• Anonym (Emma)
    Äldre 12 Jan 13:38
    32731 visningar
    208 svar
    208
    32731

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Påhopp om att man ska dela på fp osv undabes då de faktiskt finns dom som inte kan dela vare sig dom vill eller inte . Vi hade jämnt göra när det va 60 dagar med nr 1.

    Jag är gravid med nr 2 och har nu börjat få lite små panik över hur vi ska göra med föräldradagarna. Sambon har ett jobb som INTE går att anpassa till att han måste vara hemma 90 dagar .

    Jag har börjat fundera på att tillomed skriva mig som ensam vårdnadshavare så att jag får alla dagar från början och sen kan ge honom dagar när det går . Är det någon som gjort så ? Isåfall hur gjorde ni ?

    Eller har ni gjort på något annat vis ?

  • Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 14:20
    #3
    Carambolan skrev 2018-01-12 14:12:30 följande:

    Kan han ta halvdag på fredagar? Då kan han ta fp halvdag fredag-söndag och då hinner han ta ut alla sina 90 dagar på bara lite mer än ett år.


    Vid nått enstaka tillfälle isåfall. Samt att han har jour 3 helger av 4. Sen är väl största problemet att det faktiskt är 90 låsta dagar och dom dagarna behövs ju verkligen tas ut om man ska kunna hålla barnet hemma tills 1 år ( jag kan iallafall inte leva på 180:- dagarna)
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 14:23
    #5
    Anonym (12 år på er..) skrev 2018-01-12 14:19:28 följande:

    Är det inte möjligt för honom att få ut dessa 90 dagar under 12 år för det är väl så länge man kan spara dagar nu för tiden? De kan väl delas upp i enstaka veckor å plockas ut då å då under sommarlov jullov etc...

    Om ni lever tillsammans å du står som ensam vårdnadshavare å det händer dug något så du blir allvarligt sjuk blir det krångligt eftersom sin sambo då inte får fatta några beslut över barnet...


    Absolut. Men ska jag sätta barnet på dagis vid typ 7 månader då ? = helt omöjligt . Eftersom dagarna inte räcker till att vara hemma till 1 år om han inte plockar dagar ?

    Men hur kan det vara så illa ?
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 14:26
    #6
    Anonym (Peter) skrev 2018-01-12 14:23:18 följande:

    Jobbar han så mycket lär han ju tjäna ganska mycket pengar?


    Ja han tjänar inte dåligt . Och inte heller överflödigt. Jag tycker att systemet är rätt sjukt om jag ska behöva tvingas att leva på sambon för att vi vill skaffa ett barn .
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 14:31
    #8
    Maria 434 skrev 2018-01-12 14:30:00 följande:

    Du tvingas inte leva på din sambo, du väljer att göra det.

    Jösses


    Fast om jag nu inte vill leva på min sambo, så ska jag inte ha rätt att skaffa barn då eller hur tänker du ?
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 14:44
    #13
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-01-12 14:38:17 följande:

    Om ni väljer att skaffa ett barn till är ni väl gemensamt ansvariga för försörjningen? Om han inte kan vara hemma får han ju stå för större del av försörjningen, det är ju självklart!


    Absolut kommer han hjälpa till extra i vilket fall som helst. Det är inte det som är problemet .MEN 90 dagar är rätt mycket jag VILL inte behöva tvingas be om pengar och att han ska betala allt i 90 dagar. Jag vill kunna betala mina egna räkningar . Kunna göra mina egna saker utan att behöva ringa till sambon och be han swisha en viss summa om du förstår hur jag menar !
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 14:52
    #16

    Nu blir jag faktiskt rätt less den största normen av er som nu läst tråden. Verkar uppenbarligen inte läst överhuvudtaget !

    Jag ville ha råd från dom som sitter i SAMMA sist inte alla andra som ska predika om olika saker !

    Min sambo har ett eget företag är ensam anställd ( förutom 1 helg arbetare som jobbar 1 helg av 4)

    Ska han behöva lägga ner sitt företag för att vi skaffar barn ?! Han tjänar inte överflödigt med pengar heller han får ut kring 35 i månaden . Vi klarar oss inte på det om han ska vara ensam försörjare för oss alla !

    Det finns inte pengar att anställa någon mer för att han ska vara hemma och vara pappaledig. Om han nu ska försörja oss som familj själv krävs det ännu mer arbetstimmar = ännu mindre tid med familjen ! ! Jag har inte alls hög fp heller då jag jobbar 75 inom vården ! Så nej jag kan inte ta ut 3-4 dagar i veckan och leva ekonomiskt på det !

    Nu vill jag otroligt gärna BARA ha svar från människor i SAMMA sits . Ni andra kan lägga ner ett engagemang i en Annnan tråd :)

  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 15:24
    #30
    Jemp skrev 2018-01-12 14:56:47 följande:

    Men varför skaffar ni er så dyra omkostnader i en sån sits då?


    Fast jag vet inte vad du sitter själv i för sits och vad du valt att göra med dina pengar osv ! Vi har t.ex valt att vi betalar av 17.000 imånaden på huslånet och har alltid gjort sen vi köpte huset vilket innebär att vi faktiskt har betalt av huset om 2 år ! Vi lever absolut inte fattigt och både jag och sambon och barn nr 1 har ett stort motorsport intresse där läggs det med en hel del pengar . Vi har valt det . Vi har valt att skaffa ett till barn och är fullt medvetna om hur ekonomin blir osv när det är dags att vara föräldraledig ! Hela poängen är det att att dom som kommit på påfundett att låsa 90 dagar ställer till det en hel del och jag undrade fortfarande hur andra som suttit i SAMMA sits gjort!
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 15:28
    #31
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 15:09:58 följande:

    Jag vet det. Men TS vet inte det.


    Jag skulle så gärna vilja veta hur han ska kunna vara föräldrarledig med sitt jobb :) kan ni förklara ? Vet ni vad han jobbar med ? Vet ni hur det ser ut där vi bor med jobb? Osv osv ja sitter med spänning och väntar på ett bra upplägg :)
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 15:49
    #39
    Jemp skrev 2018-01-12 15:34:53 följande:

    Du kan få konkreta råd också, TS:

    Blir vi skaffade vårt första barn förändrades VÅRA (bådas, dvs) prioriteringar. Den där lilla människan blev viktigast, om än inte det enda. Vi blev ett team som samarbetar, bland annat med ekonomin. När han kom gjorde vi om vår ekonomi så vi slår ihop alla inkomster, betalar gemensamma räkningar (och sparande), sen delar vi lika på det som är kvar. Vi har våra egna pengar att styra över, vi tar inkomstförlusten gemensamt och det låter oss ta ut färre dagar vilket ger mer tid hemma med barnet. Ingen behöver be den andra om pengar.

    Livet förändras när man får barn. För många innebär det också ändring i arbetstider etc, det är inte så konstigt. Nu säger jag inte att egenföretagare inte ska skaffa barn, men det är fruktansvärt många (främst kvinnor) som lyckas. Jobba deltid, ta på sig färre uppdrag, anställa (med fp till företagaren blir det ju mindre utgifter för företaget) osv...

    Har du gjort något för att trygga din egen försörjning? Du ska ta hela inkomstförlusten, ansvaret för barnen osv. Medan han höjer värdet på sitt företag och har sin egen inkomst snålar du och försämrar din pension. Vad händer om ni separerar?

    Så se er som ett team. Båda (bör) påverkas av att få barn, det är ett val ni gjort. Prata om ekonomin och se till att din karl tar ansvar för både barn och pengar.

    Och såklart- man behöver inte ta 7 dagar i veckan och sen inga alls. Fördela inkomstförlusten i tid också.


    Vi har ju redan 1 barn så är inte helt efterbliven och vårat barn är BÅDAS största prioritering ! Vi splittrar allt som har med hus,bilar och mat ! Sen har vi vårat eget, han har sina lån på sina motorcyklar och jag har mina . Han har sin egna telefonräkning o ja mig osv osv ! Det är absolut inte så att jag inte har några pengar över varje månad och jag kan även spåra undan en slant och om jag någon gång behöver pengar så är det bara att jag ber sambon så är det inga som heller problem!

    Sambon kan flexa sina tider som han vill vissa dagar vilket innebär att han kanske hämtar sonen 4 Tim tidigare från dagis ena dagen eller att dom tar sov morgon osv osv ! MEN det går inte men hans företag och det han jobbar som att bara stänga ner !!! Och jag skulle aldrig någonsin ens komma på tanken att be han om det !

    Jag sitter inte i skiten på nått vis om vi skulle separera absolut visst hans företag gynnas på att han inte behöver va hemma ! Men det är hans företag och jag vet hur mycket han kämpat med det och jag skulle aldrig ta det ifrån han !

    Men jag vill inte leva på honom heller för att någon bestämt att han måste ta ut 90 dagar ! Om vi båda hade haft normala jobb så hade han inte tvekat en sekund på att ta ut sina föräldradagar han hade förmodligen tagit en större del än mig tillomed !
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 15:56
    #43
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 15:36:53 följande:

    Konkreta och bra saker att dra in på under en föräldraledighet där ekonomin försämras under en begränsad tid. 

    Du har ju svaret helt själv: du tar hela föräldraledigheten och tar ut 4-5 dagar/vecka. För att ha råd med era nödvändiga omkostnader så sänker ni amorteringen på huset under en period på ett år och lägger mindre pengar på motorsporten också under detta år. Pappan till era ungar jobbar på och drar in så mycket pengar han kan, precis som vanligt. 

    Tror du att ni är ensamma om att ha sämre ekonomi under en period av föräldraledighet? 

    Jag beskrev hur min syster som befann sig i SAMMA sits (fast hon är ju kvinna gubevars) som ni löste det;  trots ensamföretag kunde hon vara hemma i hela sex månader med sina barn och sen var pappan hemma ytterligare tolv månader. De tog ut 4-5 dagar/vecka och då räckte dagarna ca 1½ år. 


    Ja okej absolut men din syster vad jobbar hon med ? Hur är konkurrensen? Osv osv:) det här väl en jäkla stor roll i det hela . Om jag hade haft samma företag som min sambo , i den staden vi bor i så hade jag aldrig kunnat varit hemma med ett barn utan att konkat hela företaget ! Hur han tror du lantbrukarna gör ? De är ungefär sånna jag vill ha svar och råd från. Tror du att en bonde vare sig det är en kvinna eller man kan va föräldrar ledig i 3 månader ?? :D de e klart aningen slaktar man varenda ko. Vinner på lotto för att sen 3 månader senare kunna köpa nya eller så låter man djuren klara sig helt själva i 3 månader . Eller du kanske ska komma med någon klockren kommentar att dom får väl anställa någon . Haha
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 12 Jan 15:59
    #47
    Anonym (beklagar) skrev 2018-01-12 15:54:32 följande:

    Beklagar, TS. Här på FL, som dun nog märkt nu, kommer du inte att få många andra svar än:"ändra prioriteringar, lev på vatten och bröd, staten ska inte sponsra ojämställda föräldrar, " odyl.

    Går din partner med på ensam vårdnad?


    Ja vi har pratat om det . Men ville veta lite mer om vad som gällde osv om jag nu skulle stå som ensam vårdnadshavare. Det var därför jag skapade tråden :)
  • Anonym (Emma) Trådstartaren
    Äldre 13 Jan 04:15
    -1

    Efter att läst igenom hälften o insett att inte en människa är kapabel till att läsa vad jag har skrivit så kommer jag själv hopp ur tråden. Så kan ni själva fortsätta :) För att åter igen klargöra några saker ! MIN SAMBO är absolut bästa pappan man kan tänka sig till sitt barn. Han spenderar minst lika mycket tid som mig med sitt barn (normala dagar när man INTE är föräldrar ledig) han kan flexa på ett sånt vis som jag aldrig kommer kunna göra !

    Det handlar fortfarande inte om att vi sitter i någon EKONOMISK kris . Absolut vi kan dra ner på lån osv . Jag kan leva på sambon utan problem om det nu är så ! Men jag vill inte !

    Han kan INTE ta ut sina 90 dagar under första året det var det saken handlade om! Dessa 90 dagar!! Och hur familjer som sitter i SAMMA situation hade gjort med sina föräldradagar.

    Hur jag nu kan bli anklagad av flera att leva på statens pengar? Ni är inte föräldralediga själva ?! Staten skulle tjäna betydligt mer pengar på i vårat fall att jag hade tagit ut pappans 90 dagar istället för han !

    Varför ska någon kunna bestämma hur många dagar var och en ska ha . I vissa familjer funkar det helt enkelt inte ! Och dom flesta som skrivit i tråden behöver verkligen vakna upp när det gäller att de finns dom som lever i vissa förhållande så att det inte går annars kommer det inte finnas ett litet lantbruk kvar osv . Osv.

    Vi bor inte i en större stad utan en mindre ort ! Sambon är beroende av sina kunder och om han nu skulle vara hemma en längre period så kommer hans företag att gå under !

    Tyvärr så är svaret faktiskt så med att om jag nu skulle dö,som varit uppe i väldigt många inlägg så kommer sambon få lägga ner sitt företag om barnet fortfarande är så pass litet att hen inte går på dagis !

    Jag tackar för dom få som faktiskt läst vad jag var ute efter med tråden och önskar er en trevlig helg :)

Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?