• Äldre 20 Jun 19:40
    11615 visningar
    3 svar
    3
    11615

    "rädd" kanin...tips....

    Min dotter (som är 13 år) har en liten kanin som nu är 5 månader. Hon är en hermelin, fast inte renrasig. När hon är i hagen inne så är det inga problem att komma dit och klappa Zoe, hon gillar när man klappar henne och hon "skaver" tänderna så som dom gör när dom gillar det. Men så fort hon släpps ut på golvet så går det inte att få tag på henne....och bara springer undan och det går inte att klappa henne. Likadant när man har henne i knät, då vill hon bara ner.

    Tips på hur man ska göra för att få kaninen lite mer gosig och lättare att få tag på....

    Kan det ändra på sig, hon är ju inte så gammal..

  • Svar på tråden "rädd" kanin...tips....
  • Äldre 21 Jun 07:43
    #1

    nya platser kan ju vara läskigt, hur mycket har hon varit ute på golvet? Har hon fått tiden på sig att gå runt att utforska själv?

    Bara en sån grej som underlaget att gå på är ju en stor skillnad på och tar tid att vänja sig vid!

    Att sitta i knät brukar inte vara så kul, tråkigt när de finns andra lukter, nya miljöer ovs.. sitter hon högt upp när hon är i knät?

    Gnagare har en tendens till att vara höjdrädda.

    Som du säger är hon ju inte gammal, med daglig hantering kommer de snart inte vara några problem :)

  • Äldre 21 Jun 21:03
    #2
    Sleek22 skrev 2018-06-21 07:43:22 följande:

    nya platser kan ju vara läskigt, hur mycket har hon varit ute på golvet? Har hon fått tiden på sig att gå runt att utforska själv?

    Bara en sån grej som underlaget att gå på är ju en stor skillnad på och tar tid att vänja sig vid!

    Att sitta i knät brukar inte vara så kul, tråkigt när de finns andra lukter, nya miljöer ovs.. sitter hon högt upp när hon är i knät?

    Gnagare har en tendens till att vara höjdrädda.

    Som du säger är hon ju inte gammal, med daglig hantering kommer de snart inte vara några problem :)


    Hon har bott hos oss nu i 3 månader snart och hon är ute varje dag flera gånger om dagen. Då hon inte vill vara hos oss så går hon ju runt och utforskar hela tiden....Uppe är inte golvet halt. Nere är golvet lite halare, men då hon lätt skuttar omkring ändå tror jag inte hon bryr sig om det.

    Tycker det är rätt vanligt att kaninerna är i knät, ser ofta det tycker jag. Vi sitter både på golvet och i soffan med henne då vi har henne i knät...hon gillar det inte vilket som.

    Hoppas så det ändrar sig, min dotter hade längtat så efter en kanin åsså får hon en kanin som inte går att klappa eller gosa med om man inte knör sig in i hennes hage.
  • Äldre 21 Jun 21:41
    #3

    Kaniner är individer som vilket djur som helst och vissa är mer gosiga än andra. Olika raser har också olika preferenser. Just hermeliner är inte kända för att vara av den gosiga typen. Men det är klart att uppfostran gör mycket!

    Nu är er kanin 5 månader och kommer snart att gå in i tonåren. Detta kan visa sig på många sätt, vissa kaniner blir "vaktiga" och lite mer aggressiva, t.ex. vaktar matskålen och morrar när man tar i den, eventuellt kan de också attackera och bitas. Det är mycket viktigt att ni förstår att det är helt naturligt och att det bara är en fas och att de växer ur detta (i de allra flesta fallen). Hantera er kanin lugnt och sansat oavsett vilket beteende den uppvisar. Skrik inte på den om den säger ifrån. Jag rekommenderar att kastrera/sterilisera er kanin när åldern är inne (lite olika från veterinär till veterinär, men ring och kolla vad de säger om passande ålder för er kanin), det gör dem både lugnare och tar bort risken för olika sjukdomar som tyvärr blir alltför vanligt när kaninen blir äldre.

    Det ovan var lite info om framtiden, jag vet inte hur pålästa ni är så tänkte förbereda er. Många gör sig av med sin kanin för att "den blir aggressiv" när det är ren okunskap om vad kaninen är i för fas i sitt liv.

    Tillbaka till problemet ni har nu.
    Spendera mycket tid med kaninen, men låt den bestämma var den ska sitta och när den vill gosa.En kanin som blir tvingad att gosa kommer inte tycka att det är kul. Börja med en mindre yta (stängsla av med något, t.ex. kompostgaller men akta så inte kaninen fastnar i rutorna!) där kaninen "måste" röra sig nära er när den är ute på golvet. Belöna den med lite gottis när den sitter nära, kanske en tugga morot, lite maskrosblad eller en bit knäckebröd? Respektera när den skuttar iväg och vill undersöka, kryp inte efter. När ni klappar, försök hitta stället som är kaninens favorit. Att klappa på ryggen/rumpan gör oftast att kaninen blir "manad framåt", dvs skuttar iväg. Det brukar vara väldigt poppis att bli klappat på huvudet, nosryggen och i pannan. Men detta är självklart också väldigt individuellt.
    Att bära kaninen korta stunder i början så att den vänjer sig är också viktigt, men håll aldrig så länge att kaninen börjar sprattla av otålighet. 

    Det krävs mycket tid och tålamod att uppfostra en liten kanin, men det är det värt! Tänk även på att kaniner kräver mycket utrymme, motion och rätt kost (hö!) för att må som bäst. När er kanin blivit mer handtam kan ni börja selträna så kan din dotter börja gå ut och gå med den, eller kanske börja med kaninhoppning. Det är en fantastisk sport om både kanin och förare är med på noterna och tycker att det är kul! :) 

    Lycka till med er lilla familjemedlem!

Svar på tråden "rädd" kanin...tips....