• Anonym (Vetej­)
    Äldre 19 Aug 15:24
    5771 visningar
    25 svar
    25
    5771

    Dotters kompis bjöd ej dotter på kalas - funderar på om vi ska bjuda henne eller ej.

    Min dotter blev inte bjuden på sin "bästis" kalas i våras, vilket gjorde henne väldigt ledsen och mig - ja, arg. Flickorna har haft en lite trasslig relation och "bästisen" beter sig inte helt schysst mot min dotter alltid. Utesluter henne och tar på sig offerrollen vid konflikter etc. 


     


    Jag vill gärna att min dotter skyddar sig mot destruktiva relationer och sätter ner foten om hon blir dåligt behandlad. Ett tag sa jag faktiskt att jag inte ville att hon skulle leka med tjejen. Det blev dagligen konflikter och min dotter blir mer och mer ledsen. Hon förstår liksom inte att själv ta avstånd, så ja.. Jag valde att "förbjuda" henne, tills det funkar bättre mellan dem.


     


    Nu ska det vara bättre enligt dottern, och de har lekt ett par gånger sedan sommarlovet. Nu senast i parken och det såg ut att gå jättebra.


     


    Jag har tänkt göra något annat roligt med dottern i år än att ha kalas. Vi diskuterar det fortfarande, men det lutar ditåt. Dock lyfte hon idag igen frågan om vi kunde bjuda flickan på kalas. Om vi har ett kalas är jag väldigt motvillig till att bjuda henne, trots att min dotter vill. Jag tycker inte man gör så som hon gjort, och att FÖRÄLDRARNA tillåtit det! Hur kan man göra så? Resonemangen hos föräldrarna har hela tiden varit att deras barn har svårt att säga nej och att man inte måste något man inte vill. Medan jag tycker att det får finnas vissa gränser ändå.

    Hur hade ni gjort? Är jag helt ute och cyklar som tänker att flickan inte ska bjudas, trots att min dotter vill? Är jag rent av elak?

  • Svar på tråden Dotters kompis bjöd ej dotter på kalas - funderar på om vi ska bjuda henne eller ej.
  • Äldre 19 Aug 15:38
    #1
    +1

    Klart hon ska bjudas, visa er bättre än hennes föräldrar och visa din dotter att man är snäll.

  • Anonym (Hämnd­)
    Äldre 19 Aug 15:42
    #2

    Ja du är elak som istället för att bry dig om din dotter på sin födelsedag och låta henne vara med sin vän vill använda det som hämnd mot ett barn.

    Tycker du att det är helfel att inte bjuda någon är det lika fel när du gör det. Dessutom är detta vad din dotter vill och dom har jobbat på sin vänskap.

  • Äldre 19 Aug 15:43
    #3

    Jag skulle fokusera på att lära min dotter hur man ska bete sig mot andra i världen, att utesluta är en form av mobbning och inget jag vill att mina barn ska lära sig. 

  • Anonym (Fia)
    Äldre 19 Aug 20:08
    #4

    Nu är det din dotters kalas och hon som ska bli nöjd och får bestämma själv om hon får bjuda tex 5 st.

    Självklart var det tråkigt att hon inte bjöd din dotter på kalaset i deras familj kanske man inte är så schysta mot varandra, barn tar till sig mer än man tror.

    Det viktiga är att man lär ut till sina barn att man är snälla mot varandra och respekterar varandras olikheter.

    Bara för att den gjorde si eller så betyder det inte att nån behöver vara likadan tillbaka.

    Man ska aldrig acceptera att nån är elak mot en.

    Prata med föräldrarna om beteende upprepas.

  • Äldre 19 Aug 20:30
    #5

    Pratade du inte med föräldrarna för att lösa konflikten när dottern inte blev bjuden?

  • Äldre 19 Aug 20:35
    #6

    Vill först säga att jag helt förstår din primära känsla att inte bjuda denna så kallade kompis, men det är reptilhjärnan dom talar. I nuet är din dotter och kompisen vänner igen. Bjud henne, visa att msn kan vara större och förlåta. Visa hur man gör när man är en bra kompis och gå vidare. Din dotter kommer att tjäna på det i längden. Hade kompisen varit elak och otrevlig mot din dotter alltid hade jag sagt motsatsen men barn förtjänar fler chanser.

  • Anonym (Hmmm)
    Äldre 19 Aug 20:40
    #7

    Barn bråkar, så är det. Tror nog inte din unge är någon ängel själv alla gånger utan de är båda ansvariga för sin trassliga relation.

    Hur gamla är barnen? I övrigt tycker jag självklart att din dotter ska få bjuda sin vän (bästis?) på sitt eget kalas!

  • Anonym (Vetej­) Trådstartaren
    Äldre 19 Aug 21:46
    #8

    Bra med alla tankar och åsikter, tack för dessa.


    Fiona M skrev 2018-08-19 20:30:34 följande:

    Pratade du inte med föräldrarna för att lösa konflikten när dottern inte blev bjuden?


    Nej det gjorde jag inte. Däremot hade min dotter själv sagt till sin vän att hon blev ledsen. "Förlåt", blev svaret.
    Amla07 skrev 2018-08-19 20:35:51 följande:

    Vill först säga att jag helt förstår din primära känsla att inte bjuda denna så kallade kompis, men det är reptilhjärnan dom talar. I nuet är din dotter och kompisen vänner igen. Bjud henne, visa att msn kan vara större och förlåta. Visa hur man gör när man är en bra kompis och gå vidare. Din dotter kommer att tjäna på det i längden. Hade kompisen varit elak och otrevlig mot din dotter alltid hade jag sagt motsatsen men barn förtjänar fler chanser.


    Problemet är just att det hela varit ett mönster rätt länge nu. Det är en kort tid jag tror att det funkat bättre, så får väl se. Självklart förtjänar barn fler chanser. Men jag skulle nog vilja se att det fungerar bra en längre tid än ett par dar efter ett rätt jobbigt läsår.


     

  • Äldre 19 Aug 22:01
    #9

    Hur gamla är de?

  • Äldre 19 Aug 22:16
    #10

    Du har säkert rätt i din bedömning. Har en 11-åring som byter skola nu pga ett överjävligt läsår så jag förstår hur du känner. Men låt dottern bestämma, man kan egentligen aldrig förlora på att vara snäll och bjuda in. Barn har oftare kortare minne än vuxna. Jag verkligen hatar alla barn som någonsin gjort min älskling ledsen, men hon själv har inte samma minne och hennes sorg över elakheter försvinner fort. Vilket ju i grund och botten är bra. Och om barnet kan släppa det så bör föräldern också göra det. Det är ju en av anledningarna till att föräldraskap är så fantastiskt, för barnets skull så lär man sig att hantera konflikter på ett mer vuxet sätt. :).

Svar på tråden Dotters kompis bjöd ej dotter på kalas - funderar på om vi ska bjuda henne eller ej.