milli79 skrev 2018-04-27 08:58:23 följande:
Glutamaten är ju ett gift så påverkar hjärnan.
Jästextrakt är ju inte bra om man har candida/svamp men betydligt bättre än glutamaten. Jäst innehåller vissa näringsämnen men som sagt har man problem med candida så påverkar det ju hjärnan det med....
Glutamat är en av de vanligaste neurotransmittorerna i hjärnan. Cellerna använder det för att sända signaler.
Glutamat finns i många livsmedel, bland annat i kött, de flesta grönsaker, vete och soja.
Vid de mängder som är aktuella i mat finns inga påvisade eller ens misstänkta skadeverkningar, varken för naturligt förekommande natriumglutamat eller för tillsatser.[1]
Det har bland annat påståtts att ämnet kan ge överkänslighetsreaktioner som huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet, ett fenomen som brukar kallas för "kinesrestaurangsyndrom" (Chinese Restaurant Syndrome).[1] Det finns inga vetenskapliga belägg för att glutamat kan ge överkänslighetsreaktioner[3][4], tvärtom så räknas natriumglutamat snarare som en säker livsmedelstillsats.[5][6]
Ingen av de påstådda negativa hälsoeffekterna har bevisats men det svenska Livsmedelsverket avråder från att använda glutamat i mat som lagas speciellt för spädbarn och små barn: "Glutaminsyran och dess salter, glutamater, får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utom livsmedel som tillverkas speciellt för spädbarn och småbarn"