• Helgapelga

    Köttfärssås utan kött - hjälp!

    Jag skulle så gärna vilja börja äta mindre kött, men vet inte hur jag skall göra. Nu har jag fått för mig att jag vill testa att göra en köttfärssås, fast med linser eller bönor istället för kött, men hur går jag tillväga? 

    Om det i mitt recept står 400 gram nötfärs, skall jag då ta 400 gram linser istället? I så fall, skall det vara 400 gram torra eller 400 gram blötlagda? Jag fattar inte. Eller hur skall man omvandla köttinnehållet? Och hur skall jag veta vilken av alla sorters linser och bönor som lämpar sig bäst till en "köttfärssås", när det gäller smak och konsistens? 

    Jag hatar kikärtor, det är som att tugga mjöl, det bara växer i munnen. Jag vill ersätta köttet med något som har ett trevligt tuggmotstånd och som har en så neutral smak som möjligt. Vad skall jag välja? Snälla, hjälp mig!

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Köttfärssås utan kött - hjälp!
  • Meriall

    Jag tycker det är gott med rivna morötter + lök + hackad stjälkselleri + krossade tomater + buljong + vitlök och kryddor. Du kan ha i ost också om du äter sånt.

    Jag tycker det blir jättegott och inte torrt som med linser och bönor.

  • Helgapelga
    Meriall skrev 2018-04-29 23:38:39 följande:

    Jag tycker det är gott med rivna morötter + lök + hackad stjälkselleri + krossade tomater + buljong + vitlök och kryddor. Du kan ha i ost också om du äter sånt.

    Jag tycker det blir jättegott och inte torrt som med linser och bönor.


    Åh, tack så jättemycket för tipset! Stjälkselleri tror jag inte att jag gillar (har för mig att jag har testat det för ett antal år sedan), men man kanske kan hoppa över det bara? Ost är jättegott :)
  • Cansu

    Sojafärs! Krydda och tillaga som köttfärs. Gjorde tacos och lasagne på det häromdagen. Urgott!

  • Helgapelga
    Cansu skrev 2018-04-29 23:45:04 följande:

    Sojafärs! Krydda och tillaga som köttfärs. Gjorde tacos och lasagne på det häromdagen. Urgott!


    Tack för ditt svar! Jag vet att det finns sojafärs och andra "låtsas"-/ersättningsfärser, men jag har fått för mig att det är kemiskt och onaturligt och vill därför inte äta det. 
  • Meriall
    Helgapelga skrev 2018-04-29 23:43:32 följande:

    Åh, tack så jättemycket för tipset! Stjälkselleri tror jag inte att jag gillar (har för mig att jag har testat det för ett antal år sedan), men man kanske kan hoppa över det bara? Ost är jättegott :)


    Ja går bra att skippa det, jag tycker inte det smakar så mkt utan är mer för crunchet, du kan ju steka löken lite kortare tid istället:)
  • Cansu
    Helgapelga skrev 2018-04-29 23:51:57 följande:

    Tack för ditt svar! Jag vet att det finns sojafärs och andra "låtsas"-/ersättningsfärser, men jag har fått för mig att det är kemiskt och onaturligt och vill därför inte äta det. 


    Det är kallpressade sojabönor så varken kemiskt eller onaturligt.
  • Vik945
    Helgapelga skrev 2018-04-29 23:34:47 följande:

    Jag skulle så gärna vilja börja äta mindre kött, men vet inte hur jag skall göra. Nu har jag fått för mig att jag vill testa att göra en köttfärssås, fast med linser eller bönor istället för kött, men hur går jag tillväga? 

    Om det i mitt recept står 400 gram nötfärs, skall jag då ta 400 gram linser istället? I så fall, skall det vara 400 gram torra eller 400 gram blötlagda? Jag fattar inte. Eller hur skall man omvandla köttinnehållet? Och hur skall jag veta vilken av alla sorters linser och bönor som lämpar sig bäst till en "köttfärssås", när det gäller smak och konsistens? 

    Jag hatar kikärtor, det är som att tugga mjöl, det bara växer i munnen. Jag vill ersätta köttet med något som har ett trevligt tuggmotstånd och som har en så neutral smak som möjligt. Vad skall jag välja? Snälla, hjälp mig!

    Tack på förhand!


    Det beror på vad du vill åstadkomma. 


    Röda linser blir väldigt mosiga och mjuka (dock godast enligt mig) medans gröna linser håller sig ganska fasta, förmodligen mycket bättre till ditt ändamål. Blir mer sopplikt med röda linser men också mycket gott, iofs kan man koka dom svagt så dom är fasta men vet inte om det kanske försvårar smältningen.
    Du kan blanda med bönor, kidney till exemepel.
    Om det är torra bönor måste de blötläggas ofta upp till 8h. Lättare att köpa kartong/burk med bönor i vatten. Se till att skölja dem ordentligt innan du tillsätter. 


    500g mager köttfärs 10% fett  = ~900 kalorier. 
    500g köttfärs 20% fett = ~1250 kalorier. 

    ~2,3 dl torra linser (210g) = ~500g kokta linser vilket är 580 kalorier.
    400g torra fungerar nog bra med andra ord, både volymmässigt och i kalorier. Anpassa därifrån.

    Prova tillsätta svamp som du stekt om du gillar det.
    Annars fungerar säkert köttsubstitut också.

    Testa dig fram.


     

  • BurningDiamond

    Oj, jag har aldrig gjort vare sig körrfärssås eller vegetarisk "köttfärssås" på recept, jag har alltid bara höftat. Om du i vanliga fall använder 400-500g köttfärs i såsen borde ca 2.5dl torra linser eller bönor bli lagom.
    Själv tar jag kanske ta 1-1.5dl (torr, tvättad) quinoa, och 1-1.5dl (torra, tvättade) röda linser till två burkar tomat, men jag vet inte exakt. Späder med vatten om det blir för torrt. Eller om jag har, en slatt rödvin som jag reducerar, blir mycket gott och mustigt.
    Rivna morötter är också gott som "utfyllnad", kan funka med "blomkålsris" också, men det kan vli lite väl mycket smak av blomkål för min smak.

Svar på tråden Köttfärssås utan kött - hjälp!