• UndrandeSökare

    Oförklarligt barnlös

    XAHHA92 skrev 2018-03-14 15:56:39 följande:

    Hej!

    Jag skapar här en tråd för oss som gått genom en fertilitetsutredning och hamnat i kategorin oförklarligt barnlös. Hela utredningen tog 10 månader att göra och vi ångrar oss att vi inte ansökte privat istället. Lätt att vara efterklok!

    Lite kort info om mig: 25 år, försökt få barn i två år, icke rökare, äter bra, normalviktig & lever allmänt nyttigt.

    I min utredning har jag fått lämna blodprov (CD3), FSH normalt och AMH 1.6.

    Fått göra vul där allt ser normalt ut.

    Gjort en spolning där det var fritt flöde i äggledarna.

    Därmed klassas vi som oförklarligt barnlösa, de hittar ingen anledning. Många säger till mig att jag borde vara glad över detta, men det är jag inte. Där finns alltid en anledning till varför man inte kan få barn, men här i Sverige får man inte en så pass avancerad utredning. Sen är jag självklart glad över att man i Sverige kan få gratis hjälp att få barn!

    Jag får även höra många gånger att jag är ung och borde slappna av mer. Jag har ju fleeeera år på mig att få barn! Tänk er själva att vara i den mest fertila ålder och redan nu inte kan få barn, låter inte så skoj va...?

    Nu tycker läkaren att vi ska försöka med insemination och jag är inte på hennes sida ang den behandlingen. Läser på om detta och ser att insemination ger en chans på ca 10-15% att det blir ett barn. Svårt att tänka positivt med de låga oddsen!

    Är det fler som är i vår situation? Kan vara skönt att dela med sig av sina tankar med andra som fått diagnosen oförklarligt barnlösa!


    Jag har full förståelse för att ni tycker att det är tungt att få diagnosen oförklarlig barnlöshet. Vi fick också den diagnosen av svenska sjukvården efter 3 missfall pgr av att missfallsutredningen inte visade något. Detta pgr av att de tog för få prover. Inte ens ett spermaprov fick vi ta trots att vi frågade om det.

    Men vi gav inte upp. Jag hittade sen denna tråd och vi reste till Life clinic i Aten och fick en mycket bättre utredning där. Jag fick då veta att mina fertilitetsproblem beror på att jag har en koagulationssjukdom och överaktivt immunförsvar som stöter bort embryona. Har man överaktivt immunförsvar så blir man endera inte gravid eller får upprepade missfall.

    www.familjeliv.se/forum/thread/63072249-vi-som-snart-ar-gravida-efter-utredning-i-aten

    Jag kan också tipsa om denna bok :
    www.bokus.com/bok/9780978507800/is-your-body-baby-friendly/
  • UndrandeSökare
    XAHHA92 skrev 2018-03-16 14:28:27 följande:
    Så ni fick IVF direkt och ingen insemination? Då borde jag kanske kräva ivf! :) Min läkare sa också att mitt AMH värde var normalt, men det känns väl bättre för mig att tro det beror på det... Jsg får positivt på äl tester varje månad, dock har jag som dig mens i två dagar och sen bruna flytningar! Jag har dock inte fått någon medicin som ska få igång ägglossning. Märkligt att det är så olika beroende på var man bor!
    Ett amh på 1.6 är lågt om man är 25. Jag hade 1.6 i amh när jag var 43år och blev lätt gravid naturligt även då. Har alltid blivit lätt gravid naturligt.
    Fråga kliniken om du kan få göra äggdonation istället, det ökar chanserna.
  • UndrandeSökare
    Wishfulthinking skrev 2018-03-18 15:57:04 följande:

    Hej!

    Jag och min man är också oförklarligt barnlösa. Vi har försökt skaffa barn i 3 år och 3 månader. Vi är 28 år gamla.

    Vi gick på utredning privat och den tog totalt ett helt år. Vi fick aldrig någon egentlig diagnos men vi testade allt möjligt. Letrozol och ibland fick jag ovitrelle. Äggledarna spolades och vi testade en insemination. Utredningen avslutades i höstas och vi fick information om ivf samt testkit för att se om vi får genomföra ivf. Vi valde att inte gå igenom den processen. Nu ska vi istället försöka året ut på egen hand och om det inte går i år så ställer vi oss i kö för adoption.

    Jag såg att trådstartaren skrev om något värde som kallas AMH? Jag kollar i mina gamla papper med provsvar men ser inte något sådant värde. Det jag har provsvar på är P-T4, P-T3, S-FSH, S-Prolaktin och S-Östradiol. Är något av dessa AMH? Tycker mig ha läst så mycket genom åren om allt som har med tester att göra, men har aldrig reflekterat över om jag kanske inte har fått provsvar på allt nödvändigt. Vad tror ni? Känner mig något vilsen.

    /Wishfulthinking


    Amh är det värde som mäter hur stor äggreserv en kvinna har (dvs ungefär hur många ägg hon har kvar) dock säger amh inget om kvaliteten på äggen.
    Provet kan du ta själv genom tex werlabs.se (deras fertilitetspaket)
    OBS ! Måste tas på cd3 (dvs den 3e mensdagen).

    De andra proverna du tagit:
    TSH, T3 och T4 är sköldkörtelprover. TSH ska vara max 1.0 i fertilitetssammanhang.Om man har ett högt TSH så kan det leda till att man inte blir gravid av den anledningen. TSH sänks med hjälp av medicinen Levaxin.
    Skrivs ut av vårdcentralen eller endokrinolog.

    Prolaktin- Hormonprov. Prolaktin behövs för bröstmjölksproduktion bland annat. Har man för högt värde på detta, så blir man inte gravid eller får missfall.
    Ska öka när man är gravid och när man ammar. Ska tas CD21.

    Östradol- Hormonprov som mäter östrogen i kroppen, kvinnligt könshormon.
  • UndrandeSökare
    XAHHA92 skrev 2018-05-05 00:18:24 följande:

    Det fanns endast en läkare som skulle ta hand om alla par i nordvästra Skåne, så det berodde på extrem överbelastning på sjukhuset. Blev godkänd för utredning i maj, första mötet i september (tog blodprov och lämna spermaprov), andra läkarbesöket i januari där vi fick reda på provsvaren och sedan en spolning av äggledarna i mars. Så jäkla utdragen process!! :(


    Ni kan ju söka er utomlands tex till Danmark för ivf och söka ersättning genom Försäkringskassan med hänvisning till att det tar för lång tid i Sverige. Kontakta F-kassan för att få veta reglerna genom dem.
Svar på tråden Oförklarligt barnlös