• Rudbeckius

    Tonåringar som inte träffar pappa efter skilsmässan

    ???? Skilsmässa för tre år sedan, blev lämnad, ingen otrohet eller misshandel. Har ny familj nu.

    Suck, en f d granne talade häromdagen strängt om för mig att mina tonåringar minsann inte var hos mig så mycket nu för tiden. Jag kanske borde tänka över om jag verkligen SÅG dem eller mest tänkte på mig själv... (har kämpat och gullat efter kontakt i 860 dagar typ...) och att jag borde träffa exet så att jag kunde ordna upp allt. Jag svalde förtreten och bad grannen fixa och moderera ett möte. Hon åtog sig det resolut, men misslyckades tyvärr helt och hållet, exet hade massor av bortförklaringar. Då gav hon mig beskedet att alla situationer och människor är helt unika och att jag minsann inte ska dra slutsatser. Jag gav henne länk på kort info om föräldraalienation (PAS) men hon talade om att hon inte tänkte läsa något... Jag häpnar, blir ledsen, förbannad och lär mig.

    Jag förde argumenten på en akademisk men ändå praktisk nivå (mötesvägran, tillbakaskickade oöppnade brev, förslag på enkla samtalsämnen vid mötet). Grannen tyckte nog snabbt att det blev obehagligt konkret och värjde sig för verkligheten. Skulle jag nog gjort själv. Nöjd ändå med att jag var tydlig, öppen och försökte. Typiskt att exets ansvar är så osynligt för andra, gömt i skugga liksom. Det blev mitt fel till slut ändå - jag var för akademisk och jag visade länk till kort info. Så förmätet, klart barnen aldrig ska träffa sin pappa då...

  • Svar på tråden Tonåringar som inte träffar pappa efter skilsmässan
  • Anonym (FS)
    jrockyracoon skrev 2019-07-13 03:28:06 följande:

    Den här tråden var den mest remarkabla tråden jag någonsin läst på familjeliv! Här har vi en stackars pappa som blivit utfryst av sitt ex och som därtill har manipulerat sina barn att blockera och vägra kontakt.

    Vad händer då? Kommer det någon enstaka kritisk röst, blandat med förståelse och empati för den här stackars pappans situation? Nej, i inlägg efter inlägg förödmjukas pappan och man attackerar hans sätt att uttrycka sig, brist på ödmjukhet utan att ge det minsta konkreta tips om vad han kan göra i sin situation.

    Vad är det för fel på er? Vill ni att TS ska begå självmord. Vet hut! Man talar inte så till en person som lever i sorg för att ha mist sina barn. 

    Till TS:

    Fy sjutton, vad jobbigt för dig. Du verkar ju vara helt rättslös i det här. Det verkar ju vara en riktig rävsax du hamnat i. 

    Vet inte om jag kan ge några bra råd, men jag bollar lite tankar så kanske någon av dem kan ge något iaf. 

    * Du hade ju kontakt med en jurist, men ändå. Fortsätt rota i det juridiska, så du får veta mer vilka rättigheter du har och vilka juridiska möjligheter som står till buds. 

    * Försök förmedla din kärlek till dina barn, så snart möjlighet ges. Jag tänker till exempel att du på utvecklingssamtal eller liknande, kan slänga in ett "Jag älskar dig", eller andra tecken på din kärlek. Visa dina barn i alla situationer du kan att du älskar dem, och att du gör allt i din makt för att kunna ha dem hos dig. I framtiden kommer de kanske kunna förstå och känna din kärlek, även om de nu är indoktrinerade av modern och inte kan se klart.

    * Var strategisk gentemot modern. Släng gärna in komplimanger och skicka blommor på födelsedagen och liknande. Se till att inte bråka, utan byt ämne eller ducka allt sådant. Hon verkar ju tokig, men om du visar henne uppskattning kanske er relation ändå kan förbättras något, vilket förstås gynnar dina möjligheter till kontakt med barnen.

    * Var listig och prioritera. Om hon bokar om möten bakom din rygg - ring till skolan varje dag och fråga om mötet bokats om. Om hon bokar tider du inte kan, se till att frigöra tid (prata ev. med chefen och förklara situationen och att du ibland behöver vara borta någon timme med kort varsel)- inget är ändå lika viktigt som dina barn just nu.

    * Om du inte kan träffa dem för att de blockerar dig, så kan du kanske "haffa" dem på väg hem/till skolan, eller komma på lunchrasten och träffa dem emellanåt. Du kanske kan säga något i stil med: "Jag vet att du inte ville träffa mig, och det respekterar jag, men jag tänkte att du kanske ändå kunde ta emot den här presenten, det är en skateboard... Jag saknar dig..."

    * Om det här med familjen kommer upp igen, att de vill att du ska säga upp bekantskapen med din familj, kanske det är strategiskt att inte säga sanningen, att du inte kan det. Det kanske är bättre att säga något i stil med: "Skulle du vilja träffa mig oftare då?" eller "det kanske jag borde för jag älskar ju er så mycket, jag ska fundera på det..."

    * Om du lyckas komma närmare något av dina barn, så kanske du kan föreslå en mer anonym kommunikationskanal. T.ex. att du skapar ett Sven Svensson-konto på Facebook där ni kan föra samtal utan att mamman får veta...

    Har du stöd och stöttning hos din nuvarande partner så att du orkar? Berätta om alla dina känslor och ventilera, annars blir det ännu jobbigare.

    Gå i terapi igen, om du behöver bearbeta och sörja...


    Att svaren är som de är kan nog bero på att ts nyss hade en annan lång tråd om samma ämne där han, precis som här blev extremt defensiv så fort någon inte bara höll med och strök medhårs. Den tråden är borta nu av någon orsak. Där var han dessutom rätt anklagande mot barnen, inte bara exet, vilket många reagerade över, och han uttryckte sig nedlåtande mot personer som själva distanserat sig från någon av sina föräldrar och berättade om sina erfarenheter.

    Jag blir personligen alltid misstänksam när någon beskriver en djup konflikt men har noll insikter om egna brister som kan ha lett fram till konflikten. Det är ytterst sällan en konflikt enbart beror på den ena parten.
  • Anonym (Sebben)
    Anonym (FS) skrev 2019-07-13 08:26:31 följande:

    Att svaren är som de är kan nog bero på att ts nyss hade en annan lång tråd om samma ämne där han, precis som här blev extremt defensiv så fort någon inte bara höll med och strök medhårs. Den tråden är borta nu av någon orsak. Där var han dessutom rätt anklagande mot barnen, inte bara exet, vilket många reagerade över, och han uttryckte sig nedlåtande mot personer som själva distanserat sig från någon av sina föräldrar och berättade om sina erfarenheter.

    Jag blir personligen alltid misstänksam när någon beskriver en djup konflikt men har noll insikter om egna brister som kan ha lett fram till konflikten. Det är ytterst sällan en konflikt enbart beror på den ena parten.


    Men det finns väl hur många situationer som helst där det inte är bådas fel att det blivit konflikt? Den klyschan stämmer inte alls, om du funderar lite på den. Och de som utsätts för orättvisor får inte försvara sig högljutt eller klaga? Skumt resonerat.
  • Anonym (lejon)
    jrockyracoon skrev 2019-07-13 03:35:50 följande:
    Varför begär du av TS att han ska reflektera över sitt eget beteende? Du antar då att han har gjort något fel. Vilka fel är det du menar att han har gjort? 

    Om du själv blev fråntagen dina barn, hur självreflekterande skulle du vara? 

    Håller du med mig om följande påståenden:

    Det är inte alltid som det är båda som gjort fel. Ibland är det en som gjort fel, och en annan som gjort rätt?

    Har man inte gjort något större fel, så behöver man inte sitta och leta efter fel hos sig själv, utan kan dra slutsatsen att orsaken sannolikt sitter någon annanstans?

    Vad är det du menar att TS skulle ha fixat själv? Kom gärna med ett konkret tips han kan göra istället för ditt skuldbeläggande av TS. Tycker det var genialt av TS att fråga grannen att medla, ibland behövs det en tredje, neutral part för att få igång en förhandling. 
    Man kan inte kräva att folk ska lägga alla sina erfarenheter åt sidan i sitt bemötande till andra, och ignorera intrycket de får av en situation. Jag känner inte ts eller någon av de andra inblandande, jag har inte hört mammans eller barnens sida av historien, jag inte bevittnat något av det som skett själv. Det enda jag har att gå på är ts egen historia och den tolkar jag utifrån mina egna erfarenheter och min egen världsbild. Och det är svårt, för det kan ju vara så att ts är helt oskyldig i den här situationen och att mamman bara är en galning, och i så fall är det hemskt synd om honom, så är det.

    Men det faktum att han framställer sig själv som så felfri och inte ens verkar förstå vad jag menar när jag ber honom reflektera över huruvida han gjort några misstag eller ej, att han bad grannen fixa ett möte (vilket dels är märkligt rent socialt men också oväntat eftersom en förälder som blivit av med sina barn inte brukar vilja lämna över det till grannar och andra att fixa situationen), och att barnen själva inte vill ha kontakt med honom, gör som sagt att varningsklockorna börjar ringa. 

    Lägg till på det min egen livserfarenhet som säger att mammor oftast in i det längsta gör vad de kan för att sätta sina barns välmående framför sitt eget, att pappor ofta brister i sitt föräldraskap och att barn tenderar att älska sina föräldrar även när dessa betett sig illa.

    Jag tycker på riktigt att det är väldigt synd om ts om allt gått till så som han beskriver det. Och jag förstår att det då också är extra synd om honom för att några av oss inte förbehållslöst köper hans sida av saken. Samtidigt - baserat på det han skrivit hittills - verkar han inte alls vara typen som tar på sig skulden för saker han inte har gjort, och därför känns det inte heller som särskilt riskabelt att ställa frågor som uppmuntrar till självreflektion. 
  • Rudbeckius

    Jag menar då inte att jag är felfri, däremot har jag ju funderat mycket på vad jag kunde gjort annorlunda, tidigare osv. Jag skulle t ex inte väntat så länge med att protestera, men det var svårt att ens förstå detta onödiga och dels var det pinsamt. Man vill inte ha problem eller höra om andras nästan olösliga relationsproblem.

    Jag förstår även att barnens mamma har det rätt förskräckligt hon med. Det är synd om henne med. Och jag jobbar hårt med att förlåta det som händer med barnen och mot mig och min släkt. Jag är bekymrad över konsekvenser och att lösning inte verkar finnas.

    Jag hoppas så att barnen nån gång ska förstå vad som hände. Deras pappa älskar dem och min famn finns alltid öppen för dem och deras framtida familjer.

    Jag har gått med i en föräldraförening där ledaren nyss berättade att mitt fall liknar tusentals andra. De har samtalsgrupper. Vi behöver arbeta för att den här sortens psykiska övergrepp med triangulering/mobbing blir mer kända och kan förebyggas och kanske förhindras.

  • Rudbeckius
    Anonym (Mini) skrev 2019-07-13 07:30:57 följande:

    Fast han skriver tidigare att han har kontakt med barnen, de skickar sms när dom behöver påskrifter, vill ha saker etc. Sen så förnekar han att det finns kontakt.

    Vad gör man när livet blir riktigt svårt, skrider till handling eller lägger skuld på alla andra som man själv tycker behandlar en illa? Jag vet vad jag väljer och hur jag vill övertyga andra att bete sig. Du får tycka annorlunda.

    Du och vi får enbart höra den ena partens sida av saken. TS ser inga som helst fel i sitt eget handlande historiskt eller nu, det är verkligen anmärkningsvärt. Bäst resultat får man mest troligt genom att förhålla sig neutral och inte dras med i andras kränkta beskrivningar. Jag vet genom egna erfarenheter hur otroligt mycket skitsnack och lögner en separation kan dra igång, det finns inte alltid mycket substans när skuld skall placeras. Så klokt är att se nyktert på infekterade situationer.

    Vet hut? :D 


    Enstaka meddelanden har gått igenom under åren till framför allt pojken. Kanske fem per år, så blockeringen känns i praktiken total. Tänk dig själv.. Han läser tror jag men svarar inte. Jag har varit några minuter i samma rum som dottern senaste tolv månaderna och fått två stela kramar och leenden i smyg. Pojken har senaste åren kommit på besök ibland när mamma är bortrest. Mycket fåordig och låg, pratar inte. Jag har då ibland fått pussa honom och krama honom som när han var liten. Ingen ser. Så kontakten är blockerad typ 99,9 procent av tiden under året. Mycket, nästan helt och först blockerad är mamman, sist och helt blockerad blev dottern, minst blockerad är sonen men han svarar inte med tal eller skrift, han läser sannolikt. Oftast får han små hjärtan och korta hälsningar. Förr berättade jag mer vad jsg gjorde och frågade honom hur de hade det, men det kändes så konstigt när man inte fick svar.
  • Rudbeckius
    jrockyracoon skrev 2019-07-13 03:28:06 följande:

    Den här tråden var den mest remarkabla tråden jag någonsin läst på familjeliv! Här har vi en stackars pappa som blivit utfryst av sitt ex och som därtill har manipulerat sina barn att blockera och vägra kontakt.

    Vad händer då? Kommer det någon enstaka kritisk röst, blandat med förståelse och empati för den här stackars pappans situation? Nej, i inlägg efter inlägg förödmjukas pappan och man attackerar hans sätt att uttrycka sig, brist på ödmjukhet utan att ge det minsta konkreta tips om vad han kan göra i sin situation.

    Vad är det för fel på er? Vill ni att TS ska begå självmord. Vet hut! Man talar inte så till en person som lever i sorg för att ha mist sina barn. 

    Till TS:

    Fy sjutton, vad jobbigt för dig. Du verkar ju vara helt rättslös i det här. Det verkar ju vara en riktig rävsax du hamnat i. 

    Vet inte om jag kan ge några bra råd, men jag bollar lite tankar så kanske någon av dem kan ge något iaf. 

    * Du hade ju kontakt med en jurist, men ändå. Fortsätt rota i det juridiska, så du får veta mer vilka rättigheter du har och vilka juridiska möjligheter som står till buds. 

    * Försök förmedla din kärlek till dina barn, så snart möjlighet ges. Jag tänker till exempel att du på utvecklingssamtal eller liknande, kan slänga in ett "Jag älskar dig", eller andra tecken på din kärlek. Visa dina barn i alla situationer du kan att du älskar dem, och att du gör allt i din makt för att kunna ha dem hos dig. I framtiden kommer de kanske kunna förstå och känna din kärlek, även om de nu är indoktrinerade av modern och inte kan se klart.

    * Var strategisk gentemot modern. Släng gärna in komplimanger och skicka blommor på födelsedagen och liknande. Se till att inte bråka, utan byt ämne eller ducka allt sådant. Hon verkar ju tokig, men om du visar henne uppskattning kanske er relation ändå kan förbättras något, vilket förstås gynnar dina möjligheter till kontakt med barnen.

    * Var listig och prioritera. Om hon bokar om möten bakom din rygg - ring till skolan varje dag och fråga om mötet bokats om. Om hon bokar tider du inte kan, se till att frigöra tid (prata ev. med chefen och förklara situationen och att du ibland behöver vara borta någon timme med kort varsel)- inget är ändå lika viktigt som dina barn just nu.

    * Om du inte kan träffa dem för att de blockerar dig, så kan du kanske "haffa" dem på väg hem/till skolan, eller komma på lunchrasten och träffa dem emellanåt. Du kanske kan säga något i stil med: "Jag vet att du inte ville träffa mig, och det respekterar jag, men jag tänkte att du kanske ändå kunde ta emot den här presenten, det är en skateboard... Jag saknar dig..."

    * Om det här med familjen kommer upp igen, att de vill att du ska säga upp bekantskapen med din familj, kanske det är strategiskt att inte säga sanningen, att du inte kan det. Det kanske är bättre att säga något i stil med: "Skulle du vilja träffa mig oftare då?" eller "det kanske jag borde för jag älskar ju er så mycket, jag ska fundera på det..."

    * Om du lyckas komma närmare något av dina barn, så kanske du kan föreslå en mer anonym kommunikationskanal. T.ex. att du skapar ett Sven Svensson-konto på Facebook där ni kan föra samtal utan att mamman får veta...

    Har du stöd och stöttning hos din nuvarande partner så att du orkar? Berätta om alla dina känslor och ventilera, annars blir det ännu jobbigare.

    Gå i terapi igen, om du behöver bearbeta och sörja...


    Varmt tack för bra råd. Vi får ha överseende med de som svarar - ämnet är verkligen ångestframkallande och nästan obegripligt. Som mobbing ofta är. De som hör om detta, inklusive vi som dras in i det, reagerar ju först med förnekelse, sedan projektion, försök till förhandling, ilska och slutligen sorg och kanske förhoppningsvis acceptans/nyorientering till sist. Det verkar ta många år för den här sortens problem.

    För kommentatorerna verkar det vara första gången de ens hör om onödig avskildhet och hämndlystnad genom barn/ombud efter skilsmässa. De reagerar nog som jag själv kanske hade gjort för några år sedan. Men jag visste inte ens om den här sortens forum då..
  • Anonym (lejon)
    Rudbeckius skrev 2019-07-13 11:02:56 följande:
    Varmt tack för bra råd. Vi får ha överseende med de som svarar - ämnet är verkligen ångestframkallande och nästan obegripligt. Som mobbing ofta är. De som hör om detta, inklusive vi som dras in i det, reagerar ju först med förnekelse, sedan projektion, försök till förhandling, ilska och slutligen sorg och kanske förhoppningsvis acceptans/nyorientering till sist. Det verkar ta många år för den här sortens problem.

    För kommentatorerna verkar det vara första gången de ens hör om onödig avskildhet och hämndlystnad genom barn/ombud efter skilsmässa. De reagerar nog som jag själv kanske hade gjort för några år sedan. Men jag visste inte ens om den här sortens forum då..
    Det är inte första gången jag hört om det, jag har tvärtom hört om liknande fall flera gånger, men det har sedan visat sig att situationen varit mer komplicerat än man först trott, och att den uteslutna föräldern uteslutits av en god anledning. Det måste inte vara så i det här fallet, det vet ju du bättre än jag, men du har inte skrivit något som gett mig en anledning att se dig som särskilt trovärdig. 
  • Anonym (Mini)
    Anonym (lejon) skrev 2019-07-13 13:41:04 följande:
    Det är inte första gången jag hört om det, jag har tvärtom hört om liknande fall flera gånger, men det har sedan visat sig att situationen varit mer komplicerat än man först trott, och att den uteslutna föräldern uteslutits av en god anledning. Det måste inte vara så i det här fallet, det vet ju du bättre än jag, men du har inte skrivit något som gett mig en anledning att se dig som särskilt trovärdig. 
    Ja, det är ju det första man tänker, att sådant här inte kommer rakt ut ur ingenting. Eller så kan det vara en trollning av någon inte helt frisk, den tanken har slagit mig från start. Tonen och beskrivningarna är såpass udda och selektiva, det får mig att fundera. Vad skulle få mig, engagerad och driven mamma att agera på sättet som tonåringarnas mamma beskrivs göra..tja, en narcissist t ex. Det ensidiga skuldbeläggandet och undvikandet av raka frågor här är står ut. En man vill oftast inte gärna ses såpass mycket som ett offer som TS vill utan brukar vara lösningsorienterad och diskutera konkreta saker. Inte mjölka medkänsla.

    Om TS verkligen hade varit engagerad i sina tonåringar så hade väl även om det tar emot socialtjänsten varit nästa anhalt. Eller 2.5 år tidigare om det varit jag :) Eftersom mamman enligt TS är en psykopat.
  • Rudbeckius
    Anonym (Mini) skrev 2019-07-13 17:21:10 följande:

    Ja, det är ju det första man tänker, att sådant här inte kommer rakt ut ur ingenting. Eller så kan det vara en trollning av någon inte helt frisk, den tanken har slagit mig från start. Tonen och beskrivningarna är såpass udda och selektiva, det får mig att fundera. Vad skulle få mig, engagerad och driven mamma att agera på sättet som tonåringarnas mamma beskrivs göra..tja, en narcissist t ex. Det ensidiga skuldbeläggandet och undvikandet av raka frågor här är står ut. En man vill oftast inte gärna ses såpass mycket som ett offer som TS vill utan brukar vara lösningsorienterad och diskutera konkreta saker. Inte mjölka medkänsla.

    Om TS verkligen hade varit engagerad i sina tonåringar så hade väl även om det tar emot socialtjänsten varit nästa anhalt. Eller 2.5 år tidigare om det varit jag :) Eftersom mamman enligt TS är en psykopat.


    Har försökt flera gånger med Socisltjänsten men mamman säger då till dem att hon så klart ska lösa situationen. Barnen sa till socialtanten att de gärna träffar pappa och att de gärna bor med pappa. Så socisltjpnsten la belåtet ner hela ärendet. Mamman blev rasande när hon såg utredningen om vad barnen sagt och ringde och skällde ut socialtanten. Sedan hände förstås ingenting från mammans sida.

    Jag försökte få socialtjänsten att ta upp ärendet igen, men de såg ingen anledning att göra det. Mamman tackar inte heller ja till frivilliga möten hos Familjerätten. Hon lever avskilt med barnen.

    Märkligt att tycka att jag inte svarar rakt på frågor, jag tycker inte jag har gjort annat än att förklara. Men det verkar inte räknas. Pappor kan inte vara bra tydligen, särskilt inte jag. Min önskan om lösning och flexibilitet räknas inte heller. Jag skulle bli själaglad för någon sorts dialog men det går ju inte eftersom mamman isolerar sig med barnen mot oss i omvärlden. Jag är barnens pappa. Vi pappor räknas med...
  • Rudbeckius

    [quote=79756047][quote-nick]Anonym (Mini) skrev 2019-07-13 17:21:10 följande:[/quote-nick]Ja, det är ju det första man tänker, att sådant här inte kommer rakt ut ur ingenting. Eller så kan det vara en trollning av någon inte helt frisk, den tanken har jag... En man vill oftast inte gärna ses såpass mycket som ett offer som TS vill utan brukar vara lösningsorienterad och diskutera konkreta saker. Inte mjölka medkänsla. ... Eftersom mamman enligt TS är en psykopat.[/

    Hm, jag tror inte att jag eller någon annan riktigt kan övertyga dig om att den här sortens övergrepp finns. Det är inte heller min avsikt att mjölka medkänsla eller få medhåll. Jag ville ha råd från kloka medmänniskor inte behöva tröttsamt svara på hätska och onödigt hånfulla och svartvita frågor. Ämnet är inte enkelt alls.

    Jag har aldrig heller sagt att mamman är psykopat, du svänger dig med allt möjligt förhastat. Jag ser barnen och mig och många fler (farmor, farfar, kusiner) som offer. Övergrepp innebär förövare och offer. Ditt förakt för oss som drabbas av olycka är inte särskilt klädsamt och du ger verkligen inga råd alls. Istället framhäver du belåtet och sannolikt förmätet att du minsann aldrig skulle kunna råka ut för mobbning... Det är varken snällt eller klokt av dig. Jag kämpar på många sätt och söker konkreta lösningar på en svår situation. Jag försöker vara stark och vuxen i en svår situation.

    WHO har just tagit upp den här sortens ökande övergrepp på sin lista över familjevåld. Här är en länk: https://karenwoodall.blog/2019/05/27/world-health-organisation-recognises-parental-alienation/

Svar på tråden Tonåringar som inte träffar pappa efter skilsmässan