• Äldre 22 Mar 23:10
    15084 visningar
    6 svar
    6
    15084

    Någon mer med mycket extraslag/VES?

    Någon mer där ute som har mycket extraslag eller VES som de tydligen heter?

    Behöver lugnande svar..

    Får smått panik och har sprungit på VC som en idiot känns det som.. ????

  • Svar på tråden Någon mer med mycket extraslag/VES?
  • Äldre 23 Mar 04:04
    #1

    Hej. Ja, jag får det ofta om jag sover dåligt en period. Då slår det som bara den. Känns mest i vila för när jag är aktiv och rör mig så känns det inte lika mycket. Hade också mycket extraslag under graviditeten. Har gjort långtidsekg i 24 h där det registrerades massa extraslag men allt var helt ofarligt. Nu söker jag inte längre någon vård för det för de kan inte göra något.

  • Äldre 23 Mar 06:35
    #2

    Mitt har liksom varit där länge men inte lika mycket förut. Gjorde med långtids EKG i oktober som visade extraslag. Nu har jag börjat på betablock i måndags för sista 2 veckorna har det hållt på och slå extra heeela tiden. Är så fruktansvärt jobbigt.. Vaknar med det och så kanske det är ett litet uppehåll på allt från 1 minut till 1 timme då jag inte känner av det, sen hoppar det hej vilt igen.. Blir kontrollerad på vc som säger om de slår för många efter varandra kan hjärtat bli påverkat och det är ju precis det att det slår flera efter varandra.. Känns som dom inte lyssnar på mig. Eller så överdriver jag.. Får ju ångest av att det håller på såhär..

  • Äldre 23 Mar 23:37
    #3

    Jag har haft det i några år. Vissa dagar 1000 tals, så att både blodtryck och hjärtat kände av det. Jag blev helt kallsvettig ibland, och pulsen kunde sig till 150 mitt i allt. Undersöktes ordentligt, och allt var ofarligt. Fick bisoprolol utskrivet, den hjälper mig bra. Känner av extra slagen mellan varven, men sedan kan det vara lugnt i månader. Tiden innan medicinen var hemsk!

  • Anonym (Line)
    Äldre 19 Jun 22:35
    #4

    Sökte hjälp för det första gången 2008,då kom det någon gång per år.

    Fick mer i samband med att jag började jobba natt 2010,då någon gång i månaden.

    Fram tills min första graviditet 2016 fick jag det veckan före mens,då några gånger/dag i cirka en vecka.

    Efter min graviditet kom det fler och fler. Säkert gjort 25 EKG sedan dess,alla utan anmärkning,aldrig lyckats fånga en episod. Endast vilo-ekg. Samt flertalet prover för sköldkörteln vilket inte visat något.

    Under min andra graviditet 2017,hade jag oftare längre perioder när det kunde hålla i sig flera timmar i sträck. Då kunde vart tredje slag vara extraslag med kompensatorisk paus.

    En av turerna satt det i dygnet runt i över en månad tills en dag när de bara försvann. Varit helt bekymmersfri sedan dess (helt fantastiskt underbart),fram till för 2 månader sen. Sedan dess kommer de då och då, ibland mer, ibland mindre.

    Alltid veckan/dagarna före mens,oftast ihop med förhöjd puls. Likadant kring ägglossning. Även om jag sovit dåligt eller för lite.

    Går just nu i KBT hos psykolog,då mina extraslag dessvärre lett till en oerhörd oro och ångest kring mitt hjärta. Gått i tre månader,inte hjälpt ännu :/ Hatar extraslagen och hjärtrusningarna lika mycket ännu,ger mig extrem ångest varje gång de ger sig till känna.

    Blev ett långt svar här,men du är inte ensam om obehaget... För mig har det ibland hjälpt lite för stunden,att fler lever med det och alla fått samma svar -ofarliga men obehagliga.

    Ibland! Hjälper det att försöka behålla lugnet och fokusera på andningen (djupa andetag,in genom näsan och ut genom munnen),inte det lättaste,och inte alltid det funkar. Ikväll funkade det för mig iallafall. :)

  • Anonym (P)
    Äldre 19 Jun 22:50
    #5

    Alla människor har extraslag, alla känner dock inte av dom. Dom allra flesta sorter är helt ofarliga och normala. Minst farliga är dom som kommer i vila, tex på kvällen när man ska sova eller slappar. Lite viktigare att kolla upp extraslag som kommer i samband med ansträngning.

    Jobbigast är oftast ångesten extraslagen skapar, för jag håller med- det är en väldigt obehaglig känsla! Det bästa man kan göra är att få en ordentlig utredning och få uteslutet att extraslagen är ofarliga. Då slipper man få så stark ångest när dom kommer, då brukar de även kännas mindre obehagliga. Ångest och oro är ju även en trigger för fler extraslag, så om man kan bli av med sin oro så minskar oftast även extraslagen i antal.

    Undersökningar som kan vara bra att få gjorda: vilo-EKG, Holter/24-h EKG, hjärtultraljud och i vissa fall arbets-EKG (det sistnämnda framförallt för dom som upplever extraslag när man anstränger sig).

    / Biomedicinsk analytiker, specialiserad på hjärtultraljud som själv haft mycket extraslagsproblematik

  • Tue 26 Nov 2019 17:32
    #6

    Har extraslag vid ansträngning och undrar varför det är mer allvarligt. Håller på att utredas för detta.

Svar på tråden Någon mer med mycket extraslag/VES?