Inlägg från: Anonym (Förvånad båtägare...) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förvånad båtägare...)

    Köpte båt

    Köpte en båt för ett par veckor sedan och fick den levererad idag. Har inte berättat för någon mer än mina barn att vi köpt båt. Vi älskar att vara ute på havet!

    Alla som sett båten idag verkar helt chockade över att jag köpt en båt för ca 200 kkr. För mig är det långt ifrån en värstingbåt utan mer en bruksbåt som gör att vi kan fiska, åka lite vattenskidor och bada. Inget konstigt, och den är betald kontant. Räknar med att ha båten i 10-15 och då blir månadskostnaden mer än överkomlig.

    Anses det som lyxliv att äga en båt för 200 kkr idag? Lever ett vanligt villaliv i en villaförort och är lite förvånad över reaktionerna.

    Räknas man upp ett steg på förmögenhetströskeln för att man har en normal båt? Grannarna har ju tex pool och/eller motorcykel men detta tycks inte ge samma reaktion.

    Vad tycker ni? Själv har jag aldrig reagerat speciellt om grannar/vänner/kollegor haft en båt i denna klassen. Är väll bara ett intresse som får lite utrymme...?

  • Svar på tråden Köpte båt
  • Anonym (Förvånad båtägare...)
    Anonym (apa) skrev 2018-06-17 00:12:14 följande:

    Så långe man inte bor i "båtbygd" så ja, då är båt rent snobberi i mina kretsar. Inte nödvändigtvis lyx eller tecken på förmögenhet, utan just snobberi. Lite som att äga en guldplätterad iPhone. Om det inte handlar om en eka på landstället, då. Att sedan landstället kostade 3 miljoner och din snobb-båt bara kostade 200k hör som inte till saken.

    Nu håller jag inte riktigt med de jag känner om att båtar är snobberier om det handlar om ett genuint intresse, men ja, så tänker de här.


    Intressant! Undrar varför det är så? Båten är ju väldigt enkel, en båt som jag skulle klassa som sk snobberi skulle nog gå på åtminstånde 2-4 mkr. Inte min lilla enkla eka .
  • Anonym (Förvånad båtägare...)
    Anonym (öööö) skrev 2018-06-17 10:50:21 följande:

    Ja de flesta anser nog att om man kan lägga 200 000 på en båt är det lite av lyx. Du förstår väl ändå själv att det inte  beräknas som normal konsumtion att köpa en båt för så mycket pengar, om man lever någon form av genomsnittligt svenssonliv?

    Men, vad spelar det för roll egentligen? Har du råd med dina vardagskostnader och hade dessa pengar över så gör du vad du vill med dem. 


    Fast varför sticker just båt så mycket i grannarnas ögon? Flertalet har ju pooler som kostar minst lika mycket? Sommarstugor för betydligt högre belopp? Motorcyklar osv?

    Ingen reagerar ju på dessa prylar, varför reageras det just på båt?
  • Anonym (Förvånad båtägare...)
    Anonym (apa) skrev 2018-06-17 12:33:29 följande:

    Är det en eka så lär ni inte kunna åka vattenskidor efter den. Är den guldplätterad eftersom denkostar så mycket?


    Om man jämför med 3-miljonersbåtar kan man med viss skämtsam underton kalla min båt en eka . 5,6 meter lång med 60 hk motor. Perfekt för barnen att åka vattenskidor efter, men för mig är den nog lite för klen motor för sådana spektakel!

    Så kanske en eka, men utan guld .
  • Anonym (Förvånad båtägare...)
    Anonym (A) skrev 2018-06-17 12:32:19 följande:

    Håller med


    Håller med om vadå? Att det är konstigare att köpa båt istället för pool/motorcykel/sommarstuga? Anser du att det är lyxigare med båt än det andra jag nämnde? I så fall varför?

    Förstår att alla inte har råd men det handlar också mycket om prioriteringar. Jag och barnen prioriterar båt framför sommarsemestrar till medelhavet.
  • Anonym (Förvånad båtägare...)

    Haha, hade glömt bort denna tråd.

    Nu ett år senare kan jag konstatera att det verkar vara lite ?mystik? kring att ha båt (bland icke båtfolk). Flera grannar och vänner säger ofta att - De drömt om att en gång kunna äga en båt. Om man lägger våra ekonomier bredvid varandra kan jag snabbt konstatera att deras är minst lika god som min (ofta bättre) så det handlar uteslutande om prioriteringar .

    För vår del lägger vi större delen av årets semesterkassa på båtlivet, vilket familjen verkligen uppskattar. Väldigt väldigt mysiga utflykter där vi dels får umgås bara familjen (i härlig miljö) och dels så sticker jag ofta ut med barnen och någon av deras vänner...fiskar, åker ring och vattenskidor!

    Pratar vi miljö så är detta heller inte så illa som media vill påvisa. Häromdagen var vi ute på havet i ca 10 timmar (fiskade, åkte vattenskidor, badade). Motorn är ju inte igång hela tiden men det gick totalt 16 liter bensin. Vi cyklade till hamnen och hade med oss matsäckar. Vattenskidor är kanske inte det bästa men barnen orkar bara åka 5-10 min per barn, så det blir ändå inte så mycket.

  • Anonym (Förvånad båtägare...)
    Quattro89 skrev 2019-07-15 11:05:32 följande:

    Köpte du båten helt ny? Menar för 200k och om man inte är rädd för lite ålder så hade du lätt fått en 10+ meters båt med bra bomöjligheter.

    Min är från 74 och ser väldigt bra ut för att vara 45 år

    Detta är min 60k båt. Inget märkvärdigt egentligen men folk titta lite snett då


    Ja, köpte båten helt ny. Ville framför allt ha en ny motor och det var på tok för liten prisskillnad på en 10 år gammal båt och min helt nya. En öppen styrpulpet på 5-6 m med 50-60 hk tappar otroligt lite i värde, min bedömning är att andrahandsmarknaden för dessa båtar är helt skev...det är helt enkelt för dyrt med en 5-10 år gammal båt, dvs i förhållande till en ny.

    Din båttyp hade varit helt värdelös för mitt behov , men passar säkert dig utmärkt.
  • Anonym (Förvånad båtägare...)
    Quattro89 skrev 2019-07-15 12:58:39 följande:

    Ja det är ju lite vad man ska ha båten till. Ska man bara fiska så är denna båten värdelös. Men ska man få med familjen ut på en göra kanal upplevelse eller bara ut över helgen så är denna bättre än din. Så varje båt har sitt syfte. Jag har en till båt för just fiske och annat för 40k som passar bättre till det din båt gör fast med hardtop som skydd för regnet..


    Även hardtoppen är i vägen för mina behov. Min båt är i nuläget helt optimal, fast jag vet att behoven ändras och att jag på sikt kommer äga en större båt...kanske tom som komplement till den jag har nu, men nu pratar vi om 5-10 år framåt.
Svar på tråden Köpte båt