• Åsa

    Äta det äckligaste först?

    Som någon skrev ovan, "äcklig" mat äter jag inte, men det är inte mycket jag tycker är äckligt. Sådant jag bara inte tycker är jättegott äter jag utan strategier.

  • Åsa
    Persikaplommon skrev 2018-01-15 11:36:02 följande:
    Minst lika oartigt att bjuda på äcklig mat , lägga mat på gästens tallrik som gästen inte vill ha eller sura om gästen inte slickar rent tallriken...
    Fast hur vet värden att just du tycker något är äckligt?
    Jag menar, sniglar i vitlökssmör eller surströmming  kanske flertalet inser att många i Sverige inte vill testa, och kollar först, men det finns ju många som ogillar sådant som anses vara bra mat. Själv har jag aldrig ens velat testa ostron t ex och äter inte tydligt rosa kött, än mindre blodigt, och jag är väl medveten om att det är jag som bryter mot normen för bra kött där. Lamm och vilt  - eller syltlök kanske - äter jag om det står på bordet men det är inget jag tycker om. Etc etc.

    Men visst, i vanliga hemmamiddagssammanhang kan man låta låta gästerna servera sig själva. Att visa missnöje med vad gästerna /inte/ äter är givetvis ohyfsat, precis som att visa missnöje med den mat som bjuds.
  • Åsa
    Persikaplommon skrev 2018-01-15 12:47:48 följande:
     
    Man bjuder folk på middag för att man ska ha trevligt och äta gott , finns ingen mening med att tvinga mat i gästerna om de mår illa av det.
    Lätt att instämma i men kanske att slå in öppna dörrar? Det känns lite som ett ickeproblem att värdar vill tvinga i gästerna mat. Jag menar, att någon gränslös äldre släkting trugar vid familjemidden är en sak. Men att tjata vanliga bjudsammanhang? Det låter inte som något som skulle vara vanligt.
  • Åsa
    Mandel skrev 2018-01-15 13:30:46 följande:
    Om du bara visste vilken besvärlig gäst jag har varit som bara vill ha vatten till maten - inte vin, öl eller läsk/cider och sedan till på köpet inte velat ha kaffe eller saft och inte ens en massa fikabröd och tårta!?!
    Att be om vatten har aldrig varit något problem för mig. Några frågar en extra gång - för att vara säkra på att man inte hellre vill ha något annat och ber om vatten för att bespara dem att slösa på vinet kanske men det är allt.

    Med med kaffe kan jag förstå problemet. Det är djupt rotat i de flesta(?) av oss att vilja vara generösa och däri ingår i många kulturer att bjuda på kaffe/te/fika. ("Men lite kaffe ska du väl i alla fall ha?") När du tackar nej känner sig många olustiga över att inte kunna visa dig gästfrihet genom att bjuda dig på något.
  • Åsa
    sextiotalist skrev 2018-01-15 17:10:06 följande:
    Inget som jag mött, vi är flera som inte dricker kaffe och det har aldrig varit några problem
    Där ser man. Förmodligen gruppskillnader. Men konsumerar ni inget alls eller äter/dricker ni något annat? (Jag talar om just att bli bjuden alltså, att inte dricka kaffe/te på jobbet t ex  är inget problem hos oss heller.)
  • Åsa
    Mandel skrev 2018-01-16 10:27:42 följande:
    Fast så har jag alltid sagt. Nej, tack. Jag vill ha vatten.
    Jag har till och med oftast- typ alltid, själv gått och hämtat vatten i mitt glas för att inte vara till besvär.
    Då har du svärföräldrar som är åt det oartiga/knepiga hållet. Men det innebär ju inte att resten av samhället ser ut så. Själv har jag som sagt inte mött några  problem med att tacka nej till annan dryck eller be om vatten där det inte sått framme.
Svar på tråden Äta det äckligaste först?