• Äldre 5 Sep 21:55
    26115 visningar
    142 svar
    142
    26115

    Vi som väntar tvillingar 2019!

    Kom från frisören med mina 2x 4 åringar nyss...säker på att ni vill det här ?? ; )

    Skämt åsido, det är underbart (och jobbigt) med tvillingar. Men har inte ångrat mina en ända dag. Kom ihåg mina ord när ni står där och inte vet hur ni ska orka en timme till (för början är tuff), det går över, och det blir bättre. Och under graviditeten kommer ni märka att ni börjar bekymra er över alla mätningar och ul och underökningar. Hade jag kunnat göra om en sak så hade jag inte oroat mig så mycket. Det är mycket onödig oro under en tvilling graviditet.

    Lycka till! tvillingmamma 2014

  • Äldre 6 Sep 19:07
    #8
    Secret1234 skrev 2018-09-06 11:32:35 följande:
    Hehe kommer nog skämta likadant sen när dom väl är ute! Ja de kan jag verkligen tänka mig..hade ju absolut inte heller någonsin tänkt på om man skulle få tvillingar och hur man ska ta de beskedet. Just nu känner jag mig hur lycklig som helst men ändå samtidigt lite nervös samma gäller min kille. Nervositeten handlar mest om hur jag kommer att må kommer förlossningen gå bra kommer båda klara sig osv de är de som skrämmer mig mest :/ vad skönt med någon som har erfarenhet har svarat för då kan man ju ställa frågor till dig och kanske känna sig lite lugnare och få råd och tips från någon som vet. Hur upplevde du graviditeten va den jobbig med mycket symtom såsom trötthet illamående osv? Tack förresten :)
    Jag hade en hyfsad lätt graviditet fram tills vecka 28. I början (fram till v 15) så hade jag extremt ont i nedre delen av magen, speciellt om jag satt på huk och skulle resa mig upp. Livmodern växer enormt snabbt med två i magen. Jätte trött var jag under samma tidsperiod. Sedan flöt det bara på fram tills v 28, då jag drabbades av graviditets diabetes och lindrig hf. Dom följde både mig och barnen (med ul) ganska tätt efter det. Och vattnet gick spontant i v 34+3, barnen kom 34+5. Från v 28 framåt så var det tungt. Jag mådde dåligt i kroppen, sov mycket, och man kände ju sig som en flodhäst.
    Förlossningen gick bra. Födde vaginalt, och det gick enkelt. Båda barnen låg med huvudet nedåt. 
    Vi har en grupp på FB för tvillingar 2014, den bildades medan vi var gravida. Vi är 1500 medlemmar. Det kan jag starkt rekommendera att bilda. Stort stöd.

    Dom största riskerna är ju just graviditets diabetes och havandeskapsförgiftning. Sedan så gäller det att åka in och ta en extra koll om ni får sammandragningar. Det var en del som fick ligga i sängen rätt långa tider pga av att livmodertappen blev kort redan i tidigare veckor. Så sammandragningar ska alltid kontrolleras. TTS är ju en av dom fruktade riskerna för dom som väntar enäggstvillingar. Detta håller man dock koll på hos doktorn. Dock så överlevde alla TTS barn i vår grupp, så det är ingen dödsdom. 
    Olika hur man har det med orken. Men dom flesta skulle hålla med om att efter v 30 så var det oerhört tungt. Och jag skulle inte rekommendera att planera in några stora saker efter v 25. Dom flesta tvillingar föds för tidigt, och många sätts igång i v 36-38 för dom orkar inte längre. Dock så fanns det dom som gick till slutet, och mådde bra. Men jag skulle säga att dom flesta tvillingar föds i v 35-37.

    Jag tror vi endast hade en tjej där ett av barnen dog i magen. Så på 2500 barn är det inte många. Men risken är ju större i en tvilling graviditet.

    Några som föddes extremt tidigt finns också, dom mår alla bra idag.
    Minsta tror jag var 570 gram.
     Förlossningarna kan se olika ut. Men rent generellt gäller att A måste ha huvudet nedåt för att man ska få föda vaginalt. Om B ligger fel väg, då kan dom försöka vända B när A kommit ut. Dock finns ju risken att det inte lyckas och man går igenom både vaginal förlossning och kejsarsnitt. Om A ligger fel väg då blir det snitt (finns några platser som kan tillåta en sådan förlossning, men dom flesta har snitt då.). Sedan så kan det ju gå som så att A kommer lätt, och sedan sätter B sig på tvären och vägrar sjunka ner. Då måste man snitta B också. Det är oftast mycket personal i rummet vid en tvillingförlossning : ) 
    Men jag kan ju säga att med A krystade jag 1 timme, B kom 11 minuter efter...3 krystar, och jag kände inte ens när hon kom ut. Och dom flesta har ungefär det mellanrummet mellan barnen. Så B kommer lätt, förutsatt att huvudet sjunker ner.

    Skaffa många nappflaskor, och en uppsättning kläder 44. Ni klarar er med 1 säng rätt länge. Se till att synka dom med matningen från början (ni kommer bli experter på att dubbelmata) och samma med sovtider. Då hinner ni vila mellan varven. Om er partner har möjlighet, så planera att ni båda är hemma så länge som möjligt. Sov varannan natt. Jag hade ett dubbel babynäst som var toppen. Och tyvärr kommer ni måsta vänja er med att ibland måste den ena ligga och skrika. Man kan inte byta 2 blöjor exakt samtidigt, och inte bära dem när man ska hämta nappflaskan. och många andra tillfällen som man inte kan lyfta upp båda två. Var inte rädda för att ni inte kommer räcka till. Man känner så OFTA. Jag har varit ensam sedan dag 1, och jag har 2 väldigt kärleksfulla och välmående barn, så även jag-ensam har räckt till.

    Och njut. Mellan varven kan det kännas som en evighet när man bara "jobbar". Försök njuta, dom är små så kort tid, och det blir bättre. 
    Och ta emot all hjälp ni kan få! Bunkra upp med fryst mat innan förlossningen, för man verkligen hinner inte alltid äta...Och låt alla som vill passa barnen göra det.

    Det jag saknade var den där egen tiden med en bebis. Sitta i soffan, kolla tv med en bebis liggandes på mig. Det finns inte med tvillingar. Det är det tuffaste jobbet jag någonsin haft, jag var så trött så jag trodde inte jag skulle orka en stund till ibland. Men här sitter jag, skriver på datorn medan barnen leker. Och snart sover dom sina 12 timmar i sträck, och dom där 2 första åren är ett minne blott.
Svar på tråden Vi som väntar tvillingar 2019!