• Äldre 12 Apr 05:51
    13900 visningar
    19 svar
    +1
    19
    13900

    Min stora son vill inte leva längre, vad kan jag göra?!

    Hej!

    Mín 17åring har kämpat med depression i över ett år nu och blev jätte dålig i höstas med flera själmordsförsök, självmiordsplaner. Om jag har lärt mig något av barn och ungdomspsykiatrin så är det at döttstankar ska man se allvarligt på och inte vifta bort som om det är uppmärksamhet man vill ha. Det är viktigt att prata om dessa tankar. Det väcker inte björnen som sover utan har han börjat nämna det då har han förmodligen tänk mycket på det.

    Jag kämpar mycket med att hålla mitt barn ur sängen eftersom hen gärna vilar och sover i mörker stordel av dagen. Försöker hitta på roliga aktiviteter och uppmuntra till att hen gör saker. Inte Så lätt alltid. Han kanske behöver vara sjukskriven ett tag och ta hand om sig själv. Även vanliga normala krav kan bli förmycket. Tyvärr är det ju så att det krävs en hel del för att vara sjukskriven. Kan vara skönt om man har en mamma som kan följa med på läkarbesök och hjälpa till med försäkringskassa ärende. Bara det kan vara svårt när man är deprimerad. Ett littet tipps är att försöka vara uppmuntrande och stöttande och undvika att kritisera. Personer som är deprimerade kritisera offra sig själva så det räcker. Kritik från mamma gör ingen nytta och upplevs bara som mammatjat.

  • Äldre 12 Apr 06:52
    #6

    Det är ju inte lätt att se på sina barn som man älskar må dåligt och förstöra för sig själva. Kan du inte få han till vårdcentralen och sjukskriven snarast i väntan på remissen. Klart han måste ha en inkomst. Antingen av försäkringskassan eller socialen.

  • Äldre 11 Dec 09:39
    #17

    Vi kämpar fortfarande med våran dotter som nu har hunnit bli 18år. Hon är betydligt bättre nu. Depressionen är under kontroll och hon vill inte dö längre. Utöver adhd och depression har hon även PTSD och då med ångestattacker som hon kämpar med.

    Hon stänger inte inne sig och har många kompisar men gör många saker som förstör för henne. Fast det är aldrig meningen utan lite brist på konsekvenstänkande. Hon är i grund och botten väldigt snäll och omtänksam men det bara blir fel.

    Jag kommer inte att försörja henne när hon blir 20 eller hoppar av gymnasiet. Så får hon söka jobb eller gå till socialen. Jag kan hjälpa henne med det.

    Apropå att inte veta vad man ska säga så har Jag har en grundtanke att man Patra om det självdestruktiva sättet utan att kritisera det. För det gör hon själv så det räcker. . Man måste våga ställa rimliga krav. Inte för åldern men efter måendet. Vissa dagar är det bara att hon tar sig ur sängen andra dagar betydligt mer. Ofta kan det vara bra med en enkel plan. Min dotter funkar aldrig ?nu? utan måste ha framförhållning. Ex. I eftermiddag tar vi en promenad eller nu på onsdag måste du städa rummet. Ännu bättre är att säga vad som måste ske och de själva får planera in det. Nu är ju din son lite äldre och så men. Jag tänker att mån står där och puttar dem framåt, backar upp den istället för att hacka på dem men krav måste finnas.

    Avslutar med den roligiasaken att min dotter tog körkort nyss. Detta efter många många timmars teori tillsammans med henne och massa övningskörning med henne. Hon fixade det och så stolt både jag och hon vart.

Svar på tråden Min stora son vill inte leva längre, vad kan jag göra?!