• musicmakesit

    Valpkurs?

    Jag får hem min första valp, en pomeraniantik, om två veckor, eftersom jag aldrig haft valp innan har jag läst allt jag lyckats komma över om uppfostran, valptiden osv för att kunna ge min lilla älskling den bästa uppväxt möjligt. Har även läst på lite om valpkurser, tänker att eftersom det är första valpen kanske det känns tryggt att kunna få tips, råd och lektioner med någon som inte är nybörjare som jag liksom, dessutom roligt för valpen att få träffa andra hundar och leka med.

    Är valpkurs en bra idé? Vad har ni för erfarenheter och vad borde jag veta innan jag får hem valpen? Vid vilken ålder är lämpligt att börja på valpkurs? Tänker att hon kanske är för ung i början för att kunna ta till sig och tycka att det är roligt, kunna fokusera osv.


  • Svar på tråden Valpkurs?
  • Anonym (Absolut)

    Tycker absolut valpkurs är en bra ide framför allt vad gäller social träning. Skönt att som ägare få lite tips och idéer också. Kolla gärna upp lite vilken sorts träning dom använder sig av, pratar dom tex om dominans osv hade jag valt någon annan.

    Något särskilt du undrar över?

  • EmberEyes

    Valpkurs är nästan alltid en bra idé, även om du hade haft gedigen tidigare erfarenhet av valpar.

    Den för mig viktigaste delen är den socialisering du ger din valp. Mycket av det du kommer lära dig, både praktiskt och teoretiskt kan du plocka upp från böcker och resurser på nätet, men hela grejen med att ta dig till och från kursen med valpen, valpen får umgås med andra hundar av olika storlekar, den får lära sig att inte konstant vara universums medelpunkt (våra valpar har alltid lyckats stjäla all uppmärksamhet, andra kanske är bättre på att "ignorera" sina valpar än oss... Skrattande ), träffa olika människor osv.

    Sedan är det jättenyttigt att ha träningen i vardagslydnad schemalagd, det är så lätt att säga "imorgon" annars. Och att ha en instruktör som stöd är jättebra, de har nästan alltid många års erfarenhet och det finns väldigt få problem de inte råkat på tidigare. För att inte tala om möjligheten att "nätverka" med andra hundintresserade med jämngamla hundar.

  • Dexter dot com

    Personligen tycker jag det är bättre att vänta med valpkurs tills valpen boat in sig, blivit trygg med dig och kan koncentrera sig lite längre. I början brukar det vara fullt upp med rumsrenhetsträning och att du och valpen ska "bonda" och lära känna varandra. Du ska naturligtvis träna på er kontakt, belöna när valpen kommer, koppelträning mm redan från start . Har du ingen kunskap av valpar och inlärning alls så rekommenderar jag dig att läsa böcker av Memea Mohlin och Eva Bodfäldt som jobbar med positiv förstärkning.
    När det är dax för valpkurs så finns det en uppsjö av privata instruktörer, bruks och kennelklubben så välj noggrant vilka som jobbar med mjuka metoder och positiv inlärning.

  • scanmia

    Valpkurs är en jättebra idé. Jag tror aldrig jag har tagit en hundkurs som jag inte har lärt mig någonting från (även om det var en som jag lärde mig hur man gör en snabb sorti från, när instruktören tog fram piskan!). Att ha en hundkunnig utomstående som ger råd och tips samt en massa andra hundälskare med valpar är värdefullt för mig. Valpen får social träning och möjlighet att träna med många distraktioner. Visst kan det vara lite stressigt, men en gång i veckan klarar både och valpen av en utmaning.

  • Alessia

    Valpkurs är bra för både för såväl valpen själv som för husse/matte. Men först ska valpen känna sig trygg med sin nya familj och omgivning vilket betyder att  tidigast 5-månadersvalpen kan dra god nytta av kursen. Många kommer tyvärr alldeles för tidigt med sin valp, de är för små, för outvecklade och kan bli rädda av omgivning och krav.
    Ta också helst reda på lite om kursplan och ledare. Alla valpkursledare är inte klippta och skurna för jobbet. Synpunkter från tidigare deltagare är guld värda.

Svar på tråden Valpkurs?