• manashibiya

    Sjuksköterska vs ambulanssjukvårdare?

    Hej Familjeliv,
    Jag är en kille på 28 år som är bosatt i Stockholm och som drömt om sen barndomen utbilda mig till ett yrke inom ambulans. 
    Jag känner ingen ambulanssjukvårdare eller ambulanssjuksköterska i min närhet och vänder mig till er för vägledning. Jag står mellan att utbilda mig till ambulanssjukvårdare (Jag har skickat in min ansökan till Medlearn Yrkeshögskola för ambulanssjukvårdare) samt ansökt till samtliga universitetsprogram sjuksköterska som finns beläget i Stockholm där jag rankat Ersta Sköndal som etta. Vad tjänar Anestesisjuksköterska? (Då blir det längre utbildningstid 3 år + 1 års specialisering) Det är svårt val välja mellan som ni hör. 
    Varför jag vänder mig till er är i hopp om att ni har bättre kunskaper att besvara följande undran:
     
    Hur ser behovet ut för ambulanssjukvårdare dom närmaste 5-10 åren. Hur ser bemanningen ut i Ambulans i övriga Europeiska länder? 
    Vad jag har förstått så är vi relativt ensamma i Sverige (samt någon enstaka EU land som jag inte kommer ihåg namnet på, som bemannar Ambulansen med en specialist sjuksköterska och en ambulanssjukvårdare.) Bemannar dom övriga EU länderna ambulansbilarna enbart med ambulanssjukvårdare? 
    Om man utbildar sig till Ambulanssjukvårdare tror ni är det en utbildning man kan validera och ta med sig utomlands och arbeta exempelvis i övriga Europa eller världen? Eller är det en relativ okänd yrkeskategori där jag stöter på problem och krångel exempelvis när man ska validera och ut i arbete i övriga Europa och världen? Undrar också är titeln ambulanssjukvårdare en skyddad titel? 
    Finns det risk att ambulanssjukvårdsyrket försvinner och ersätts med grundutbildade sjuksköterskor då informationen jag än så länge fått fram är att det är dom olika landstingen som bestämmer (vilket kan variera mellan olika landsting) då det är dom som bestämmer vilken kompetens som besätts i ambulansbilen. Finns det risk att framtiden för ambulanssjukvårdsyrket blir ovisst exempelvis i närtid att Stockholms läns landsting bestämmer sig för att ersätta ambulanssjukvårdare med en annan yrkeskategori? 
    Vilket är något som tåls att fundera på då ambulanssjukvårdare inte har någon legitimation och det är begränsad vad en ambulanssjukvårdare i övriga fall i samhället kan arbeta inom (fick fram information att det kvarstående är färdtjänst transport när jag sökte på www.framtid.se) ifall om det skulle hända att Stockholms läns landsting bestämde sig för att ersätta ambulanssjukvårdare med en annan yrkeskategori exempelvis grundutbildade sjuksköterskor. 
    Det blev ett långt brev tackar på förhand för någon som kan besvara min undran men som ni förstår så är jag väldig intresserad av ambulansyrket och är nyfiken på att göra rätt val inför den kommande framtiden i yrket.
    Tack på förhand för svar.
  • Svar på tråden Sjuksköterska vs ambulanssjukvårdare?
  • Anonym (Anonym)

    Man verkar tjäna mkt mer som anestesisköterska, det är bra status på det. Om man ska tänka stress skulle jag nog säga att det är lugnare också, generellt. Jag skulle helt klart välja den linjen.

  • Anonym (Ambulanssjuksköterska)

    Skulle säga så här: 

    I Stockholm krävs det en specialistutbildad sjuksköterska i varje ambulans. Kompetens på den andra i bilen verkar inte vara så noga. 
    I andra delar av Sverige skiljer det sig. Vissa anställer inte längre ambulanssjukvårdare, medan andra gärna gör det. 
    I andra delar av europa verkar paramedic vara det som gäller. I olika nivåer. Kan inget om detta. Har svårt att tro att du med endast svensk ambulanssjukvårdarutbildning kan ge dig ut var som helst. Men å andra sidan vet jag inte om du kan göra det med en ambulanssjuksköterskeutbildning heller. 

    Var jag du, skulle jag alla dagar i veckan utbilda mig till sjuksköterska. Och sen lägga på en specialistutbildning. Då får du JOBBA i ambulansen, inte bara vara assisten och köra. Du kan även garantera dig att du kan fortsätta jobba inom akutsjukvård om ex ryggen pajar. Det tar längre tid, men du har en mycket bredare bas att stå på. Dessutom står du inte inför en oviss framtid. 

    Så gör ingen qvickfix, utan gör det ordentligt. 

  • Tiina87

    Sjuksköterskeutbildningen är bättre att läsa. Dels för att den är bredare, du har fler jobbmöjligheter, kan jobba utanför europa och dessutom läsa vidare till både magister och master. Man kan även doktorera såsmåningom och få en doktorstitel.

    Vill du jobba i ambulans kan man jobba slm grundutbildad ssk eller så läser man ex ambulans eller anestesi.

Svar på tråden Sjuksköterska vs ambulanssjukvårdare?