• Äldre 14 Feb 22:24
    7643 visningar
    22 svar
    22
    7643

    Att lära barn läsa innan skolan.Positivt?

    Hej!Undrar om det är vanligt med barn som kan läsa innan de börjar skola?

    Har hört mycket om att de barnen kan få problem i skolan då undervisningen har små resurser att handskas med elever som sticker ut kunskapsmässigt.

    Har ni några erfarenheter?

  • Svar på tråden Att lära barn läsa innan skolan.Positivt?
  • Äldre 14 Feb 22:27
    #1

    De flesta kan väl läsa iallafall lite innan de börjar skolan idag. Med pedagogisk fsk och sen fsk-klass.

  • Äldre 14 Feb 22:35
    #2

    Jag kan inte komma med nåt om hur det är nu, men när jag började skolan så var jag typ den enda i klassen som kunde läsa (kanske var det en eller två till som kunde). Det jag minns är att vi som låg före de andra fick bilda en egen läsgrupp och fick läsa de svårare böckerna. Jag läste flytande, vilket ingen annan gjorde, men jag kan inte minnas att det var jobbigt på nåt sätt. Jag tror att det är individuellt hur man upplever det, jag såg det väl mer som nåt slags självförtroendeboost.

  • Äldre 14 Feb 22:48
    #3
    +2
    Sara101010 skrev 2018-02-14 22:24:58 följande:

    Hej!Undrar om det är vanligt med barn som kan läsa innan de börjar skola?

    Har hört mycket om att de barnen kan få problem i skolan då undervisningen har små resurser att handskas med elever som sticker ut kunskapsmässigt.

    Har ni några erfarenheter?


    Jag fick lära mig läsa räkna skriva innan skolan. När jag var 5 kunde detta.

    När jag började skolan hade jag skittråkigt.

    Jag hade lika gärna kunnat hoppa över hela ettan.

    Ingen hänsyn togs till mig utan ALLA ska passa in i mallen och INGEN sticker utanför.
  • Äldre 14 Feb 22:48
    #4

    Och ingen annan på hela skolan eller gården kunde läsa räkna skriva innan ettan

  • Äldre 14 Feb 22:52
    #5

    Min erfarenhet är att skolan idag möter ett större spann än på 70-80-90-talet.
    Vissa kan läsa flytande, vissa på flera språk, vissa kan sköta en dator/läsplatta inkl. skriva enklare meningar, programmera små datorprogram (blockprogrammering) och räkna. Detta har de lärt sig via appar eller webben.
    Andra känner knappt igen bokstäverna.

  • Äldre 14 Feb 23:04
    #6

    När jag började skolan var det flera barn som kunde läsa. Jag kommer ihåg att jag kände mig lite lurad och efter som inte kunde. Det var 1982

  • Fru Ve
    Äldre 15 Feb 08:56
    #7

    Jag tror inte man behöver pusha på barnet att lära sig läsa om hen inte är intresserad, men heller inte hindra ett intresse som finns. Min äldsta son som är 10 år nu kunde inte alls läsa innan skolan började p.g.a. ointresse från hans sida. Det var lite tragglande första året, han fick den lättaste läseboken av tre möjliga. Men sen lossnade det och nu i klass 4 är han en av de snabbaste och bästa läsarna i sin klass. Han läser massor av böcker på fritiden också.

    Lillebror som är 6½ år går förskoleklass nu. Han lärde sig läsa då han var ca 4 år och klarar nu enklare barnböcker. Han ligger före även inom matematik. Detta är ju en utmaning eftersom mycket av det som de gör på förskoleklass är för lätt för honom. Men skolan har löst det så att han har matematik med klass 1 istället. Och gällande läsning/bokstäver går det ju att nivåanpassa uppgifterna. Det är klart det är en fördel för honom att kunna läsa redan men då gäller det också att barnet går i en skola som ser varje individ så barnet inte blir uttråkad.

  • Äldre 15 Feb 09:51
    #8

    Det är positivt, tycker jag. Varför inte lära barnet grundläggande färdigheter så att han/hon inte behöver kämpa så mycket i skolan?

    I min sons förskoleklass kan alla barn läsa och skriva, det är kul att alla ligger på ungefär samma nivå.

  • tvilli­ngmamm­aVastm­anland
    Äldre 15 Feb 09:58
    #9

    Jag fick också höra att man inte skulle lära barnen läsa innan de började skolan, för då skulle de bli uttråkade.
    Problemet var att typ 70 % kunda läsa när de började skolan, vissa läste kapitelböcker som Harry Potter.
    Mina barn kunde typ skriva sitt namn.
    Effekten blev att läsundervisningen blev snabb och summarisk i skolan, den stora gruppen som kunde läsa gjorde ju att läraren var tvungen att anpassa undervisningen lite efter dem så att de inte skulle bli understimulerade.
    Flera barn, däribland mina, hängde inte riktigt med och vi fick en hel del problem på grund av detta och fick jobba jättemycket hemma.
    Som läget är idag är det normala att man kan läsa när man börjar första klass och väldigt många kan det också innan förskoleklass.

  • Äldre 15 Feb 14:23
    #10

    Jag tror att fler barn idag har lärt sig att läsa pga datorer och smartphones. Samt att många föräldrar anser det viktigt innan skolstart. Därför medvetet gjort ett val åt barnet, att lära dem att läsa. Så länge barnet VILL och är positivt inställd så är det aldrig fel, men ett KRAV ska det inte vara. Det ska vara ett lekfullt lärande när de är små. Det finns andra färdigheter som är viktigare att kunna när man börjar skolan/ förskoleklass. Turtagande/ vänta på sin tur, kunna ta/ följa instruktioner, samarbeta mm. Och viktigt - alla barn utvecklas i olika fart, har olika svårigheter att tacklas med, och att det mesta jämnar ut sig med åldern/tiden.

Svar på tråden Att lära barn läsa innan skolan.Positivt?