• Anonym (TS)
    Äldre 10 Feb 17:35
    8041 visningar
    52 svar
    52
    8041

    Grannen under - lättstörd?

    Vi bor i ett flerfamiljshus som vi hyr. I huset är det två lägenheter, och vi bor på ovanvåningen. Grannparet bor alltså under oss.

    Vi har en dotter på två år, och en son på ett.

    Huset är ett trähus. Renoverades på 90-talet, men är över 100 år gammalt.

    Under oss bor alltså ett par. Kvinnan arbetar dagtid på något IT-företag, mannen pluggar till sjuksköterska. Så han har ju lite olika tider då han är hemma, beroende på hur många föreläsningar han har, praktik osv. Båda är strax under 30.

    Vi har en helt ok relation till grannarna. Grillar ihop då och då. Jag har tagit hand om deras hund ibland när det har krockar för paret med jobb och praktik. Så det är ingen osämja mellan oss.

    Där är lite bakgrund

    Nu till problemet. Vi har alltså en ettåring och en tvååring. Helt normala barn. Sover 19:30-07:30. Det är färdiglekt kring 17, då äter barnen middag - sedan blir det bad, pyjamas, tandborstning och en stunds teletubbies innan säng typ. Vi är alltid ute minst 1 timme om dagen (förrutom när tvååringens astma är som värst om det är kallt ute. Hon hostar då tills hon spyr). Så det är som inte någon extremt lång tid under dygnet som barnen verkligen har möjlighet att störa så att säga. Men det är ju barn. Gråter ibland. Ramlar ibland, särskilt den yngre som just lärt sig gå. De övar på att bygga torn med klossar (på matta, det rivs ju ner ibland emellanåt). Bobbycar och bollar används givetvis bara utomhus.

    Lite så ser det ut.

    Men varje dag håller grannmannen på att ringa och smsa och be mig försöka få barnen att vara tystare. Idag störde det för mycket när ettåringen kröp från hallen till vardagsrummet. Krypljudet alltså. Han tyckte att jag skulle sätta henne i matstolen så det inte skulle låta. Det var vid 14-tiden.

    Såna typer av saker stör sig alltså grannen på nästan dagligen... Jag har plockat bort nästan alla barnens leksaker nu, och BVC klagar på att tvååringen inte kan bygga torn. Men han får ju liksom aldrig öva... Jag vet inte. Är det orimligt av grannarna att förvänta sig att vi ska vara knäpptysta?

    Jag kontaktade hyresvärden och förklarade. Undrade om det gick att isolera bättre. Värden menar på att grannarna måste stå ut med att vi för helt normala ljud här, särskilt eftersom det enbart är dagtid. Så han tog ett snack med grannmannen, men grannen fortsätter alltså att höra av sig jämt.

    Jag törs knappt låta barnen leka med sin nya julklapp (Duplo) för då kommer väl grannen klaga som vanligt.

  • Svar på tråden Grannen under - lättstörd?
  • Äldre 10 Feb 17:55
    #1
    +1

    Men jösses skit i deras gnäll och lev som vanligt och låt barnen leka. Jösses jag hade sagt ifrån själv till grannen. Han får väl använda öronproppar då om han är så lättstörd.

  • Äldre 10 Feb 17:56
    #2
    +1

    Ja, det är orimligt och jag tycker verkligen att du ska helt strunta i att försöka anpassa er efter hans krav. Självklart ska ditt barn krypa så mycket barnet vill och leka också! 

  • Äldre 10 Feb 17:58
    #3

    Informera vänligt men bestämt om att man i flerfamiljshus måste stå ut med normala ljud från grannen och att dina barn kommer att fortsätta höras orimlig utsträckning.

  • Äldre 10 Feb 18:00
    #4
    +1

    Helt klart normalstörning som kan förekomma dagtid ,ni har gjort de ni har kunnat göra om det inte passar så kanske dom borde köpa en villa ute i skogen

  • Äldre 10 Feb 18:03
    #5

    Har en granne under som alltid tyckte det var lugna puckar med vaknätter pga kolik eller öroninflammationer. Sedan blev det krig något år senare och grannen hade ett jävla humör. Visade sig att hon blivit beroende av morfin efter en skada.

  • Anonym (oj)
    Äldre 10 Feb 18:10
    #6

    Oj, jag som tyckte vi var lättstörda och har undvikit att klaga varje gång vi störs just därför...

    Grannen ovanpå har tre hundar av varierande stl som hoppar och springer och leker. Dessutom skäller, gnyr och ylar de minst 4-5 ggr om dagen. Ibland även på kvällarna. De har dessutom ett barnbarn som kommer dit ofta och som springer non stop. Det brukar vara runt middagstid som han dundrar fram över våra huvuden. När föräldrarna är borta spelar deras tonåring HÖG musik. Dock är de alltid supertrevliga och de ggr vi har sagt till så tystnar de, förutom när de har barnbarnet som inte går att få stopp på. 

    Du bör genast låta dina barn leka, om han måste sitta och plugga dagtid får han gå till biblioteket eller så, barn låter och det får man tåla om man bor i flerfamiljshus. 
    Skriv upp var gång han klagar och klaga sen du till din hyresvärd att du inte får vara i fred för grannen. 

    Personligen skulle jag älska att bo ensam i skogen, men ekonomin finns inte så jag får helt enkelt tåla lite ljud. Huset är dessutom inte nytt så att ljudisolera när det byggdes fanns inte på kartan. 

  • Femhen­ist
    Äldre 10 Feb 18:16
    #7

    Din granne har problem med sig själv, och jag tror inte att det spelar någon roll vad ni gör för det har gått långt där. Möjligen skulle ni ju kunna skynda på processen genom att provocera grannen. Kan du anordna så att något låter hos er när grannen vet att ni inte är hemma så tror han snart på spöken  

    Men en annan sak som jag tänkte på var det du skrev om BVC och att två-åringen inte kan öva på att bygga torn. Du får inte blanda ihop korten här, för ett test som de gör på BVC är bara till för att ha koll på att utvecklingen, och det är inget färdighetsprov. I ett längre perspektiv så spelar antagligen träning i att bygga torn inte någon roll alls för ditt barns faktiska utveckling. Möjligen skulle barnet prestera bättre på BVC nu, men du kan vara lugn, det blir säkert bra till slut ändå.

  • Anonym (vera)
    Äldre 10 Feb 18:22
    #8

    Inte ens jag som är extremt lättstörd hade inte klagat på det du beskriver.
    Fast jag skulle inte välja att bo under en småbarnsfamilj heller, helst inte ens som närmste granne. Hade en barnfamilj vägg i vägg för ett par år sedan men det löste jag genom att byta sovrum. Jag står verkligen inte ut med skrikande småbarn.

    Och innan någon ger mig rådet att flytta till skogen, nej det är inte aktuellt. När jag uppnått tillräcklig ålder ska jag flytta till ett område där det bara bor människor 50+.

  • Anonym (C)
    Äldre 10 Feb 20:11
    #9

    Jag behövde bara läsa ettåring+tvååring+hundra år gammalt hus för att förstå precis vad er granne menar. Barn i den åldern har väldigt mycket ljudliga aktiviteter för sig och i synnerhet fotsteg och saker som slår i eller rullar över golvet låter mycket mer i våningen under än i den egna lägenheten. Samtidigt har ju barnen också rätt att existera och att vara de barn de är. Ni måste nog vara kreativa både du och grannen för att hitta sätt att samexistera. Om det är möjligt så se till att barnen inte leker i rummet ovanför det hon jobbar i (kanske kan hon byta arbetsrum ifall det gör det enklare). Och skaffa riktigt tjocka lekmattor där de kan bygga med klossar och liknande.

  • Anonym (TS) Trådstartaren
    Äldre 10 Feb 20:27
    #10
    Anonym (C) skrev 2018-02-10 20:11:46 följande:

    Jag behövde bara läsa ettåring+tvååring+hundra år gammalt hus för att förstå precis vad er granne menar. Barn i den åldern har väldigt mycket ljudliga aktiviteter för sig och i synnerhet fotsteg och saker som slår i eller rullar över golvet låter mycket mer i våningen under än i den egna lägenheten. Samtidigt har ju barnen också rätt att existera och att vara de barn de är. Ni måste nog vara kreativa både du och grannen för att hitta sätt att samexistera. Om det är möjligt så se till att barnen inte leker i rummet ovanför det hon jobbar i (kanske kan hon byta arbetsrum ifall det gör det enklare). Och skaffa riktigt tjocka lekmattor där de kan bygga med klossar och liknande.


    Grannen är en man

    Oftast leker barnen i barnrummet, under barnrummet är trapp - och det är trappen upp till oss - så det är inget rum hos grannen direkt under det. Ändå hör grannen om tvååringen exempelvis leker med sin tågbana i barnrummet.

    Vårt kök är ovanför deras kök. Vårt badrum är ovanför deras badrum. Vårt vardagsrum (där leker barnen också ibland) är ovanför deras vardagsrum. Vårt sovrum är ovanför deras sovrum. Ska han sms:a mig hela dagarn vilket rum han är i så att vi inte råkar vara ovanför..?
Svar på tråden Grannen under - lättstörd?