• Mamalou

    Skyldighet att ge vårdnad?

    Hej!

    Jag undrar om jag som nybliven mamma är skyldig att ge pappan vårdnad från början om han vill ha de? Kan jag välja o inte ge honom vårdnad eller blir de samma process som när man har gemensam o vill ha ensam?

    Vill alltså inte ge han vårdnad men vill också gärna slippa strul så undrar rent rättsligt hur de ligger till

  • Svar på tråden Skyldighet att ge vårdnad?
  • Anonym (123)

    "Vill alltså inte ge han vårdnad men vill också gärna slippa strul"

    Om pappan vill ha vårdnad så går dom där två inte riktigt ihop

  • legomum

    Du kan välja att ha egen vårdnad (istället för gemensam)utan några som helst problem.

    Det är inte samma sak som att inte låta pappan vara delaktig lika mycket som du är. Den biten är det viktigaste för barnets skull. Att ni tar ansvar båda två.

  • Anonym (mmm)

    Är ni inte gifta kan du ha ensam. Vad pappan sedan gör är hans val. Han kan försöka ta det till rätten. Han har nog dock rätt svårt att få gemensam vårdnad eftersom ni inte är gifta men han kan strida för rätten att få träffa barnet 

  • Brumma
    Anonym (mmm) skrev 2018-02-11 18:06:47 följande:

    Är ni inte gifta kan du ha ensam. Vad pappan sedan gör är hans val. Han kan försöka ta det till rätten. Han har nog dock rätt svårt att få gemensam vårdnad eftersom ni inte är gifta men han kan strida för rätten att få träffa barnet 


    Svårt att få vårdnad om de inte är gifta?

    Det är inte svårt för en pappa att få vårdnad genom att gå till rätten. Sålänge han inte är grov brottsling (även om även spana kan få vårdnad) eller grov narkoman eller på annat sätt är farlig för barnet. Extrema samarbetssvårigheter kan även det vara en stopper, men inte bara för att man inte "vill".

    Varifrån har du fått att det är svårt för honom att få vårdnad och varför lurar du i TS osanningar?
  • Brumma

    Rent rättsligt ligger det till såhär.

    Om ni är gifta får ni gemensam vårdnad automatiskt. Om ni inte är gifta får du som mamma automatiskt ensam vårdnad (oavsett om ni bor ihop eller inte). Vill du inte ge pappan del i vårdnaden skriver du helt enkelt inte under. Barnet har dock lika stor rätt till umgänge oavsett ensam eller gemensam vårdnad.

    Om pappan stämmer på gemensam vårdnad är sannolikheten hög att han får den. Sålänge han är en hyfsat normal person utan grova narkotikaproblem osv eller att ni har grova problem att samarbeta (dvs inte att ni bråkar om en del men grova ) får han med största sannolikhet vårdnad. Om båda stämmer enbart på ensam vårdnad får dock inte rätten döma till gemensam, men stämmer han på gemensam och du vill ha ensam kan de "välja". Gemensam vårdnad ses i de allra flesta fall som det bästa för barnet.

    Umgänge har inget med vårdnad att göra (detta vet du redan kanske :) ) så oavsett vårdnad har du skyldighet att arbeta för ett bra umgpngesformrer mellan barnet och pappan.

Svar på tråden Skyldighet att ge vårdnad?