• närkommerhen

    Donator till min systers flickvän?

    Min syster lever i en samkönad relation. Nu har min syster frågat mig om jag kan vara donator och jag vet inte hur jag ska ställa mig till det. Jag vill självklart göra en god gärning men det känns på något sätt fel men jag kan inte sätta fingret på vad det är. Finns det någon som har gjort detta och kan dela med sig av sin historia?

  • Svar på tråden Donator till min systers flickvän?
  • Anonym (Sandy)

    Det känns väl antagligen inte helt rätt därför att du är hennes bror kan jag tänka mig?

  • Aliona
    Anonym (Sandy) skrev 2018-06-09 20:48:24 följande:

    Det känns väl antagligen inte helt rätt därför att du är hennes bror kan jag tänka mig?


    Det är förhoppningsvis inte systern som ska bära barnet.
  • Anonym (Kgkgzkgzkh)

    Det låter inte som en bra idé. Du kommer alltså att formellt vara morbror men biologisk far till det barn som din syster är medförälder åt. Jag tänker att de känslomässiga banden blir tilltrasslade. Och vad ska barnet veta/tänka/ känna?!

  • viseversa

    Det känns fel för att det ÄR fel. Du kommer alltså ha barn tillsammans med din syster i stort sett. Även fast det är hennes partner som bär barnet är det ändå konstigt. Väldigt konstigt.

  • Anonym (Sandy)
    närkommerhen skrev 2018-06-09 20:51:53 följande:

    Självklar är det inte min syster som ska bära barnet utan hennes flickvän.


    Det spelar ingen roll, din syster blir ?mamma? ändå och du skulle vara biologisk pappa.
  • Anonym (Jag förstår tanken)

    Jag förstår din systers utgångspunkt. Hon och hennes kärlek vill ha gemensamt barn men det funkar inte biologiskt. Som hennes bror ligger du nära till hands som någon som kan ge barnet hennes gener.
    Om det är en bra ide eller inte är något som bara du kan svara på, och jag tycker du ska fundera ordentligt och även prata med din syster och hennes partner för att höra hur deras tankar går.
    Jag antar att du kommer att behöva skriva på som pappa och sedan låta din syster adoptera barnet? Det är det enda sätt jag känner till för att få ett legalt barn via en privat donator

  • Aliona

    Jag har inte varit i din situation, men jag lever som din syster i en samkönad relation och har ett donatorbarn. Vi funderade länge på om vi skulle ha anonym (men kontaktbar) donator eller någon vi kände. Jag kan bara råda dig att verkligen tänka igenom beslutet och prata on det igen och igen. Vilken roll skulle du ha? Som en pappa eller bara morbror/donator? Skulle barnet få reda på att du är donatorn? Hur skulle ni reagera om barnet vill kalla dig pappa? Hur skulle du känna när du ser barnet - kan du bortse från att det genetiskt är ditt?

    Det låter som en fin gest, men det är otroligt många känslor och aspekter inblandade, och man kan omöjligen tänka sig hur det är innan barnet är där. I vårt fall är det jag som bar vårt barn, och min fru fick tyvärr lätt förlossningsdepression och hade svårt att knyta an till barnet i början. Då kom alla de där jobbiga, förbjudns tankarna att det ?egentligen? inte är hennes barn. Jag kände nästan en ilska gentemot donatorn som ?inkräktat? i vår familj. Om donatorn skulle ha varit någon i min närhet så skulle det nog ha varit hemskt jobbigt.

    Jag utgår ifrån att du och systern har en bra relation idag. Hur skulle den påverkas om det inte gick helt bra med barnet och familjen.

    Tänk också på att om ni gör insemination utanför sjukvården så har det juridiska konsekvenser. Du kommer att anses vara fadern vid födseln, och sen får din syster ansöka om att adoptera barnet från dig. Det är inte en helt lätt process. Dessutom, om din syster skulle dö innan adoptionen går igenom så kommer du inte ufrån faderskap. Detsamma gäller om t.ex. de skiljer sig innan födseln, och systerns partner plötsligt inte vill att hon ska adoptera längre. Då är du far, får betala underhåll etc.

    Jag säger inte att du inte ska göra det, men prata med så många som möjligt. Kolla med rfsl eller familjerätten för att förstå juridiken. Prata med andra regnbågsfamiljer för att höra vilka känslor som kan röras upp. Och i synnerhet, prata och prata igen med systern och hennes partner om hur det skulle bli.

    Stor kram till dig som faktiskt överväger att göra en så fin grej!

  • Anonym (Mekaniker)
    Anonym (Kgkgzkgzkh) skrev 2018-06-09 20:52:46 följande:

    Det låter inte som en bra idé. Du kommer alltså att formellt vara morbror men biologisk far till det barn som din syster är medförälder åt. Jag tänker att de känslomässiga banden blir tilltrasslade. Och vad ska barnet veta/tänka/ känna?!


    Fast alltså, syster är bara ihop med barnets mamma!
    Hon är ju inte på något vis förälder.
  • Anonym (J)

    Jag har hört att du kan donera till den vanliga kön och då hoppar din syster förbi hela kön och tar någon annans sperma. Kanske heter korsdonation.

Svar på tråden Donator till min systers flickvän?