• Äldre 21 Jan 05:23
    3251 visningar
    12 svar
    12
    3251

    Ni med apc resistent

    Hej!

    Jag är nu gravid i v.10 och har apc resistent.

    Men dom vägrar att ge mig blodförtunnande och jag är livrädd att få missfall pga blodproppar i moderkakan osv... då jag haft jättesvårt att bli gravid men äntligen blivit det!

    Ni som har apc resistent och varit gravid/fått barn. Hur har det varit för er i graviditeten? Har ni fått blodförtunnande?

    Jättetacksam för svar :(

  • Svar på tråden Ni med apc resistent
  • Äldre 21 Jan 08:48
    #1

    Jag ska testa mig nästa vecka för apc resistens, jag går in i vecka 10 idag.

    Sa läkarn varför de inte vill ge dig medicinen? Eller när de börjar med den? Läste om en tjej som hade de med och hon fick ta sprutor varje dag.

  • Anonym (Dr)
    Äldre 21 Jan 09:06
    #2

    Det är ju också väldigt stor skillnad på att vara heteroygot eller homocygot för APC-resistens (dvs om man har det i enkel eller dubbel genuppsättning). Har man bara en gen för APC-resistens (dvs. ärft sådan gen från mamma eller pappa vilket är klart vanligast) ökar risken för proppar bara litegrann, medan om man har två gener för APC-resistens (dvs ärft sådan gen från både mamma och pappa) är riskökningen betydligt större. Knappt 10 % har APC-resistens i Sverige så det är ju väldigt vanligt....

  • Äldre 21 Jan 09:26
    #3

    Okej, antar att läkarn skulle skrivit ut någon medicin om de skulle behövas.. hoppas de går bra:)

  • Anonym (M)
    Äldre 21 Jan 10:03
    #4

    De testade mig för det vilket jag inte var men OM jag varit det så sa min BM att det var mest kring förlossningen det var aktuellt.

  • Äldre 21 Jan 10:37
    #5

    Hej,

    Jag har fått tre barn och inte haft några problem under graviditeter eller förlossning av min apc-resistens. Som någon skrev är det stor skillnad på hetero-zygot eller homo. Jag är hetero-zygot och som jag förstått det så gör man inget då i förebyggande syfte. Jag har alltid nämnt det vid inskrivning och de har sedan alltid kollat med läkare som inte velat sätta in något.

    Kan säkert ändras om du skulle få andra problem under grav så att du t ex blir sängliggande. Då är ju risken större för proppar.

    Lycka till!!

  • Äldre 21 Jan 11:38
    #6

    Jag har APC-resistens homozygot - alltså från båda föräldrar. Jag fick blodförtunnande sprutor utskrivet från v.5 som jag skulle ta varje kväll och även 6 veckor efter förlossning. Jag fick gå på extrakontroller uppe på specialistmödravården. På dagarna skulle jag helst av allt ha stödstrumpor också. Jag tycker personligen att du ska kolla med annan läkare om blodförtunnande, bara för att se vad denne säger. Min storasyster har APC-resistens från vår pappa (vi har inte samma mamma) och hon fick blodförtunnande vid graviditet för enligt hennes läkare så finns ändå liten höjd risk för blodproppar vid graviditet när man bär på denna gen.

    Det finns ju så många läkare som säger olika. Till mig har alla läkare som jag träffat sagt att jag kan bli gravid när jag känner för det efter k.snitt medan min kompis läkare sa att hon bör vänta 1 år.

    Jag tycker som sagt att du iallafall ska höra efter med annan läkare så inte ett beslut tas som är helt tokigt. Det finns ju dem utan APC som får blodproppar pga att dom samlar på sig vätska etc.

  • Äldre 21 Jan 13:43
    #7

    Jag har hetro-zygot form så jag vet att risken inte är lika stor när det bara kommer från en förälder, men även andra i familjen har fått blodproppar.

    Och dessutom så jobbar jag stillasittande nätter och sover på dagarna, därför känns det också osäkert att dom inte vill ge mig någonting alls..

  • Äldre 21 Jan 16:16
    #8
    Annboran skrev 2018-01-21 13:43:14 följande:

    Jag har hetro-zygot form så jag vet att risken inte är lika stor när det bara kommer från en förälder, men även andra i familjen har fått blodproppar.

    Och dessutom så jobbar jag stillasittande nätter och sover på dagarna, därför känns det också osäkert att dom inte vill ge mig någonting alls..


    Men det tycker jag låter jättekonstigt. Alltså att du har ett stillasittande jobb. Då är det ju ökad risk för blodproppar, även för en person som inte har APC. Och om flera familjemedlemmar har haft blodpropp också? Precis som du säger så är "risken inte lika stor" men den finns ju ändå där? Jag hade vänt mig till annan läkare bara för att få höra ett annat utlåtande.

    Hur som helst hoppas jag att din graviditet blir lyckad och att du och barnet mår bra.
  • Äldre 21 Jan 18:21
    #9

    Jag har apc-resitens heterozygot och frågade förlossningen (när jag hade praktik, är inte gravid) och dom sa att jag inte kommer få innohep (blodförtunnande spruta) under graviditeten men efter förlossningen i 7 veckor. Kanske ser olika ut för olika landsting och om man har haft någon blodpropp innan.. detta var i Region Jönköping i alla fall :)

  • Wed 17 Apr 2019 23:06
    #10

    Hej, ursäkta så sent inlägg, hur gick det???

    Kram S

  • Thu 18 Apr 2019 01:34
    #11

    Jag är heterocygot apc resistent och har haft proppar i ben och lunga. Kanske var det därför de satte mig på Fragmin-sprutor direkt jag bleev gravid. Det har nog att göra med ens blodvärden också. Kanske är dina värden inte tillräckligt dåliga så att säga? Själv fick jag ta höga doser med Fragmin varje dag under graviditeten plus 6 veckor efter förlossningen och gick på täta kontroller hela tiden för att hålla koll på blodvärdena.

    Be om ett andra utlåtande och fråga varför du inte får medicin!

  • Tue 30 Apr 2019 03:32
    #12

    Hur har det gått?

    Bytt Bm alt. kräv en second opinion. Jag tar Fragmin som blodförtunnande.

    Mvh S

Svar på tråden Ni med apc resistent