädd för honom, har kommer inte slå mig eller barnen.

    Jag förstår nät man läser att ens första råd och tanke är -LÄMNA. Men jag söker mig hit mer för att få hjälp att hjälpa honom. Han är min man och far till mina barn!


    Jag förstod att du inte behövde höra av sjuttio olikas inägg"lämna" och att du var ute efter mer stöd kring hur du hanterar situationen att du är tillsammans med honom när han har detta beteende det var därför jag skrev som jag skrev med mycket frågor kring hur ni samarbetat sen han gick i väggen.

    Du nämnde att han kan erkänna att han betett sig dåligt och att han är medveten om att han är mer känslig för stress. En narcissist kan 100 av 100 aldrig någonsin erkänna att någonting är deras fel de har total avsaknad av empatisk förmåga. Om du mött en riktig narcissist, skulle du se skillnad på en människa med låg självkänsla som kan påminna om symptomen en narcissist har, och en med narcissistisk personlighetsstörning. En narcissist kan slå till ett barn sedan säga "han gjorde illa mig!!" "Ni är onda!!" "Ni förstår inte jag blir bara illa behandlad!!" Och gråter och tror på allvar att han är ett offer. Han kan slå han kan kalla nån jävla äckliga fula **** (fula ord) och hota att döda dig och alla du känner, sen kommer han gråta / komma och söka tröst hos andra, att alla är onda. Alla andra är onda och att han är såååå utsatt. Hela tiden utsatt. Om andra säger förlåt och vill bli sams kommer han inte säga förlåt tillbaka trots han är den som skadat och spray ljugit och fikat sig, han kommer bara säga "vad bra att du kunde erkänna att du skadade mig"

    Är detta din man?

    Det är hemskt dumt att förväxla en människa som mår dåligt blir lite känslokall/ agressiv / isolerad / säger lite dumma saker / har lågt självförtroende och dålig självkänsla och svårt att uttrycka sina känslor svårt att inte trycka undan allt, med en som ÄR narcissist.

    En narcissist kan du inte jobba med , inte en procent. Inte en halv procent. Allt med de handlar om att andra ska erkänna att de gjort illa de. Något annat existerar inte. Deras bild av sig själva är så pass vriden att de på allvar tycker att de är det enda offret den enda som är sårad i hela denna värld, och att alla andra ska be om deras förlåtelse.

    Läs på om låg självkänsla/ lågt självförtroende så ser du att det är många likheter med narcissism fast det skiljer sig ändå markant. Empatiska förmågan är avgörande.

    Många i forum vill säga "han är narcissist som mitt ex lämna!" Och det är ju enkelt sagt men då är de sympatiska inte empatiska.

    Jag tycker det låter som att din man har krockat i väggen och gett upp på sig själv lite. Det leder till många negativa beteenden. Man är irriterad stresskänslig man tar illa upp lätt man har svårt att vara lugn och lita på andra och sig själv man hamnar i olika försvar, din man verkar vara utåtagerande och även förtränga känslor lägga locket på. Kan du skriva ett brev och lämna åt honom? Där du uttrycker djupt hur du känner? Om det inte funkar att prata och han inte orkar prata?

    Nä terapi är som sagt inte det ultimata i hans läge, han kanske behöver något annat (till att börja med iaf)
  • Anonym (123)

    Men sen vill jag också säga att jag förstår att du inte vill lämna honom, vem vill lämna den man älskar liksom.

    Det är en process man måste gå igenom steg för steg för att komma till den punkt då man är mogen/redo för ett sånt steg.

    Gör man det i tid, går oftast relationen att reparera sen, men ibland går det även för långt, och det finns ingenting kvar att laga.

    Men utifrån vad du själv skriver, så finns det nog tyvärr ingenting du kan göra för att hjälpa honom själv. Han verkar inte mottaglig för nånting alls och du verkar verkligen ha försökt.

  • Fru Darcy

    Jag fattar inte hur du kan fortsätta respektera din man när han behandlar dig och barnen så dåligt?

    Varför vill du till varje pris rädda relationen när han beter sig som han gör?

    Förstår du inte att barnen tar skada av att bevittna hans orimliga utbrott och narcissistiska beteende?

  • Anonym (Marina)
    Anonym (fyyy) skrev 2018-01-12 22:23:46 följande:

    Kan inte låta bli att fråga, du behöver inte svara om du inte vill. Tycker det är vansinnigt starkt av dig! Men hur blev det sen? Kändes det inte svårt att lämna alla saker åtminstone bakom sig? Eller fick du hämtat dina saker sedan? Vad gjorde din man när han fick veta att du lämnat?


    Har inte hämtat mina saker. Kan inte hämta dom tyvärr och visst det är inte roligt alls men jag får acceptera det. Min man ringde och smsade. Svarade inte när han ringde men svarade på hans sms. Han var förtvivlad men meddelade att jag aldrig mer kommer att komma tillbaka. I början är man rädd förvirrad och svag och det är lätt att övertalas av mannen att komma tillbaka. Men jag var för rädd att komma tillbaka. Känslorna kommer gå upp och ner med sorg ilska och besvikelse en bra tid efteråt. Men desto längre tid det går desto lättare blir det och man börjar inse hur sjuk mannen är och hur sjukt liv man har levt. Noll kontakt är det bästa efter man lämnat. Inte svara på mejl sms telefon samtal.
Svar på tråden Orolig för min man