• Isabella1987

    Väntar tvillingar mars 19

    Hej,

    Kom just hem från tidigt ultraljud och fick en smärre chock.

    Vi väntar tvillingar och nu surrar 1000 frågor i huvudet....

    När börjar magen synas? Finns det fler risker för barnen? Hur tidigt kan de födas utan att vara någon fara? Hur gör man rent praktiskt med bil? Kan man köra själv med 2 barn då man kanske inte ser den ena av dom? Varför förlöses 50% av tvillingar via kejsarsnitt?

    Har någon erfarenhet av tvillingförlossning som kan hjälpa mig? :)

  • Svar på tråden Väntar tvillingar mars 19
  • legomum

    Vad kul stort grattis. Är själv förälder till tvillingar på snart 5 år.

    När jag blir gravid så går det typ 5 minuter och sedan är jag tvungen att köpa mammabyxor... så i v 8 hade jag bytt om.

    Mina föddes med planerat ks då Ettan (närmast utgången) var i säte och tvåan låg på tvären.

    Ja det är en större risk med tvillinggraviditeter, väntar du enäggs är det ännu mera kontroller.

    Gå på en bra mvc där du känner dig trygg.

    Men bara för att det kan ske något så betyder det inte att det gör det.

    Återigen, grattis.

  • Pedalen

    Grattis!

    Är mamma till tvillingar som just fyllt fyra. Jag behövde inte börja med mammakläder förrän v 14-15 nånting, men det är ju så klart olika hur man bär.

    Vi har enäggstvillingar, det innebär en del risker men också att man är väldigt övervakad. Vi hade ultraljud varannan vecka i perioder, för att kolla tillväxt eftersom en av riskerna är tvillingtransfusion (att en tvilling får mer näring, fostervatten etc). Mina föddes med planerad igångsättning i v 37+3. Vaginal förlossning utan komplikationer. Från v 33 försöker de inte stoppa en förlossning som startat, och jag har vänner vars tvillingar kommit i v 29 och de mår bra idag. Men återigen, det är så klart olika beroende på varför de kommer för tidigt och hur de mår.

    Jag svarar gärna på frågor om du vill, lycka till!

  • Isabella1987

    Tack för era svar, vad gulliga ni är.

    Hur har det varit de här första åren?

    Tog ni ut föräldradagar tillsammans med medföräldern i början så ni kunde vara hemma båda två?

    Går det lätt att få de synkade så de sover och äter hyfsat samtidigt?

    Har ni tyckt det är viktigt att ge dom egentid så de kan utvecklas till enskilda personer? Och har de gått samma dagisgrupp?

    Många frågor nu :)

  • Pedalen

    Första åren har varit intensiva! Spädbarnstiden var mest tröttande tycker jag, både fysiskt och mentalt. Jag hade barn som aldrig sov vettigt på nätterna, och höll på att bli tokig av sömnbrist. Med facit i hand skulle jag lagt ned alla förväntningar och försök att upprätthålla ordning och reda, och bara vilat så fort tillfälle gavs, men det är lätt att vara efterklok...

    Vi var hemma tillsammans i ungefär två månader, sen jobbade pappan tre dagar i veckan, när storebror var på förskolan. Så gjorde vi i lite mer än ett år. Återigen, med facit i hand skulle vi varit hemma tillsammans längre, men jag hade gott stöd av barnens farmor så det gick även om det var påfrestande att vara beroende av hennes hjälp.

    Våra barn är totalt olika i sina personligheter, och ger alltid varit det. De har inte fått mkt egentid, eftersom vi har tre barn som kräver uppmärksamheten, men de har utvecklats åt helg olika håll ändå. På förskolan går de tillsammans, men kommer nog delas om ett år. De är i olika aktivietetsgrupper och sitter vid olika bord när de äter, och det tror jag är bra för dem. Den ene tar ofta på sig storebrorsrollen, och tar ansvar för den andre på förskolan, det försöker vi stävja.

    Lite råd även om du inte bett om den:

    Barnvagn- köp med adaptrar så du kan klicka fast babyskydden. Guld värt att slippa störa sovande barn med att lyfta dem i och ur för små ärenden.

    Bärsjal eller sele- sjalen var en räddare i nöden när bägge var ledsna eller hade svårt att komma till ro. Satt med dem i sjalen och guppade på en pilatesboll när de skrek som värst.

    Mat- om du vill amma och det funkar så kör på! Lär dig dubbelamma så du kan synka maten, det är skönt att slippa låta en ligga och vara hungrig medan man matar den andre. Om amningen strular, tveka inte att ge flaska! Det underlättar att båda kan mata, och man slipper pumpa och oroa sig för att de inte får tillräckligt. Här finns ingen prestige eller rätt och fel, huvudsaken är att ni alla är mätta och nöjda.

    Jag hade stor glädje och nytta av andra tvillingföräldrar, letade upp grupper på Facebook, och hittade en vän för livet på en tvillinginformation som specialistmödravården bjöd in till. Här har även ordnats tvillingträffar på öppna förskolan, jätteuppskattat!

  • legomum

    Jag är hemma med mina tvillingar, ett år till och sedan är det skola för dem. Så ingen förskola här inte.

    Pappan tog sina 20 dagar och sedan tog han sina dagar under sommarmånaderna (då var de 8-10 månader)

    Förutom första veckorna innan de fick rätt ersättning så var det skrik och panik dygnet runt. Men när de fick rätt mat då blev de nöjda barn och då började de att sova.

    Redan från början så flaskades de och de vaknade väl till i samband med då. Nästan som Skalmans mat o sovklocka. Deras vakentid var i samband med måltiderna och vid runt 6 månader så var de väl vakna ca timmen i taget. De sov jämt kan man säga.

    Det är bara mattiderna jag varit stenhård med, sömnen skötte de själva.

    Jag följde deras rytm utan att försöka ändra någonting och för oss har det gått jättebra.

    Kör aktivt lågaffektivt bemötande och har inte haft några trotsperioder så det är något jag varmt kan rekommendera.

    Redan när de var 5-6 veckor började jag med mina promenader, vi var väl ute från 9 till 15. Jag gick många mil den perioden hehe. Tror det satte grund till mina som alltid vill vara ute och vara på äventyr.

    Jag är ju som sagt var hemma med mina killar och de gillar nästan genomgående samma saker. Leker tillsammans jättebra även om det ibland krisar förstås.

    Vi har valt att köpa två av alla leksaker och det är väl inte förrän vid 4 års ålder som de börjat välja olika.

    Den ene är en riktig sportkille ser man honom cykla så ser det ut som om han vore född på en eller med en fotboll. Den andre är mer stillsam och har snart knäckt läskoden, ritar/skriver massor och knepigt pyssel är han en fena på.

    De är riktigt kluriga och båda två bara älskar bygga och leka med lego, just nu plöjer vi igenom nexo knights boxarna.

    (Så även fast vi är hemma utvecklas de åt olika håll)

    Säger som Pedalen, gå med i stora tvillinggruppen på fb och årskullsgruppen. Jag tyckte det var guld värt att få läsa om andra.

    När jag var gravid och fick reda på att jag väntade två var det endast En person (även hon tvillingmamma)som sa att det kan gå jättebra och det kan vara enkelt med tvillingar. Tog fasta på de orden så alla andra som rent ut sa tvärtom lyssnade jag inte på.

  • emmsanh

    Meeeeenn Hej vad häftigt med någon som väntar tvillingar och har nästan samma bf. Jag är förväntad den 16e mars med mina två små. ???? Vart finns du någonstans i vårt avlånga land?

  • LFF
    Isabella1987 skrev 2018-08-06 17:12:56 följande:

    Hej,

    Kom just hem från tidigt ultraljud och fick en smärre chock.

    Vi väntar tvillingar och nu surrar 1000 frågor i huvudet....

    När börjar magen synas? Finns det fler risker för barnen? Hur tidigt kan de födas utan att vara någon fara? Hur gör man rent praktiskt med bil? Kan man köra själv med 2 barn då man kanske inte ser den ena av dom? Varför förlöses 50% av tvillingar via kejsarsnitt?

    Har någon erfarenhet av tvillingförlossning som kan hjälpa mig? :)


    Grattis och välkommen till en galen värld Mina grabbar fyller snart 5 år och det har inte varit en lugn stund.

    Mina killar är bedömda som tvåäggstvillingar. Det betyder att alla säckar är separerade och de har varsin moderkaka. Det är som att vara gravid med två barn samtidigt. Är det enäggstvillingar kan de antingen dela yttre fostersäck eller, den absolut mest riskfyllda varianten, där de delar både yttre och inre fostersäck. Med DCDA (tvåäggs) så har man extra ultraljud o v28, 32 och 36. Med enäggs så är man betydligt mer övervakad.

    Vi hade en bebis i fram och en i bak. De satt som i tåg, så man kunde nå den där bak om det krisade sig och man var ensam i bilen. Att kunna se den där bak kan man lösa med hjälp av en spegel.

    Vad gäller födsel för tidigt så gäller samma sak för tvillingar som för enlingar, ju senare i graviditeten desto bättre. Numera så sätts man igång i v38 i de flesta landsting om inte pyrena kommit ut innan dess. 2013 fick jag gå hela vägen ut och det var tungt.

    Att många föds med snitt beror på många orsaker. Ettan ligger i säte, det blir akutsnitt pga för tidig födsel, förlossningen drar ut på tiden etc.
  • emmsanh
    Isabella1987 skrev 2018-09-25 22:48:36 följande:

    Haha vad kul :)

    Finns i Stockholm:) du då?


    Ja verkligen. I skåne finns jag.
Svar på tråden Väntar tvillingar mars 19