• Lalaeha

    Epilepsi och graviditet?!

    Hej!

    Jag har ep och har haft det sedan jag var 17, vart anfallsfri sedan 2013 med medicinen Lamotrigin. Hade ungefär 2 anfall per år tidigare där jag svimmade och var borta några minuter vid varje anfall, inga kramper. Heter så fint som Partiell symtomatisk epilepsi och epileptiska syndrom med komplexa partiella anfall?. Jag och min sambo har börjat fundera på barn och jag har pratat med min neurolog som sa att min medicin inte behöver ändras utan att den är bra som den är. Jag ska äta min folacin (5mg) per dag och kontakta henne direkt när jag på allvar börja försöka bli gravid. Imorgon ska jag iväg för blodprov och då kolla lamotriginhalten i blodet så neuro kan ha det som utgångspunkt vid eventuell gravididtet.

    Min fråga är ifall det finns fler som har epilepsi och som kan berätta hur sin graviditet har gått till. Fler kontroller? Kontroller hos bm på mvc eller specialistkliniken? Är rädd för att få tillbaka mina anfall då jag bara svimmar av och extremt rädd för att få anfall vid en eventuell förlossning..

  • Svar på tråden Epilepsi och graviditet?!
  • Anonym (Li22)

    Jag har aldrig varit gravid,dock sitter jag i samma sits som du.

    Har haft epilepsi sen jag var 18 och har haft grand mal. Varit anfallsfri sedan 2013 på keppra.

    Jag diskuterade med min läkare för något år sedan om framtida graviditet. Och han sa att jag skulle kontakta honom när jag väl var gravid, för att då hålla koll på koncentrationen i blodet och öka allt eftersom jag blir större.

    Han sa även att jag skulle vara noga med att berätta om min epilepsi under graviditeten för vårdpersonalen, då de kommer vara mer frikostiga med kejsarsnitt.kan tänka mig att de inte vill stressa kroppen för mycket just för att undvika att man får ett anfall under själva förlossningen.

    Har mitt årliga återbesök hos honom i augusti så tänker prata mer ingående då vi har börjat försöka bli med barn nu!

  • Lalaeha

    Lite sent men.. Åh, kul med nån i samma situation. Hur går det för dig? Bebis på G? Jag har också pratat med min läkare och tagit blodprov för att veta koncentrationen av medicinen i blodet innan graviditet. Hoppas att man kommer få ett bra bemötande när det är dags..

  • Anonym (K)

    Hej!

    Jag har ätit lamictal just nu lamotrigin (samma substans) i 20 år och fött tre friska barn utan några komplikationer. Vanliga vaginala förlossningar. Har en fjärde bulle i ugnen just nu. Har varit helt anfallsfri sedan jag började medicinera och fått öka dosen något under mina graviditeter pga viktuppgång som ger lägre koncentration. Har även ammat utan några problem. Lycka till!

  • Anonym (Jenny)

    Jag har ätit lamotrigin under mina två graviditeter. Har två finfina barn och bra förlossningar. Jag fick kolla koncentration var fjärde vecka eftersom koncentrationen av lamotrigin sjunker under graviditet. När lamotriginnivån i blodet sjönk höjde vi helt enkelt dosen, jag ökade från 600mg till 800mg per dag. Då frågade sköterskan också hur jag mådde och om jag känt av några anfall. Jag hade inga anfall, inte heller under förlossning, men hade stesolid i rummet om något skulle hända, vilket kändes tryggt.

    Sen får vi med epilepsi/lamotrigin erbjudande om att vara med i forskning om graviditet/fosterskador etc, så jag träffade min neurolog två eller tre gånger per graviditet och svarade på lite frågor, men det är frivilligt.

Svar på tråden Epilepsi och graviditet?!