• Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Existerar klimatförändringarna/växthuseffekten?
  • Aniiee

    Alltså... JA, klimatförändringar och växthuseffekt existerar. Hade växthuseffekten INTE existerat hade jorden varit ett isklot. Det är inte häri diskussionen ligger.

    Diskussionen (som i princip är avslutat på forskningsnivå, "alla vet" vad det är som stämmer och vad som gäller, med några få detaljundantag) är huruvida MÄNNISKAN har BIDRAGIT tilll den ACCELEREADE klimatförändringen i nutid.

    Så..... fel fråga.....


    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Jag har en bror i Skövde

    Konstigt att de två svarsalternativen verkar är försedda med en argumentation. Man känner sig ju dum i huvet om man inte väljer det ena eller andra.
    Dessutom känns det jävligt konstigt att rösta om huruvida något existerar. Försvinner klimatförändringarna om nog många röstar nej?

  • gahadas

    Klart klimatförändringar existerar. Svårt att motbevisa att isarna smälter tex.

    Sen anledningen till varför dom smälter är en annan sak. MP-mupparna skyller ju allt på diesel och flyg. Tyvärr så kommer dom ju säkert få fler röster pga värmen i sommar.

  • FDFMGA

    Frågan skulle bättre kunna formuleras som "Tror du på naturvetenskap eller inte?"

    Så visst, människan håller på att förändra klimatet, förändringar som kommer att accelerera och pågå under en mycket lång tid.

    Det är ganska obehagligt att inse att vi håller på att förstöra eller försämra förutsättningarna för våra barn och deras barn till hyfsade livsbetingelser.

    Antropocen kan bli en långvarig geologisk period, kanske utan antropos till slut.


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • SWO

    Bra inlägg hittills. Att ställa "objektiva" och heltäckande frågor är dock svårt i såpass komplicerade frågor, gillar Aniiees förslag - svarsalternativen är tänkta att representera människans del i det hela (det är ju det själva debatten handlar om).

    Dock saknar jag lite faktalänkar. Man kan alltid själv gå ut och leta, men vill gärna ha olika infallsvinklar - har märkt att olika människor "hittar" olika fakta beroende på personlig ståndpunkt.

    SWO

  • Aniiee

    En sak till som alltid stör mig i sånna här diskussioner: Folk vet inte skillnad mellan väder och klimat. Det är två olika saker. De hänger i viss mån ihop, men det är olika saker.


    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Aniiee

    Jag kan länka till både IPCC och UNCCC om du vill, men isf får du vänta tills jag sitter vid ett skrivbord.


    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Rataxes

    Oavsett om man tror på klimatförändringar eller inte borde alla fråga sig om det är så lyckat att elda kol, olja och gas när det finns andra alternativ.


    Socialism är ondska - Krossa socialismen.
  • SWO

    Var på en kort föreläsning som tonåring. Där ritades det upp 4 rutor i en kvadrat. Ovanför skrev man "klimatförändringar/inte klimatförändringar". På ena sidan skrev man "åtgärder/inga åtgärder".

    Det hela var att påvisa att man bör åtgärda miljöförstöringar/utsläpp mm för att det är bra för oss (finns data på att folks hälsa hänger ihop med vad vi gör med vår miljö).

    Tror själv det är svårt för mig som lekman att se något smband mellan hur vädret är samt om vprt klimat förändras (vem som än är ansvarig för förändringen).

    SWO

  • svartakatten98

    Kanske, kanske inte. Men jag tycker ändå att det låter logiskt, även om miljöfoliehattar lätt förstör det vettiga. Dock är det lite sorgligt att se hur lilla Sverige lägger ner enorm energi på detta medans världens jättar inte bryr sig ett skit. Sverige skulle verkligen behöva fokusera på andra saker just nu. 

    Det tycks gå någon sorts ''inflation'' i att vara klimatförändringsförnekare just nu. Tycker det är lika efterblivet som motsatsen. Det ''roliga'' med detta är ju att vi förr eller senare kommer få bli varse om hurvida det stämmer eller inte. Naturen visar ingen nåd.

  • HSOF
    SWO skrev 2018-08-11 15:53:07 följande:

    Åkesson kallar klimatfrågan populism. Hur ör det igentligen. Rösta, diskutera och ge oss gärna faktalänkar som vi kan gotta oss i.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2VWlq/akesson-om-klimatfragan-varsta-sortens-populism

    SWO


    Svårt att svara, då jag tycker lite som Åkesson som inte förnekar att vi påverkar klimatet. Dock så menar han att det är populism då nu Mp gör sommarens värmebölja till poltik. Växthuseffekten har påverkat klimatet, det finns goda skäl att tro på det. Men att vi får värmeböljor då och då är normalt även extrema som denna. Även om det kanske hade vart någon grad kallare utan vår klimatpåverkan. Ser dock som jag var rädd för att Mps miljöpopulism har givit dem resultat och de har redan gått upp flera procentenheter då folk helt plötsligt glömmer att de egentligen inte är ett miljöparti. Det är bara titta på vad de har åstadkommit de sista åren. Fokus har inte precis legat på miljön, nu när de fått chansen och de få saker de har försökt för miljön har inte varit något effektivt, utan bara gett oss ett ökat skattetryck och dåliga lösningar.

    jag hade ju hoppats att MP skulle ramla ut ur riksdagen nu, men ser tyvärr inte ut som de gör så, då värmeböljan räddade dem.
  • Sogol

    Ja det är klart att klimatförändringar existerar. Men det finns mycket som tyder på att det är något helt naturligt, och klimatförändringar kan ske på kort tid utan människans hjälp. Förr anklagade man "häxor" för att orsaka klimatförändringar. Idag är det koldioxiden som ses som orsaken. Men faktum är att olika delar av jorden alltid pendlat mellan ett varmare och kallare klimat.

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/regnskog-under-antarktis-forvanar-forskare

Svar på tråden Existerar klimatförändringarna/växthuseffekten?