• Äldre 16 Mar 11:14
    14960 visningar
    44 svar
    44
    14960

    Oförklarligt barnlös

    XAHHA92 skrev 2018-03-14 15:56:39 följande:

    Hej!

    Jag skapar här en tråd för oss som gått genom en fertilitetsutredning och hamnat i kategorin oförklarligt barnlös. Hela utredningen tog 10 månader att göra och vi ångrar oss att vi inte ansökte privat istället. Lätt att vara efterklok!

    Lite kort info om mig: 25 år, försökt få barn i två år, icke rökare, äter bra, normalviktig & lever allmänt nyttigt.

    I min utredning har jag fått lämna blodprov (CD3), FSH normalt och AMH 1.6.

    Fått göra vul där allt ser normalt ut.

    Gjort en spolning där det var fritt flöde i äggledarna.

    Därmed klassas vi som oförklarligt barnlösa, de hittar ingen anledning. Många säger till mig att jag borde vara glad över detta, men det är jag inte. Där finns alltid en anledning till varför man inte kan få barn, men här i Sverige får man inte en så pass avancerad utredning. Sen är jag självklart glad över att man i Sverige kan få gratis hjälp att få barn!

    Jag får även höra många gånger att jag är ung och borde slappna av mer. Jag har ju fleeeera år på mig att få barn! Tänk er själva att vara i den mest fertila ålder och redan nu inte kan få barn, låter inte så skoj va...?

    Nu tycker läkaren att vi ska försöka med insemination och jag är inte på hennes sida ang den behandlingen. Läser på om detta och ser att insemination ger en chans på ca 10-15% att det blir ett barn. Svårt att tänka positivt med de låga oddsen!

    Är det fler som är i vår situation? Kan vara skönt att dela med sig av sina tankar med andra som fått diagnosen oförklarligt barnlösa!


    Jag är också ung (27år) och har amh värde på 1.3. Jag gör ivf nu. Två misslyckade ET och nu kör jag FET (ruvar just nu) jag är rätt övertygad om att mitt amh värde ställer till det. Får aldrig positiva äl tester, 25-28 dagars cykel och blöder bara typ 2 dagar. Sen bara lite brunt. Testade letrozol (som ger äl) och då fick jag positiva äl tester. Så nåt konstigt är det. Men klassas som oförklarligt också. De säger att 1.3 inte påverkar mina chanser att bli gravid.. men jag tror det ändå xD
  • Äldre 16 Mar 15:08
    #8
    XAHHA92 skrev 2018-03-16 14:28:27 följande:

    Så ni fick IVF direkt och ingen insemination? Då borde jag kanske kräva ivf! :) Min läkare sa också att mitt AMH värde var normalt, men det känns väl bättre för mig att tro det beror på det... Jsg får positivt på äl tester varje månad, dock har jag som dig mens i två dagar och sen bruna flytningar! Jag har dock inte fått någon medicin som ska få igång ägglossning. Märkligt att det är så olika beroende på var man bor!


    Precis! Vi hade försökt så pass länge (3 år) å är det oförklarligt tyckte gyn att det var onödigt med insemination! Hon ville nästan direkt skicka oss på ivf men jag ville testa letrozol några månader först. Men det funkade inte heller. Så be om att få göra ivf direkt!

    Jag tycker det oftast är så att de med lägre amh har kortare mensdagar å så. Verkar som att slemhinnan inte hinner byggas upp tillräckligt. När jag gör ivf och man tar olika hormoner så efter det får jag typ en veckas mens. Då har ju verkligen slemhinnan blivit tjockare osv.

    Jag vill också ha nåt fel. Eller alltså Hellre veta än gå ovetande. Jag blev gravid för sju år sedan. Märkte inget förrän vecka 12 men jag var 20, vi hade inga jobb osv så gjorde abort. Tänkte att jag snabbt skulle bli gravid när jag väl ville... dumt. Tänk om det där va min enda chans :(
  • Äldre 16 Mar 15:25
    #10
    UndrandeSökare skrev 2018-03-16 15:17:46 följande:

    Ett amh på 1.6 är lågt om man är 25. Jag hade 1.6 i amh när jag var 43år och blev lätt gravid naturligt även då. Har alltid blivit lätt gravid naturligt.

    Fråga kliniken om du kan få göra äggdonation istället, det ökar chanserna.


    Fast lägre amh behöver ju inte betyda att vanlig ivf inte ska gå bra. Till och med de som är äldre och har ännu lägre värde har lyckats med ivf. Jag fick ut 20 ägg fast jag har lågt. Kvaliten behöver ju inte va dålig heller för det. Bara färre ägg.
  • Äldre 16 Mar 17:08
    #13
    XAHHA92 skrev 2018-03-16 15:32:41 följande:

    Precis, även om det är lågt för min ålder betyder det ju inte att man inte kan få biologiska barn via ivf :)


    Nä precis. Funkar inte mitt sista landstingsfinansierade försök köper vi nog några försök till innan vi ens börjar fundera på ÄD! Men bra såklart att det alternativet finns, men det är inte för alla.

    Hoppas du får remiss till ivf :)
  • Äldre 31 Mar 09:33
    #24
    XAHHA92 skrev 2018-03-30 23:01:30 följande:

    Precis min tanke!!! Det är till och med mindre chans med insemination (ca 10-15%). Jag kan förstå tanken om spermierna är lite slöa, men om det inte finns några fel vad gör det då för skillnad!? Ja här nere i Skåne är kön extrem inom det offentliga och sen dessutom sommaruppehåll på det.


    Jag skrev ju till dig förut. Tycker det är konstigt att de inte går på ivf direkt. Vi har ju liknande bakgrund och här där jag bor var det inget snack om saken. Tycker du ska försöka stå på dig om att få göra ivf.

    Jag har lyckats denna omgång och är gravid i vecka 6!! Så det hjälpte oss! Så stort lycka till å hoppas du får rätt hjälp!
  • Äldre 31 Mar 10:07
    #26
    XAHHA92 skrev 2018-03-31 09:46:38 följande:

    Jag ska försöka stå på mig, men läkarens ord väger mer än mina. Dock blir det en kamp jag får ta efter sommaren/tidig höst då vi inte kommer få hjälp innan dess..


    Jag förstår :( måste kännas jättetungt att få vänta också. Stort lycka till iallafall. Kramar.
Svar på tråden Oförklarligt barnlös