• Anonym (Emma)

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Påhopp om att man ska dela på fp osv undabes då de faktiskt finns dom som inte kan dela vare sig dom vill eller inte . Vi hade jämnt göra när det va 60 dagar med nr 1.

    Jag är gravid med nr 2 och har nu börjat få lite små panik över hur vi ska göra med föräldradagarna. Sambon har ett jobb som INTE går att anpassa till att han måste vara hemma 90 dagar .

    Jag har börjat fundera på att tillomed skriva mig som ensam vårdnadshavare så att jag får alla dagar från början och sen kan ge honom dagar när det går . Är det någon som gjort så ? Isåfall hur gjorde ni ?

    Eller har ni gjort på något annat vis ?

  • Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?
  • Anonym (Idioti)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:49:32 följande:

    Vi har ju redan 1 barn så är inte helt efterbliven och vårat barn är BÅDAS största prioritering ! Vi splittrar allt som har med hus,bilar och mat ! Sen har vi vårat eget, han har sina lån på sina motorcyklar och jag har mina . Han har sin egna telefonräkning o ja mig osv osv ! Det är absolut inte så att jag inte har några pengar över varje månad och jag kan även spåra undan en slant och om jag någon gång behöver pengar så är det bara att jag ber sambon så är det inga som heller problem!

    Sambon kan flexa sina tider som han vill vissa dagar vilket innebär att han kanske hämtar sonen 4 Tim tidigare från dagis ena dagen eller att dom tar sov morgon osv osv ! MEN det går inte men hans företag och det han jobbar som att bara stänga ner !!! Och jag skulle aldrig någonsin ens komma på tanken att be han om det !

    Jag sitter inte i skiten på nått vis om vi skulle separera absolut visst hans företag gynnas på att han inte behöver va hemma ! Men det är hans företag och jag vet hur mycket han kämpat med det och jag skulle aldrig ta det ifrån han !

    Men jag vill inte leva på honom heller för att någon bestämt att han måste ta ut 90 dagar ! Om vi båda hade haft normala jobb så hade han inte tvekat en sekund på att ta ut sina föräldradagar han hade förmodligen tagit en större del än mig tillomed !


    Förstår inte hur du kan se det som att du "lever på honom" under den begränsade tid som DU är hemma med ert gemensamma barn och inte ens har möjlighet att ta sitt föräldraansvar. Han borde rimligtvis kompensera dig för att du är hemma.

    Och jag antar att ni minskar självklara saker som 17000 i amortering den tid ni är hemma? Fattar inte att en del har så svårt att se sig som en enhet när de blir familj.
  • Anonym (d)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 13:38:25 följande:

    Påhopp om att man ska dela på fp osv undabes då de faktiskt finns dom som inte kan dela vare sig dom vill eller inte . Vi hade jämnt göra när det va 60 dagar med nr 1.

    Jag är gravid med nr 2 och har nu börjat få lite små panik över hur vi ska göra med föräldradagarna. Sambon har ett jobb som INTE går att anpassa till att han måste vara hemma 90 dagar .

    Jag har börjat fundera på att tillomed skriva mig som ensam vårdnadshavare så att jag får alla dagar från början och sen kan ge honom dagar när det går . Är det någon som gjort så ? Isåfall hur gjorde ni ?

    Eller har ni gjort på något annat vis ?


    Jag får för mig att ni har delat upp er ekonomi ganska strikt som det är. Annars borde det väl inte vara ett problem? Det är ju NI som familj som förlorar inkomst, inte enbart du.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:24:32 följande:

    Fast jag vet inte vad du sitter själv i för sits och vad du valt att göra med dina pengar osv ! Vi har t.ex valt att vi betalar av 17.000 imånaden på huslånet och har alltid gjort sen vi köpte huset vilket innebär att vi faktiskt har betalt av huset om 2 år ! Vi lever absolut inte fattigt och både jag och sambon och barn nr 1 har ett stort motorsport intresse där läggs det med en hel del pengar . Vi har valt det . Vi har valt att skaffa ett till barn och är fullt medvetna om hur ekonomin blir osv när det är dags att vara föräldraledig ! Hela poängen är det att att dom som kommit på påfundett att låsa 90 dagar ställer till det en hel del och jag undrade fortfarande hur andra som suttit i SAMMA sits gjort!


    Det finns nog inte så många som väljer att betala av 17000 i månaden just den perioden när man är föräldraledig och den ena föräldern inte kan ta ledigt.

    Jag fick barn på 90 talet och det var då minst två års kö till fsk beroende på stadsdel i vår stad. Alltså fick vi klara oss på en lön ett år. Det gick bra men såklart var det inte just de åren vi betalade extra mycket på lånet, det gjorde vi före och efter. Man behöver inte göra saker svårare än det är. Du skapar problem som inte finns.

    I ett läge där gemensamma barn behöver passning och din sambo inte kan vara föräldraledig finns det inte "mina och dina räkningar" och man "ber" inte om pengar, man för över en summa varje månad och kompenserar med pensionssparande och överföring av premiepension om det blir en längre period. Kan sambon inte vara ledig och få fp så får ni vara lite flexibla och kreativa.
  • Anonym (K)
    Anonym (beklagar) skrev 2018-01-12 16:46:26 följande:

    Alla kommuner är skyldiga att ställa frågan, när föräldrarna inte är gifta.


    TS och sambon har redan ett barn ihop med gemensam vårdnad. Går det då att ha enskild vårdnad om barn nr 2? Om man dessutom är skrivna på samma adres?
  • Anonym (Emma2)

    Om vi valt ett liv som innebar starkt begränsade möjligheter att vara föräldralediga så hade vi bitit i det sura äpplet och offrat de dagar som brunnit inne hellre än att överlämna vårdnaden till en av oss. Vi hade dock försökt ta ut dagar strödagar och delar av dagar när möjlighet finns för att inte avstå de extra pengarna. Lägstanivåddagarna kan man också ta ut på helger, så vi hade nog gjort så att den av oss som inte kunde vara fl tog ut lägstanivådagar och gav de pengarna till den som var fl, så denne kunde ta ut en halv dag mindre på SGI-nivå, och på så sätt under det första året spara in 12 SGI-dagar (möjligt först under de 25 veckorna efter de första 180 dagarna)

    Till syvende och sist är det maximalt 60 930 kr det är frågan om, om man tjänar lika mycket eller mer än inkomsttaket. I ert fall handlar det om 28 170 kr (beräknat på att din heltidslön är 20 000 kr) d.v.s mindre pengar än vad ni amorterar på två månader, för det vill du beröva din sambo vårdnaden om ert gemensamma barn? Jag upprepar att summan det är frågan om uppdelat över ett år är 2347 kr per månad. Om ni sänker er amortering med knappt 14% så har ni hittat de pengarna. Räknat på att ni med nuvarande amortering är skuldfri om två år så skulle upplägget förlänga er tid som skuldsatta med knappt 8 månader, för den summan vill du beröva din sambo vårdnaden om ert gemensamma barn.

    Jag har ärligt talat svårt att förstå ditt resonemang kring att du inte vill leva på din sambo, jag kan nämligen inte se hur det är möjligt att du inte redan gör det med de kostnader du har räknat upp kontra de inkomster du borde ha.

  • Anonym (Eris)

    Har en kompis som är sambo med en man och de har tre gemensamma barn.

    För alla tre så har de skrivit på pappren först när barnen blivit 3-4 år och all f-ledighet är uttagen, av mamman då.

    Pappan arbetar i eget bolag inom en väldigt specifik gren (en sport) och hans verksamhet skulle helt och hållet dö om han blev borta.

  • Anonym (M)

    Så tröttsamt med sådant här gnäll. Klart som fasiken staten kan ställa krav på hur skattefinasierade tjänster/hjälpmedel används. Din möjlighet att ställa krav på staten är genom val och att själv engegera dig.

    Vidare förstår jag inte hur just du kan gnälla. Är ju som flera påpekat uppenbarligen inga problem för er egentligen att få ihop det ekonomiskt. Något naivt att sitta och beklaga sig och bli ilsken över att 90/480 dagar inte går att använda och samtidigt amortera 17k under FL. Klart som korvspad att det inte är rimligt för de allra flesta att amortera såpass mycket under FL. Barn kostar pengar. Inte helt rimligt att förvänta sig att kunna hålla kvar i exakt samma levnadssätt under FL som annars. Och innan någon kommenterar det igen, nej - tycker absolut inte de ska behöva leva på bröd och vatten, men det är knappast en fara för de heller. Dra ner på amorteringarna under ett år och problemet är löst.

    Tycker snarare att föräldraförsäkringen ska vara helt individualiserad. All annan socialförsäkring är det.

  • Anonym (K)
    Anonym (Eris) skrev 2018-01-12 17:10:13 följande:

    Har en kompis som är sambo med en man och de har tre gemensamma barn.

    För alla tre så har de skrivit på pappren först när barnen blivit 3-4 år och all f-ledighet är uttagen, av mamman då.

    Pappan arbetar i eget bolag inom en väldigt specifik gren (en sport) och hans verksamhet skulle helt och hållet dö om han blev borta.


    Det var svar på frågan:). Då går det alltså att mixa gemensam och enskild vårdnad.
  • Anonym (Martin)
    Anonym (beklagar) skrev 2018-01-12 16:28:03 följande:

    Skulle det hända dig något, blir det en del byråkratiskt krångel, det kan inte förnekas. I slutänden, skulle dock med all sannolikhet fadern få vårdnaden, (om han inte är grovt olämplig, men det får vi väl förutsätta att han inte är.).

    Efter föräldraledighetsperioden kan ni ansöka om gemensam vårdnad.)


    Tja, frågan är ju hur lämplig socialtjänsten skulle anse att han var när de utredde vem som skulle få vårdnaden av barnet OM ts skulle dö, med tanke på att han inte kan ta ut sina 90 låsta föräldradagar på 12 års tid och inte heller kan tänka sig att avstå sina fritidsintressen och att amortera på huset för att hans partner skall kunna vara hemma med deras gemensamma barn i alla fall tills barnet fyller ett år.

    TS, i Tom Malmquists bok "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" finns beskrivet hur svårt det kan bli när pappan inte är vårdnadshavare (i deras fall dog barnets mamma i samband med förlossning och inga papper hade hunnit skrivas).
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (K) skrev 2018-01-12 17:02:21 följande:

    TS och sambon har redan ett barn ihop med gemensam vårdnad. Går det då att ha enskild vårdnad om barn nr 2? Om man dessutom är skrivna på samma adres?


    Ja.
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?