• Äldre 18 Mar 16:44
    6907 visningar
    15 svar
    15
    6907

    Rosslig i halsen av stark mat, etc

    Tjena! Precis som rubriken: Jag blir liksom rosslig/slemmig i halsen när jag äter lök, jalapeño, och sånt som inte ens är så starkt men såklart av ännu starkare saker också. Börjar bli riktigt störande nu då jag har haft så i några år och det är både när jag är sjuk och inte sjuk. Kanske ska säga också att jag är 1 år under 18 och kommer/vill aldrig röka, etc. Vill inte förstöra min kropp mer än jag redan gjort bara av att sitta hemma 24/7. Men tillbaka till ämnet: Vad kan det bero på? Och vad jag vet så är det bara jag i min familj som får så.

  • Svar på tråden Rosslig i halsen av stark mat, etc
  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 17:23
    #1
    Mattias Pattias skrev 2018-03-18 16:44:17 följande:

    Tjena! Precis som rubriken: Jag blir liksom rosslig/slemmig i halsen när jag äter lök, jalapeño, och sånt som inte ens är så starkt men såklart av ännu starkare saker också. Börjar bli riktigt störande nu då jag har haft så i några år och det är både när jag är sjuk och inte sjuk. Kanske ska säga också att jag är 1 år under 18 och kommer/vill aldrig röka, etc. Vill inte förstöra min kropp mer än jag redan gjort bara av att sitta hemma 24/7. Men tillbaka till ämnet: Vad kan det bero på? Och vad jag vet så är det bara jag i min familj som får så.


    Allergi

    Eller

    För starka så att de bränner dig på insidan.

    Jag bränner läpparna av för starka kryddor och jag fpr ont i magsäcken.

    Min man bränner halsen och en gång sa han att det kändes som det bramn där bak när han skulle bajsa ut maten dagen efter
  • Anonym (B)
    Äldre 18 Mar 17:35
    #2
    Anonym (Anna) skrev 2018-03-18 17:23:30 följande:

    Allergi

    Eller

    För starka så att de bränner dig på insidan.

    Jag bränner läpparna av för starka kryddor och jag fpr ont i magsäcken.

    Min man bränner halsen och en gång sa han att det kändes som det bramn där bak när han skulle bajsa ut maten dagen efter


    Man har ingen känsel i magsäcken :)
  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 18:55
    #3
    Anonym (B) skrev 2018-03-18 17:35:22 följande:

    Man har ingen känsel i magsäcken :)


    Om man som mig har reflux så känner man när det gör ont i magsäcken alltså har man känsel.
  • Äldre 18 Mar 19:15
    #4
    Anonym (Anna) skrev 2018-03-18 17:23:30 följande:
    Allergi

    Eller

    För starka så att de bränner dig på insidan.

    Jag bränner läpparna av för starka kryddor och jag fpr ont i magsäcken.

    Min man bränner halsen och en gång sa han att det kändes som det bramn där bak när han skulle bajsa ut maten dagen efter
    Hmm... Jag tror inte det är allergi för då skulle man väl få någon annan reaktion? Och jag brukar faktiskt känna det också att det typ brinner eller sticker när jag bajsar ut viss mat. Känns som att jag har ätit spikar eller något.
  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 20:12
    #5
    Mattias Pattias skrev 2018-03-18 19:15:10 följande:
    Hmm... Jag tror inte det är allergi för då skulle man väl få någon annan reaktion? Och jag brukar faktiskt känna det också att det typ brinner eller sticker när jag bajsar ut viss mat. Känns som att jag har ätit spikar eller något.
    Jag har massor av matallergier. Alla ger olika symtom.
  • Anonym (multi­allerg­iker)
    Äldre 18 Mar 20:25
    #6

    Man kan vara specifikt allergisk mot något eller bara ha ett känsligt system som reagerar ospecifikt på många olika saker.

    Capsaicin är det ämne som är starkt i chili och det ger överkänslighetsreaktioner hos en del, inget konstigt med det. Capsaicinet bryts inte ner ordentligt i tarmen heller så därför kan man känna av det även på vägen ut.

    Kanelolja är exempel på en annan aromatisk olja som i koncentrerad form kan ge blåsor i huden och andnöd eller anafylaktisk chock, och den som fått en sådan reaktion ska låta bli att äta kanel och att dricka kanelwhisky (Fireball). T.o.m. ett par dödsfall har inträffat i samband med "cinnamon challenge" på youtube där ungdomar skulle äta flera matskedar kanel i pulverform, detta hamnar i lungorna och kan då orsaka allergisk chock när en så stor yta påverkas på en gång.

    Ett av mina ex kunde inte äta pepparkakor utan att halsen snördes ihop och troligen var det nejlikans aromatiska olja han reagerade på, för bara kanel gick bra.

    TS, du är inte ensam om detta men undvik då de livsmedel som ger värst reaktioner.

    Vi som älskar stark mat har strategier för att klara den bättre, och om man blir irriterad av capsaicin så ska man t.ex. ta en fet mjölkprodukt, för capsaicin är fettlösligt. Det finns en anledning till att stark indisk mat ofta serveras med yoghurt som tillbehör.

    Att dricka vatten hjälper inte alls mot chilibränna, och syror som kolsyra i läsk, apelsinjuice m.fl gör att det bränner ännu värre. Man kan få lite lindring genom mekanisk påverkan, alltså att äta bröd eller chips, något som fysiskt skrapar loss det irriterande ämnet från munslemhinnan. Dessa tips kanske också kan hjälpa dig lite om du får en reaktion av något som du inte var beredd på. Att suga på isbitar kan också vara bra, kyla gör att hud/slemhinnereaktioner taggar ner.

    Du kan också dämpa kroppens möjlighet att reagera med hjälp av antihistamintabletter, men du bör diskutera detta med läkare och få hjälp att fastställa vad som faktiskt kan vara farligt för dig innan du börjar experimentera.
    Jag hade en kille på mitt första jobb som var överkänslig mot alla kryddor utom fem stycken, och det var riktigt svårt för honom i vardagen och på restauranger för han hamnade på akuten om han fick fel krydda på sin mat. Så jag tycker du borde försöka få koll på detta nu hos allergiläkare så att inte din kropp börjar utveckla ännu flera överkänsligheter.

    Mina egna allergier blev bara värre och värre tills jag kom på grundorsaken, och för mig handlade det om konserveringsmedel. När jag tog bort två vanliga konserveringsämnen ur min kost så lugnade sig hela min kropp och mina övriga allergier minskade i intensitet. Jag bör också undvika en grupp livsmedelsfärger som kallas azo-färgämnen.

    Det är givetvis inte alls säkert att samma gäller för dig, det är bara ett exempel,  men du behöver hjälp med att utreda vad det är som belastar din kropp mest och stirrar upp immunförsvaret, för det kan finnas saker du kan göra för att förbättra läget. Att föra dagbok över vad du äter och hur mycket du reagerar när du får en reaktion är en bra början för att avgränsa problemet. Och fortsätt ge sjutton i att röka, för det kan bara göra saken sämre.

    Om man redan är allergiker är det också typiskt att man känner sig sämre på våren, för pollensäsongen kan göra att man reagerar mer än vanligt på livsmedel eller t.ex. pälsdjur också. 

    Allt hänger ihop.

  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 20:49
    #7

    Mjölkprodukter lindrar starka rätter

    Tex ska man dricka mjölk eller som jag gjorde en gång öste på vitlössås över hela maten och inte ens kände styrkan

  • Anonym (B)
    Äldre 18 Mar 21:05
    #8
    Anonym (Anna) skrev 2018-03-18 18:55:27 följande:

    Om man som mig har reflux så känner man när det gör ont i magsäcken alltså har man känsel.


    Nej vi har inga känselceller där.
  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 21:11
    #9
    Anonym (B) skrev 2018-03-18 21:05:49 följande:
    Nej vi har inga känselceller där.
    blablablalalalal
  • Anonym (B)
    Äldre 18 Mar 21:29
    #10
    Anonym (Anna) skrev 2018-03-18 21:11:53 följande:

    blablablalalalal


    Haha moget svar :)
  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 21:32
    #11
    Anonym (B) skrev 2018-03-18 21:29:47 följande:
    Haha moget svar :)
    Du uttalar dig så korkat om saker du inte ens känner till så då tappar man tålamodet med dig.
  • Äldre 18 Mar 21:44
    #12
    Anonym (multiallergiker) skrev 2018-03-18 20:25:57 följande:

    Man kan vara specifikt allergisk mot något eller bara ha ett känsligt system som reagerar ospecifikt på många olika saker.

    Capsaicin är det ämne som är starkt i chili och det ger överkänslighetsreaktioner hos en del, inget konstigt med det. Capsaicinet bryts inte ner ordentligt i tarmen heller så därför kan man känna av det även på vägen ut.

    Kanelolja är exempel på en annan aromatisk olja som i koncentrerad form kan ge blåsor i huden och andnöd eller anafylaktisk chock, och den som fått en sådan reaktion ska låta bli att äta kanel och att dricka kanelwhisky (Fireball). T.o.m. ett par dödsfall har inträffat i samband med "cinnamon challenge" på youtube där ungdomar skulle äta flera matskedar kanel i pulverform, detta hamnar i lungorna och kan då orsaka allergisk chock när en så stor yta påverkas på en gång.

    Ett av mina ex kunde inte äta pepparkakor utan att halsen snördes ihop och troligen var det nejlikans aromatiska olja han reagerade på, för bara kanel gick bra.

    TS, du är inte ensam om detta men undvik då de livsmedel som ger värst reaktioner.

    Vi som älskar stark mat har strategier för att klara den bättre, och om man blir irriterad av capsaicin så ska man t.ex. ta en fet mjölkprodukt, för capsaicin är fettlösligt. Det finns en anledning till att stark indisk mat ofta serveras med yoghurt som tillbehör.

    Att dricka vatten hjälper inte alls mot chilibränna, och syror som kolsyra i läsk, apelsinjuice m.fl gör att det bränner ännu värre. Man kan få lite lindring genom mekanisk påverkan, alltså att äta bröd eller chips, något som fysiskt skrapar loss det irriterande ämnet från munslemhinnan. Dessa tips kanske också kan hjälpa dig lite om du får en reaktion av något som du inte var beredd på. Att suga på isbitar kan också vara bra, kyla gör att hud/slemhinnereaktioner taggar ner.

    Du kan också dämpa kroppens möjlighet att reagera med hjälp av antihistamintabletter, men du bör diskutera detta med läkare och få hjälp att fastställa vad som faktiskt kan vara farligt för dig innan du börjar experimentera.
    Jag hade en kille på mitt första jobb som var överkänslig mot alla kryddor utom fem stycken, och det var riktigt svårt för honom i vardagen och på restauranger för han hamnade på akuten om han fick fel krydda på sin mat. Så jag tycker du borde försöka få koll på detta nu hos allergiläkare så att inte din kropp börjar utveckla ännu flera överkänsligheter.

    Mina egna allergier blev bara värre och värre tills jag kom på grundorsaken, och för mig handlade det om konserveringsmedel. När jag tog bort två vanliga konserveringsämnen ur min kost så lugnade sig hela min kropp och mina övriga allergier minskade i intensitet. Jag bör också undvika en grupp livsmedelsfärger som kallas azo-färgämnen.

    Det är givetvis inte alls säkert att samma gäller för dig, det är bara ett exempel,  men du behöver hjälp med att utreda vad det är som belastar din kropp mest och stirrar upp immunförsvaret, för det kan finnas saker du kan göra för att förbättra läget. Att föra dagbok över vad du äter och hur mycket du reagerar när du får en reaktion är en bra början för att avgränsa problemet. Och fortsätt ge sjutton i att röka, för det kan bara göra saken sämre.

    Om man redan är allergiker är det också typiskt att man känner sig sämre på våren, för pollensäsongen kan göra att man reagerar mer än vanligt på livsmedel eller t.ex. pälsdjur också. 

    Allt hänger ihop.


    Jaha! Då får jag försöka göra allt du sa. Hoppas jag inte är allergisk i alla fall. Har ingen pollenallergi heller vilket jag är sjukt glad över!
  • Anonym (B)
    Äldre 18 Mar 21:53
    #13
    Anonym (Anna) skrev 2018-03-18 21:32:46 följande:

    Du uttalar dig så korkat om saker du inte ens känner till så då tappar man tålamodet med dig.


    Skulle inte kalla ren fakta korkat direkt men vi tänker väl olika där antar jag :) att ta till personangrepp för att argumenten tar slut är för övrigt inte särskilt smart.
  • Anonym (Anna)
    Äldre 18 Mar 22:19
    #14
    Anonym (B) skrev 2018-03-18 21:53:34 följande:

    Skulle inte kalla ren fakta korkat direkt men vi tänker väl olika där antar jag :) att ta till personangrepp för att argumenten tar slut är för övrigt inte särskilt smart.


    Du blir ändå inte intelligentare.
  • Anonym (B)
    Äldre 19 Mar 17:36
    #15
    Anonym (Anna) skrev 2018-03-18 22:19:02 följande:

    Du blir ändå inte intelligentare.


    Gullig comeback :) bättre kan du nog.
Svar på tråden Rosslig i halsen av stark mat, etc