• Anonym (Seft)
    Äldre 12 Jul 16:39
    16270 visningar
    174 svar
    -1 +1
    174
    16270

    Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?

    Det har ju spridits ett inlägg förut på sociala medier. Undrar hur personer här ställer sig till det i att asylsökande får akut tandvård, akutvård och mediciner som de måste ta - på en kostnad för 50 kr?

    ~~~~~~

    Här är inlägget i sin helhet:

    "Kära vänner. Låt mig berätta om något som krossade mitt hjärta idag. Låt mig berätta om hur våra pensionärer som har byggt upp Sverige lever och behandlas genom våra politiker.

    En äldre man i 80 års åldern, nyss hemskickad från Karolinska kommer för att hämta ut sin nya blodtrycksmedicin. På doseringsetiketten har läkaren skrivit '??tas senast 36 timmar efter utsättning av ramipril'. Jag gör iordning medicinen och den mycket charmiga mannen frågar mig vad detta kalas kommer att gå på. Jag svarar att det kommer att kosta 1880 kr. Då blev mannen tyst. Jag önskar att ni kunde se förtvivlan i hans ögon när han insåg att det är alldeles för dyrt för honom. Skamset säger mannen att han inte har råd och försöker skämta bort det genom att säga att han kommer behöva råna en bank. Mannen lämnar apoteket utan sin medicin.

    Efter ett tag kommer en annan kund in, en kund som saknar asyl. Han har fått ett recept på ett läkemedel som kostar tiotusentals kronor. Pga regelverk så ska denna asylsökande endast betala 50 kr. 50 kr!!!!!!Oavsett läkemedlets pris. Resten ska faktureras till Migerationsverket som betalar fakturan.

    Jag tänker inte vara den som är så, men HELVETE vad jag blir förbannad. En människa som har jobbat 60 år av sitt liv, gjort rätt för sig och betalat skatt. En människa som har byggt upp Sverige. Denna människa ska få leva på småpengar. Denna människa ska inte ha råd med sin blodtrycksmedicin. Hur fan är det möjligt att vi lever i ett så fucked up samhälle?

    Vi bör skatta oss lyckliga som bor i Sverige där vi har privilegiet att endast betala max 2250 kr för ett läkemedel oavsett kostnad.

    Däremot visar våra svenska politiker gång på gång att de sviker pensionärerna. De lovar höjningar på 600 kr. Slopa höjningarna och låt våra äldre få gratis tandvård, gratis läkarvård, låt dem få mediciner för 50 kr som vi fakturerar till en mydighet som de kan uppkalla Pensionärsverket, ge dem samma särbehandling som våra asylsökande och andra får".

  • Svar på tråden Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?
  • Äldre 13 Jul 19:05
    Anonym (apotekarn) skrev 2018-07-13 16:55:38 följande:
    Vem har sagt att vi bara ska hjälpa svenskar?
    Du till exempel. Om man alltid ska hjälpa svenskar först och det knappast någonsin lär ta slut på svenskar som anser att de ska ha hjälp först innebär ju det att man alltid bara ska hjälpa svenskar.
    Om du vill behålla min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Äldre 13 Jul 19:12
    Avstängdigen69 skrev 2018-07-13 17:06:18 följande:
    Jag skiter väl i dig. Fullständigt. Ytterliggare en nolla på Internet som tycker att sverige ska fungera som något slags världssamvete.

    Vet du - Dra åt helvete! 
    Bra. Skit i både mig OCH mina inbetalda skattepengar så blir vi båda nöjda så får jag bestämma vem jag ska hjälpa med mitt samvete och vem som ska bli avstängd från min hjälp.

    Ytterligare? Tänk vilken ooootur man kan ha!
    Om du vill behålla min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Anonym (Jonss­on)
    Äldre 13 Jul 21:13
    Anonym (felfelfel) skrev 2018-07-13 15:51:51 följande:
    Nej det får man inte. Socialtjänsten betalar aldrig tandvård
    Nästan komiskt nu, jo det gör Socialtjänsten. Jag kan inte ens råna hur mycket tandvård jag beviljat under de senaste 8 åren.

    Återigen har du felfelfel...
  • Anonym (Pia)
    Äldre 13 Jul 21:16

    Helt rätt.

  • Anonym (Jonss­on)
    Äldre 13 Jul 21:24
    Anonym (k) skrev 2018-07-13 18:53:04 följande:
    Nödvändig tandvård, även kallat gult kort har visst dom reglerna! Det är ett kort biståndshandläggaren i kommunen bedömer om man får eller ej. Sen kan man som pensionär få bistånd från soc för att få tandvård utfört i vissa fall precis som alla andra.. Jobbar inom tandvården och har bra koll på det!
    Nej, du har inte alls koll även om du jobbar i tandvården. Ekonomiskt bistånd till tandvård kan ALLA beviljas som inte kan bekosta det själva pga inkomster i nivå med riksnormen för försörjningsstöd. Det har inget att göra med några gula kort att göra utan är enbart en ekonomisk fråga. 

    Poängen är att man inte kan säga att pensionärer får vara utan tandvård för att de inte har råd medan asylsökande får eftersom pensionärer har rätt till ekonomiskt bistånd till tandvård om de har för låg pension. Och det behöver inte vara att de har någon hemtjänst, särskilt boende eller är funktionsnedsatta utan de kan vara fullt friska.

    Tyvärr tyvärr så vet många pensionärer inte detta och går och lider i onödan.
  • Äldre 13 Jul 22:06
    Anonym (Receptarie) skrev 2018-07-12 20:18:22 följande:
    Jobb, kanske men de har inte laglig rätt att arbeta i Sverige utan arbetstillstånd. Något du som medborgare slipper bekymra dig om.
    Lätt att säga att det teoretiskt borde vara lättare, när det i den praktisk verkligheten är annorlunda.

    Vilket tror du människor med erfarenhet av systemet upplever som sanning?
  • SWO
    Äldre 13 Jul 22:52
    Tom Araya skrev 2018-07-13 22:06:24 följande:

    Lätt att säga att det teoretiskt borde vara lättare, när det i den praktisk verkligheten är annorlunda.

    Vilket tror du människor med erfarenhet av systemet upplever som sanning?


    Spelar (igentligen) ingen roll hur en människa upplever det. Vad som är sant spelar roll. Kolla bara på siffrorna nu om arbetslöshet - www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Okad-sysselsattning-bland-utrikes-fodda/

    Eftersom det är högre arbetslöshet hos utrikesfödda bör de ha svårare att hitta arbete... eller?

    Du får gärna berätta hur många jobb de får som "vi" skulle haft istället.

    SWO
  • SWO
    Äldre 13 Jul 22:54

    www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Medan-du-vantar/Arbeta.html

    Här finns mer info om vad som krävs av asylsökande för att få jobba.

    SWO

  • Anonym (Fel)
    Äldre 13 Jul 23:40

    Jag tycker det är fel och anser att asylsökande ska betala enligt högkostnadsskyddet. Eller hela summan som det faktiskt kostar.

    Tycker att vi tagit emot alldeles för många redan som frestar på i det svenska samhället, tar av vårdens resurser och andra redan ansträngda system.

  • Anonym (:()
    Äldre 14 Jul 00:35

    Ingen vet heller hur mycket pengar dessa personer själva har. Hjälpen är till för dom alla oavsett ekonomi. 

Svar på tråden Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?