• Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 14:40
    70592 visningar
    216 svar
    216
    70592

    Sån tandläkarskräck men måste gå ??!!

    Det är böttre att du lagar den nu, om det går om hålet inte redan är i närheten av nerven. Dör tanden kommer du vara tvungen att rotfylla den och det är 100 ggr värre än att bara göra en fyllning. Gå så har du det gjort.

    Är det så hemskt som du beskriver kanske du ska uppsöka psykolog för kbt eller din vårdcentral för att få stesolid för att kunna gå. Men du måste ta tag i det innan det blir värre.

    Det är inte receptionisten som kommer behandla dig så strunta i hennes beteende och gå och träffa tandläkaren istället.

  • Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 21:41
    #29
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-13 16:58:25 följande:

    Att man inte ens känner sig välkommen eller att de ens vill försöka mötas halvvägs för ett bra besök gör ju inte att en sån som jag känner tillit. Vet vilka tandläkarna är då vi går dit med barnen. Hade tänkt ge dom en chans.

    Mitt stora problem är inte vad som händer i tandläkarstolen. Utan att jag har verkligen ingen tillit till tandläkarna hur de är. Och ja.. Jag dömer alla utifrån min dåliga erfarenhet.

    Jag kan knappt prata med en tandläkare om barnen är på sina undersökningar.

    Jag känner sån avsky till den yrkesgruppen hur inkompetenta jag upplever att de är.

    Jag får högt blodtryck och blir förbannad bara jag tänker på en tandläkare.


    Då så, vänd dig inte till tandläkaren eftersom du är så j"kla nedvärderande och kallar en hel yrkeskår för inkompetent. Risken finns att infektionen som ett hål är sprider sig, i värsta fall ut i musklerna och ner till sternum, Ludwigs angina. Då blir du inlagd på sjukhus och kommer få antibiotika intravenöst. Så får du se hur kul det är.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 21:48
    #31
    Anonym (Tandsköterska) skrev 2018-03-13 21:39:01 följande:

    Du kommer behöva laga tanden, eventuellt rotrensa den. Om tanden dör så kommer definitivt en rotrensing behöva göras om du inte gör med på att dra ut den. Infektionen som tillsist kommer bildas kommer göra dig väldigt sjuk och infektionen kommer spridas vidare till käkben och andra tänder. Om det sker så kommer du behöva rotrensa eller dra ut varenda tand. Googla om paradontit. Du har inget annat val än att gå till tandläkaren. Men desto längre du väntar desto värre kommer problemet att bli.

    Jag beklagar bad du har gått igenom och jag förstår din rädsla. Men att dra alla tandläkare över en och samma kam pågrund av att två tandläkare sabbade det för dig och sonen är som att döma alla av ett misstag.

    Du ska självklart få ett positivt bemötande och du ska bli väl omhändertagen men jag undrar vad det är för krav på personalen som du är ute efter.? Det är jätteviktigt att du är ärlig och öppen - vilket du verkar ha vart - men alla krav går inte att kräva. Därför undrar jag vad det är du har för krav så kan jag tala om ifall vi kan bemöta dom eller om det är orimliga.

    Du kan gå till läkare och fråga om värktabletter men tveksam till att du kommer få något...

    Du har tyvärr bara ett val och det är vård hos tandläkare.

    Jag försår din rädsla. Jag är född på 60-talet och tandvården var hemsk och brutal. Jag blev utsatt för mycket och blev tandvårdsrädd. Jag överkom det genom att utbilda mig till tandsköterska och jag älskar att hjälpa dom som är/var lika rädd som jag en gång var.

    Du måste våga lita på att en tandläkare kan hjälpa dig. Du behöver visserligen inte gå till tandläkare men det kommer inte sluta väl då.. det går nerver och blodkärl i pulpa ner till rot och käkben...

    Om ditt ben dör pga kallbrand så måste du tyvärr operera bort benet.... samma lika med tand om du inte kan tänka dig rotfyllning.

    Kanske att en lagning räcker...


    Okej, du behöver nog lästa om några av dina kurser.

    Endodontiska infektioner sprider sig inte till andra tänder, de sprider sig i benet och i värsta fall ut i muskler, ned till sternum och kan påverka hjärtat. Men apikala förändringar sprider sig inte från tand till tand.

    Parodontit har inget med varken karies eller endo att göra.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 22:54
    #38
    Anonym (Aron) skrev 2018-03-13 22:07:34 följande:

    Privattändläkare kan väl inte neka att endast laga en tand..?


    Klart de kan, varför släcka småbränder när man misstänker att att det pågår en skogsbrand.. Varför lappa och laga när man känner att man behöver göra en fullständig undersökning för att terapiplanera hela bettet..
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 23:02
    #40
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-13 22:03:45 följande:

    Det jag hade som önskemål var att enbart röntga och åtgärda den tanden på samma besök ifall det behövdes.

    Men nej då.... de tyckte jag skulle göra en fullständig förstagångsundersökning och komma tillbaka om åtgärd behövdes. Vilket skulle då bli ett besök till.

    Kan man inte ta höjd i tidsramen för ett sådant besök ska man inte utge sig för att vara specialister på tandvårdsrädda.


    Det är så det går till. I ditt yrke kanske man hafsar över saker för att det ska gå fort. Du tjänar inget på att göra en akutundersökning bara där du har ont när det var 10 år sedan du var hos tandläkaren sist, det är bättre om du får alla tänder undersökta och så att tandläkaren kan terapiplanera ditt bett och inte bara släcka småbränder utan terapiplanera så att du får den bästa behandlingen för HELA ditt bett.

    De vill ge dig den bästa behandlingen för dina tänder men du bara uttalar dig kränkande om deras kompetens utan att ha någon själv
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 23:05
    #41
    Anonym (Aron) skrev 2018-03-13 22:59:30 följande:

    Jag har i alla fall inte blivit nekad att bara laga en tand..


    Det går inte att generalisera. Har du ett okej bett och kommer in akut för att laga ett hål är det klart att ingen nekar dig.

    Är du en tandvårdsrädd patient med värk som inte har gått till tandläkaren på 10 år(!!) så är det klart att de vill göra en fullständig undersökning.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 13 Mar 23:08
    #42
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-13 22:13:59 följande:

    Med tanke på vilket misslyckande dessa 2 tandläkare har gjort mot min familj och sedan ska vi inte prata om alla som man känner som har fått sina problem efter tandläkarbesök.

    Så här mycket inkomptetenda utbildade personer finns det väl inte någonstans i andra yrken ??!!


    Ja, så att två personer av en yrkeskår på 7 500 har misslyckats så är hela kåren inkompetent. Grattis.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 07:53
    #50
    Anonym (Aron) skrev 2018-03-13 23:16:24 följande:

    Tråkigt att de har sådan stil..det är ju inte de som betalar för en fullständig undersökning..


    Tråkigt att de vill göra det bästa möjliga för patienten? Göra så att hon inte behöver komma med värk igen om ett par månader för att hon kanske hade ett hål på andra sidan och då behöva betala för en akutundersökning igen. Göra en undersökning för att kunna laga hål innan tanden behöver rotfyllas eller dras ut. Göra en undersökning för att kunna förebygga tandlossning när det går att åtgärda så patienten slipper uppleva att tänderna trillar ut.

    Att du tycker det är tråkigt att tandläkaren vill jobba preventivt, det får stå för dig. En fullständig undersökning kostar ca 830kr, patienten har, om hon är över 30, atb som gör att hon behöver betala 380kr. Är hon under 30 så betalar hon inget alls då tandvårdsbidraget är högre än kostnaden för undersökningen.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 08:09
    #51
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 06:06:37 följande:

    Om du nu jobbar inom detta så har ju precis en sådan attityd som gör att jag tycker alla är dåliga.

    Kan man inte ha förståelse att man inte vill göra en fullständig förstagångsundersökning utan vill åtgärda det som gör ont. Hade jag velat slösa mina pengar på onödiga undersökningar hade jag väl gått för 9 år sedan.


    Hade du "slösat" pengar på den "onödiga" undersökningen så hade du inte behövt ha värk idag. Då hade de kunnat åtgärda problemet innan du fått värk.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 08:20
    #54
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 08:13:42 följande:

    Om man nu har molande tandvärk , dock ej hela tiden. Och ibland går värken upp mot örat på samma sida.

    Kan fortfarande tugga obehindrat på den sidan.

    Lite ökad smärta vid tandköttet nedanför.

    Då har det ju inte gått så långt , ??

    Fick ingen läkartid... fick bara rådet att ta Ipren istället. Suck.....


    Jo, behöver du ta värktabletter för tandvärken och har refererad smärta så har det gått vääldigt långt.

    Vill du ha det akut åtgärdat så ring jouren, men det bästa är fortfarande att göra en fullständig undersökning för att förebygga att det här händer igen om något år för någon annan tand.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 10:12
    #59
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 09:34:33 följande:

    Det finns 2 st som är mer specialiserade på tandvårdsrädda i vår stad. Ringde den ena då sonen behöver ett sådant ställe. Den första var inte alls intresserad , även om jag förklarade utan de ville inte ta emot honom utan hänvisade till ställe nr 2. Och det är där vi går nu och där jag avbokade min tid.

    Kommer inte fortsätta söka utan jag tar mina Ipren och väntar på att tanden dör så det blir klart. Tycker det borde vara klart snart då jag haft värk i snart 1 år.


    Det blir inte klart för att tanden är död. Då kommer det bildas en förändring i benet som kommer fyllas med granulationsvävnad och var. I bästa fall blir det eventuellt en fistelgång som tömmer varet ut i munnen och du slipper den tryckande värken (andra vävnader kring tanden lever fortfarande). Eller så känner du ingenting men då ska du leva med vetskapen att den kan när som helst komma att akutiseras och du får värk från övriga vävnader kring tanden.

    I värsta fall sprider sig infektionen till munbotten (flegmone), kindmusklerna och skinnet (cellulitis), eller vidare till sternum och hjärtat (Ludwigs angina). Eller blodförgiftning.

    Ibland måste man göra saker man inte vill, saker man är rädd för, det du gör just nu är att leta minsta lilla anledning att inte gå (de vill att jag kommer på en undersökning, receptionisten var otrevlig, jag hatar tandläkaren och alla två är inkompetenta, jag har ingen ork). Det är ingen annan än du själv som förlorar på det och du vinner absolut ingenting på att vänta ut att tanden långsamt dör. Har du tur kanske det räcker med en lagning eller en stegvis lagning i dagsläget. Väntar du så kommer du att få dra ut tanden så småningom om du vägrar att rotfylla.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 10:53
    #64
    Anonym (Aron) skrev 2018-03-14 10:34:31 följande:

    Känner 2 pers en med avbrutna tänder p.gr. av hål och en har nedanraden framtill nästa helt nedsliten till tandköttet p.gr. av knaprande på karameller..konstigt för de har ingen värk säger de..


    Inget konstigt alls. Så är det med tänder. Ibland gör det ont som helvetes eldar och ibland känner de ingenting och går i nekros smygande.

    Pulpan är så fiffig att den kalkar igen sig själv vid kariesangrepp. Ibland fungerar det för att skydda mot smärta, ibland fungerar det inte.

    Samma sak med karamellknapraren. Där är pulpan kanske så oblitirerad att själva tanden inte har någon känsel. Men det kommer leda till andra besvär då käkleden hamnar i fel läge när tänderna är så nedslitna och det ger ogynnsam belastning av muskler i ansiktet och halsen.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 20:05
    #78
    Anonym (Aron) skrev 2018-03-14 13:13:39 följande:

    En del stammar i afrika slår av bitar av sina framtänder för att de ska bli spetsiga..aj.. :)


    Ja, och i Japan utförde man ohaguro vilket innebar att man färgade sina tänder svarta. Det var högsta statussymbolen på 1800-talet.

    samburufolket drar ut tänder i ceremonier. Finns många konstiga ritualer.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 20:11
    #79
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 16:55:26 följande:

    Nu har jag haft en ordentligt egenkoll på mina tuggtänder nere.

    Efter att ha googlat bilder också så antar jag att jag har karies i alla tuggtänder nere. Det är som svarta streck i fårorna.

    De näst bakre tuggtänderna ( har inga visdomständer) på båda sidorna saknar en del av tanden. På själva tuggytan. Inte svarta hål utan bara delar som är borta från tanden. Ser nästan platt ut om man jämför med dom sista tänderna.

    Där uppe har jag ingen aning.

    Men när man gogglat så inser man ju att jag har nog inte så förstörda tänder som andra har.


    Det går inte se endast rent visuellt, det krävs även att ta röntgen för att bedömma hur dåliga tänderna är. Kariesskadorna kan vara så omfattande att det du ser kan vara mest ett tomt skal.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 23:14
    #92
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 20:39:17 följande:

    Men om man inte har stora hål ( så som skräckbilder man får se ) på tänderna , utan mina ser ju bra ut. Ja förutom det som är bortnött.

    Borde man inte då har fruktansvärt tandvärk om det är illa inne i tanden ? Jag har ju bara molande tandvärk


    Aktiv karies är antingen vit, gul, orange eller brun. Det är väldigt svårt att se kariesangrepp som inte är stora kaviteter för otränade ögon. Dessutom krävs oftast röntgen för att se hur stor utbredning kariesen har då ytan kan se helt intakt ut.

    Nej, ibland går tänderna i nekros asymptomatiskt helt utan att patienterna märker något och ibland får patienterna tandvärk av olika grad.

    Men eftersom du bestämt dig för att inte gå till tandläkaren önskar jag dig lycka till med värken.
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 14 Mar 23:18
    #94
    Anonym (Misse) skrev 2018-03-14 21:39:02 följande:

    Om tanden är död gör den inte ont alls. Jag har haft ont i en tand i många år och tandläkaren har aldrig sagt att det är något konstigt med den. Säkert nåt litet hål som känns.


    Det kan visst göra ont, tanden kan vara delvis nekrotisk och någon nerv i någon av rötterna kan fortfarande vara vid liv, sedan är vävnaderna runt omkring vid liv och är tanden nekrotisk bildas det ett tryck kring roten pga infektionsvävnad
  • Anonym (Bsj)
    Äldre 15 Mar 18:20
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-15 15:52:26 följande:

    Jag orkar inte ta alla diskussioner och jag och maken kan inte alls prata om det längre utan att vi blir osams. Och vi är aldrig osams i vanliga fall


    Hoppas att din make blir lycklig i sitt nästa förhållande då! :)

    Så kan du sitta där ensam utan man, vänner och barn, bitter med värk och med var rinnande i munnen och säga att det är minsann inte ditt fel utan den där jädra tandläkaren för 10-15 årsens fel!

    Skål på dig i förväg och trevlig helg! :D
Svar på tråden Sån tandläkarskräck men måste gå ??!!