• Hampua37

    Sjuktskriven för depression/utmattning - jobbet gör mig sjuk (vad göra?)

    Hej,

    Har en projektledartjänst sedan 2,5 år tillbaka. Kände redan från första stund att det inte var rätt men det var bra betalt och jag var less på mitt förra jobb.

    Är väldigt känslig för stress och press och lider av årliga depressioner samt kronisk ångest. Att ha jobbat här har bekräftat vad jag egentligen redan visste - denna typ av jobb är inte för mig, då jag blir sjuk.

    I höstas började jag bli tröttare och tröttare, och trots att jag skötte kost, sov minst 7 timmar per natt och rörde på mig var det som att jag inte sovit på en vecka varje dag. Detta blev värre och värre och jag orkade till slut inte mer, och den enorma press och ansvar mitt jobb innebär blev lidande. Jag förträngde det och körde på, tills jag hamnade i ett läge då jag insåg att jag inte orkar längre. Jag hade inte koll på någonting, gjorde massa fel. Glömde saker och gjorde ett rent ut sagt dåligt jobb. På hemmafronten var det bara ner i sängen och sova i princip - orkade ingenting och ingen lust till någonting. Gick till läkaren och blev sjukskriven på studs i 2 månader.

    Har dessvärre inte blivit nämnvärt bättre vad gäller de kognitiva funktionerna och är fortfarande deprimerad. Ska utredas på specialistpsykiatri, men mest troligt är det utbrändhet det handlar om, vilket ju tar tid att repa sig ifrån. Kan tillägga att jag haft det väldigt tufft i mitt privatliv också vilket så klart spelat roll också, men jobbet är helt klart den stora boven i dramat.

    Nåväl, nu vill läkaren att jag efter snart 5 månader ska börja jobba igen, mest troligt 25%. Jag fasar för det och det vänder sig i magen av bara tanken. Inte nog med att jobbet är stressigt och jag har en totalt oförstående chef så vantrivs jag på arbetsplatsen (mycket pga chefen). Jag är rädd att om jag börjar jobba igen på samma ställe kommer det att bli ännu värre, och med tanke på hur jag mått den senaste tiden med självmordstankar osv är jag orolig för vad det kommer leda till. Denna arbetsplats är helt enkelt helt fel för mig och jag har även planer på att flytta ifrån Stockholm ut till hemorten i Östergötland. Jag har spenderat en hel del tid där på lantstället under sjukskrivningen och då har jag mått mycket bättre. Naturen, lugnet och stressfriheten. Storstaden och i synnerhet detta jobb gör mig sjuk.

    Nu vill jag gärna ha råd från er hur jag ska göra. Som jag ser det har jag följande alternativ:

    - Börja jobba 25% (med min pådrivande chef vet jag dock att det kommer att kännas som 125%) och se hur det går.

    - Prata med läkaren och säga att jag kommit underfund med att det inte kommer att funka. Detta jobb gör mig helt enkelt sjuk och jag behöver bli bättre och hitta ett enklare jobb utan denna stress. Se om han kan skriva ett läkarintyg där det framgår att jobbet gör mig sjuk, säga upp mig och fortsätta vara sjukskriven en månad till. Sedan säga upp mig, skicka läkarintyget till A-kassan och hoppas att slippa avstängningsdagarna (45st).

    - Säga upp mig rätt och slätt och prata med chefen och se om det går att slippa jobba under uppsägningstiden då jag mår dåligt och inte kommer att kunna återgå till arbetet som tidigare. Att det helt enkelt är bäst för båda parter att jag slutar.

    - Prata med chefen och kolla om det går att ordna så att jag blir uppsagd och därmed slipper uppsägningsdagarna hos A-kassan.

    - Företaget har inte skött sina åtaganden under min sjukskrivning, t ex har ingen kontaktat mig och någon rehabiliteringsplan har ej ens nämnts. Det har varit tyst från deras sida och jag misstänker starkt att chefen vill bli av med mig. Kanske är ett alternativ att prata med chefen om läget och se om man kan bli uppsagd och få några månader som kompensation? Vet dock inte hur man lägger fram en sådan sak?

    Vad hade ni gjort? Snälla jag är desperat och vill ha en plan innan jag ska ha min läkartid. Min sjukskrivning går ut om två veckor.

    Tusen tack!

  • Svar på tråden Sjuktskriven för depression/utmattning - jobbet gör mig sjuk (vad göra?)
  • Mandelskorpan

    Gå tillbaka till jobbet, sätt dina egna ramar och sök nytt jobb parallellt. Säg inte upp dig innan du har något nytt att gå till.

  • PerAhlm

    Ja, du Hampus. Du behöver bolla frågan med någon I R L.

    Någon du är förtrolig med.

    Men med tanke på vad du berättar så känns det tveksamt om du överhuvudtaget ska återvända till din arbetsplats även om det bara handlar om att jobba 25 %.

  • emmap

    Be om tjänstledigt pga hälsoskäl, skriva in sig på af, stämpla a-kassa och söka annat arbete

  • PerAhlm
    Tow2Mater skrev 2018-05-22 21:53:49 följande:

    Prata med facket?


    Är värt att testa. Och prata med husläkaren.
  • Hampua37
    emmap skrev 2018-05-22 21:58:54 följande:

    Be om tjänstledigt pga hälsoskäl, skriva in sig på af, stämpla a-kassa och söka annat arbete


    Kan man göra så? Stämpla på a-kassa medan man är tjänstledig?
  • Hampua37
    Tow2Mater skrev 2018-05-22 21:53:49 följande:

    Prata med facket?


    Prata med facket är det fler som sagt. Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga till dom. Är så förbannat deprimerad och kan inte tänka klart nu.
  • Aurora Borrealis

    Du kan få behandling för depressionen och sjukskrivning och medicin p g a den. Var ärlig mot läkaren om symtomen. Du ska inte behöva bestämma vad som behöver göras utan läkaren gör det. Men du måste berätta att du fortfarande är deprimerad och ständigt trött och allt som du skrivit i inlägget om hur du mår.

  • emmap
    emmap skrev 2018-05-22 21:58:54 följande:

    Be om tjänstledigt pga hälsoskäl, skriva in sig på af, stämpla a-kassa och söka annat arbete


    Generellt ja, kan vara bra att prata med sin a-kassa dock. Brukar framhålla det som ett alternativ till de sökande där arbetsgivarna inte vill avsluta anställningen eller där man är osäker på om man längre fram kan/vill komma tillbaks. Jobbar vanligtvis som arbetsförmedlare :)
Svar på tråden Sjuktskriven för depression/utmattning - jobbet gör mig sjuk (vad göra?)