Måste man koka/steka svamp innan man äter det?
Jag köpte matsvamp på Ica idag. Jag undrar om man egentligen behöver koka/steka det innan man äter det eller kan man äta det som de är?
Jag köpte matsvamp på Ica idag. Jag undrar om man egentligen behöver koka/steka det innan man äter det eller kan man äta det som de är?
Jag köpte matsvamp på Ica idag. Jag undrar om man egentligen behöver koka/steka det innan man äter det eller kan man äta det som de är?
Beror på vad det är för svamp? Champinjoner är den enda svamp som faktiskt är god att äta ostekt. Kantareller visst kan man äta dom utan att steka först men det är extremt slöseri då dom inte är goda. Sen finns det svampar man måste förvälla innan man äter dom men tvivlar på att dom säljer dessa på matvaruaffärer.
Beror på vad det är för svamp? Champinjoner är den enda svamp som faktiskt är god att äta ostekt. Kantareller visst kan man äta dom utan att steka först men det är extremt slöseri då dom inte är goda. Sen finns det svampar man måste förvälla innan man äter dom men tvivlar på att dom säljer dessa på matvaruaffärer.
Man rekommenderar att tillaga all svamp.
champingjoner innehåller agaritin. Om man steker i olja försvinner 65% av agaritinet om man skulle steka i smör försvinner det dock inte lika mycket.
Konserverad innehåller lägre halter av agaritin likaså fryst svamp.
Får man i sig för stor mängd av agaritin kan det orsaka cancer.
Matbutiker säljer oftast soppar ( fetingar/alla typer av bumlingar ) de är rätt ofarliga. Ser du en hattform typ portadella liknande kan det finnas en mikroskopisk risk att du behöver förvälla eller att svampen är förväxlad ( alltså det räcker med steksmör en kopp vatten i pannan och häll av vätska efter 4 min typ och ta lite nytt smör sen. )