• Skånepar

    Hunden hoppar över staketet.

    Har en fundering angående en hund som hoppar över staketet.
    Vår hund började hoppa över helt plötsligt, gör det även då vi är ute i trädgården och säger åt honom att stanna, men han blir så ivrig att få leka att han inte hör på.
    Vi bor på hörntomt och kan därmed inte sätta upp högre staket pga det ska vara fri sikt i korsningen.
    Så funderat på att sätta noskorg på hunden eller vad det kallas, och ner i en sele på bröstet, så han inte kan lyfta upp huvudet för högt, typ som man gör på hästar, några funderingar på detta som ni kan dela med er av?

  • Svar på tråden Hunden hoppar över staketet.
  • FallenAngelNr1000

    Nej, det tycker jag inte ! Det låter väldigt brutalt faktiskt, att inte kunna röra sig fritt. 
    Hellre att du har den kopplad med lång lina. Men läskigt ifall den skulle trassla in sig.
    Du kan ju kanske koppla vattenspridare längs staketet och sensorer så det starta när hunden är på gång ? Eller stätta upp liknande fobollsmål's nät så att man fortfarande har "fri sikt" ? Att begränsa ett djurs rörlighet är inte att lösa problemet. Det handlar om att vara envis och tydlig. Låter som att man skulle behöva hjälpas åt med detta problem. Att den ena går ut utanför staket och leker med en leksak och att man tydligt visar på rösten att det inte är okej att gå över. O när den klarar det så ge den extra goda kött bitar i trädgården ! Du kan ju också koppla ljudsensorer o saftblandare (om man får ha det). 
    Finns säkert 100 bättre sätt än att begränsa hundens rörlighet på huvudet. Ditt ex t ex kanske råkar förhindra hunden ifrån att klia sig och det är inte bra isåfall. En hund kan bli deprimerad så gör du på "ditt" sätt så va väldigt uppmärksam för någon måste hela tiden finnas där och kunna hjälpa hunden vid minsta lilla om man vill ha en glad hund !

  • Kerubmamman

    En del löser det med att dela av trädgården. Så kanske 75% blir en stor hundgård och på så sätt klarar kraven på sikt i korsningen. 


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Skånepar

    Han ska hindras från att dra upp upp huvudet högt så han inte kan hoppa, hur kan det vara brutal jämfört med att han sitter i lång lina och ´ser en annan hund och sätter full fart och stoppas mycket brutal av halsbandet i full fart?
    Nej, kommunal rekommendation är 80 cm höga staket, tror inte kommunen vill ha nåt konstigt nät som ser ut som fotbollsnät runt tomterna.
    Han vet mycket väl att han får mat i trädgården, men han vet också att när vi går promenader med honom så kan han träffa andra hundar, det gö han inte i trädgården.

  • FallenAngelNr1000

    Det enklaste sättet är faktiskt att man är "roligare" för hunden än någonting annat! Men det kräver en del av en som person. Ni kan även motionera hunden rejält innan ni låter den vara lös i trädgården så att den vill vila och vänjer sig vid "ytan" och med er där så att "glömmer" bort det som finns utanför.

  • FallenAngelNr1000
    Skånepar skrev 2018-03-04 18:27:03 följande:

    hur kan det vara brutal jämfört med att han sitter i lång lina och ´ser en annan hund och sätter full fart och stoppas mycket brutal av halsbandet i full fart?


    Man kan ju ha kortare lina i början så att den lär sig att det tar stopp!
    O självklart med sele då halsen inte får skadas! 
  • FallenAngelNr1000

    Säg att det kommer in en lös hund på tomten då, ska den inte få kunna försvara sig då ? Enligt lagen är det bättre om den inte gör det då allt kan falla på er. Men som de individer och känslor och smärtor som de faktiskt kan känna så är det mer rättvist.

  • FallenAngelNr1000

    Man kan även ändra "mötespunkten" till ett ställe bra utom synhåll för hunden ifrån eran trädgård där ni möter andra hundar så att den vänjer sig vid att inte hälsa på andra hundar precis utanför staketet!

  • Skånepar

    Alltså, vi vill ha hunden lös då vi fikar eller grillar etc, är vi inte i trädgården är han inne med oss.

  • FallenAngelNr1000
    Skånepar skrev 2018-03-04 18:39:52 följande:

    Alltså, vi vill ha hunden lös då vi fikar eller grillar etc, är vi inte i trädgården är han inne med oss.


    Då är det bara o börja ha den i vanligt koppel och visa hur man låter andra hundar gå förbi utanför utan att korsa "gränsen". Det gäller även på er att ni är uppmärksamma på att det kommer andra hundar och kan då få hunden att fokusera enbart på er och lek. Tro mig, en hund föredrar att leka än att attackera eller springa flera meter om den redan har roligt på plats. 

    Men det låste som att det alltid kommer finnas en viss risk för att hunden hoppar över när ni inte är uppmärksamma. Så i början hade jag lagt öglan av kopplet på marken och ställt stolen i den och sen kommunicera med hunden när det blir "exalterade" situationer och leka med den. Till en början i koppel och därefter steg för steg (först närmast huset för att sen komma närmare staketet) så att den förstår vad det är du vill att den ska göra istället för att helt fästa fokus på den andra och inte lyssnar någonting! 
  • Skånepar

    Ja, vi har honom i koppel nu då vi är i trädgården. Han vet mycket väl att man inte får hoppa över, kommer det inga hundar hoppar han inte över.

Svar på tråden Hunden hoppar över staketet.